Aihearkisto: Rakentaminen

Talon rakentamiseen liittyviä juttuja

21.12.

Vain kolme päivää jouluun on… viheltelee Eevert epävireisesti heti aamusta. Pieni Tenho-koira ravistelee päätään kuin ilmoittaakseen, että lopeta nyt hyvä mies se viheltäminen ja laita vaikka Jouluradio päälle.

Tenho
Tenho-koira

Eevert ei huomaa Tenhon vihjailuja vaan tuntuu elävän ihan muussa todellisuudessa. Eevert on touhunnut kylällä valmistelemassa joulunaikaa koko joulukuun. Yhteisen mukavan ja ihmisiä yhdistävän valmistelu aina niin mukavaa.

Nyt onkin hyvä päivä lähteä käymään kylän torilla. Siellä on jo jonkin aikaa ollut perinteiset myyntikojut paikallaan. Jotakin pitä olisi vielä kotiin hankittavana. Jospa sieltä saisi sen mitä vielä kaipaa.

Monenlaista tarvittavaa onkin saatavilla. Lahjoista, makeisista ihan ruokaan saakka. Makkarakauppias on Eevertille ihan vakiokohde. Niin hyviä makkaroita ei taida olla missään muualla 🙂

Pari purkkia pikkelsiä tarttuu myös Eevertin mukaan.

Pikelsiä
Pikelsiä

Kukkakojun luona hän viivähtää hyvän tovin. Monta muistoa syntyy näitä katsellessa.

Kukkakoju
Kukkakoju

Pian on kelkka täynnä kaikkea tarvittavaa ja on aika palata kotiin. Kuinkas tätä nyt näin paljon tuli, ihmettelee Eevert hämmästyneenä.

Kaikki hankittu
Kaikki hankittu

Eevert laittaa ostokset paikoilleen ja tekee ruokaa. Torikojulta on tullut mukaan maukasta lenkkimakkaraa. Sen Eevert pilkkoo pieneksi ja tekee siitä makkarakastikkeen. Sen seuraksi tarvitaan vain keitettyjä perunoita. Selkeää perusruokaa, toteaa Eevert. Ja samaa mieltä on Tenho-koirakin, joka saa osuutensa soosista.

Ruoka

Taloon laskeutuu hiljaisuus ruokailun ajaksi. Ruuan jälkeen Eevert istahtaa salin tuolille ja lukee lehteä. Reippaan ulkoilun ja kelkan työntelyn jälkeen lämmin ruoka massussa aiheuttaa mukavaa ramaisua. Eikä aikaakaan kun miehen lehti laskeutuu syliin ja mies nukahtaa salin lämpöön.

Nukkuva Eevert
Nukkuva Eevert

Tenho käpertyy kerälle Eevertin jalkoihin.

Olo on hyvä ja rauhallinen. Mikään maailmassa ei häiritse sitä levollisuutta mikä on laskeutunut Eeverttilään.

9.12.

Radiosta kuuluu jouluisia säveliä… Tuikkikaa oi joulun tähtöset…. Eevertin on ihan pakko lauleskella mukana. Monta tuttua ja kaunista sävelmää sieltä onkin tullut jo tänä aamuna.

Jouluradio Eevert Taavitsainen

Eevert on ottanut esiin joku vuosi sitten Jouluradion studioilta saamansa radion. Tällä on soiteltu jo monet joulunajat. Sinäkin saat jouluradion päälle TÄSTÄ

On se vaan niin mukavaa kun on olemassa radiokanava, joka soittaa jouluisia sävelmiä aina Tapaninpäivään saakka. Jouluradiosta on tullut Eevertille hyvä kavari hiljaisiin aamuhetkiin. Monesti radiosta kuuluu niitä vähemmän tunnettuja lauluja ja sävellyksiä. Läheltä ja kaukaa. On tullut sellaisiakin kuunneluksi, mitä muistaa kuulleensa merillä ollessan. Tuttuja, mutta niihin ei aina sanoja osaakkaan. Muistoja ne herättävät kuitenkin ja silloin Eevert hakee vanhan valkuvakansionsa ja tutkiskelee tarkasti kuvia.

Valokuvakansio
Valokuvakansio

”Tuo matruusi taisi olla juuri silloin mukana kun pieni lasten kuoro kävi laivalla laulamassa joulunalla laivalla… ja silloinhan tuli ihan joulupukkikin nähdyksi. Kyllä se silloin nauratti, kun oli mahdottoman kuuma, hyvä kun pystyi paitaa pitämään ja joulupukki tuli täysissä tamineissaan jakamaan lahjoja raavaille miehille. Taitaa se pukinkin kuva olla täällä jossakin….” höpisi Eevert selaillessaan kuvia.

Mitäs sieltä radiosta nyt kuuluu? Eevertin täytyy mennä laittamaan hieman kovemmalle. Ihan selvästi on alkamassa Eevertin rakkaimpia joululauluja…

En etsi valtaa, loistoa, en kaipaa kultaakaan; mä pyydän taivaan valoa ja rauhaa päälle maan! Se joulu suo, mi onnen tuo ja mielet nostaa Luojan luo! Ei valtaa eikä kultaakaan, vaan rauhaa päälle maan!
Suo mulle maja rauhaisa ja lasten joulupuu! Jumalan sanan valoa, joss’ sieluin kirkastuu! Tuo kotihin, jos pieneenkin, nyt joulujuhla suloisin! Jumala sanan valoa, ja mieltä jaloa!
Luo köyhän niinkuin rikkahan saa joulu ihana! Pimeytehen maailman tuo taivaan valoa! Sua halajan, Sua odotan, Sä Herra maan ja taivahan! Nyt köyhän niinkuin rikkaan luo suloinen joulus tuo!

4.12.

Joulun lähestyessä moniin oviin ilmestyy koristeita. Ne toivottavat tulijat tervetulleiksi ja ilhduttavat ohi kulkevia lämpimällä viestillään. Se on kuin ystävällinen tervehdys kaikille, tutuille ja tuntemattomille.

Ovikoriste

Eevertin kylällä komeileekin jos jonkinmoista tervetulotoivotusta. Emännät ja isännät kilpaa askartelevat toinen toistaan mielenkiintoisempia ovikoristeita. Eeverkin on lähtenyt leikkiin mukaan ja näyttää olevan pihalla kiinnittämässä portinpieleen isoa kranssia.

Nuorna miehenä Eevertillä oli tapana koota havuista kransseja ja köynnöksiä enemmänkin. Nuorisoseuran talolla oli usein Itsenäisyyspäivän aikoihin myyjäiset ja siellä touhusi Eevertkin mukana. Myyjäisissä oli monia taitajia, vaan havuhommat olivat ja pysyivät Eevertin porukan bravuurina. Siinä sitä sitten jatkettiin joulunalusta aina haavaisin sormin. Havut olivat yllättävän raapivia kun niitä tiukasti käsitteli. Ja hanskojahan ei tosimies käytä. Hankalia ovat ja tuntumakin jää vajaaksi. Komea oli kranssipöytäkin ja kaikki työt löysivät aina paikkansa kylän taloista.

Asetelmia

Taitaa olla ihan puolukanvarpuja mukana ja kauniit joulupallotkin keskellä. Puolukan varpuja tallettettiin talon isoon pakastimeen aina siitä saakka kun sellainen ylellisyys taloon saatiin. Syksyllä kerättiin suurimarjaisia varpuja ja hellän ilmavasti pakastimeen. Niitä oli sitten sieltä helppo yksitellen ottaa käyttöön. Jos oikein pakkastalvi osui kohdalle niin säilyivät pitkään kauniina.

Puolukka
Puolukka

Joskus Eevert muistaa äidin tehneen puolukan varvuista kynttilälyhtyjä. Pyöreä kuivakakkuvuoka täytettiin puolukan varvuilla syksyllä, vuoka täytettiin vedellä ja pakastettiin. Joulun tullen se otetaan pakastimesta pois ja keskelle asetetaan kynttilä. Jäälyhty! Aika kaunis sellainenkin malli.

Kop kop, kukahan tämän oven takana asuu?

Juhannusmeininkiä

Eevet katselee ikkunasta ulos.

Kovin on aurinkoinen tämänvuotinen juhannussää. Taitaa kylän toritanssit sutjaantua hyvin näillä kekeillä, tuumailee mies. Eevert on useampana suvena käynyt vähän pyörittelemässä kylän rouvia ja on siellä jokunen neitinkin päässyt hyvään pyöritykseen.

Eevet kuitenkin juhlapatiinit valmiiksi eteiseen, että jospa sittenkin kävisi flaksi!

Kengät
Kengät

Ilta-tantsuihin on vielä aikaa ja sitä ennen on monta pientä puuhaa edessä.

Keskikesän juhlaruokaa on Taavitsaisen talossa ollut Sillijäätelö uusien perunoiden kanssa. Sitä on syöty jo hamasta Eevertin nuoruudesta alkaen. Miten lie emäntä silloin aikanaan hoitanutkaan nuo pakastamishommat, mutta ei mietitä sitä tänään tuumaa Eevert ja ottaa aineksia esille.

Kermaa, smetanaa, sipuleita, silliä…

Ainekset valmiina
Ainekset valmiina

Ainekset pilkotaan ja sekoitetaan ja purkkiin pannaan  ja pakastetaan, rallatteli mies keittösään.  Aamusta kun on liikkeellä niin hyvin saa päivällä jo syötyä.

Seuraavaksi mies tartuu perinteistäkin perinteisempää juhannussaunaan. Vihta tai vastatarpeet ovat oikeaoppisesti haettu. Jotta saadaan tervehdyttävä vihta, pitää käyttää taikalukua kolme. Kun poimii kolmesta eri hieskoivusta kolme eri oksaa, vihdasta tulee vahva, tietää Eevert, joka on lukenut päivän lehden tarkasti.

Juhannusvasta
Juhannusvasta

Näppärissä kasissä oksat muotoutuvat kokemuksen tuomalla tarkkuudella kunnon sauna vihdaksi – vai olko se vasta. Yhtäkaikki, oiva saunakaveri se on.

Sauna laitetaankin lämpiämään jo päivällä niin saa saunoa pitkään ja rauhassa. Jokunen kylän uksinäisitä ukoistakin saattaa piipahtaa saunakaveriksi.

Saunavalmis
Saunavalmis

Saunomista eivät kelit haittaa. Päin vastoin, vilvoittelu raikkaassa sateen puhdistamassa ilmassa on hyvin tervehdyttävää.

Illanmittaan näyttää selkenevän. Silloin otetaan esille tikat ja pidetään perinteiset tikkakisat miesten kesken.

Tikkataulu
Tikkataulu

Oikein hyvää Juhannusta kaikille!

Ja vielä pikaohje Sillijäätelöön. Tarjoillaan uusien perunoiden kanssa ja nautitaan.

Ohje
Ohje

________________________________________

Vihdan ainekset on saatu Nilikentältä 

Oskarinoksa

Olisiko tänään hyvä pyykkipäivä, miettii Eevert aamulla. Kaikenlaista pestävää on kertynyt taas pyykkikaappi täyteen.

Kai se on laitettava kone pyörimään. Eevertillä onkin oikein mallikas vanha pulsaattorikone käytössä. Siinä on pyykit pyörähtäneet jo isoäidin aikoihin laskeskelee mies ladatessaan koneeseen pyykit ja vedet.

Pesukone

Missäs se pesuaine taas on?

Lääkekaappi

Jaa, tuollahan se on lääkekaapin päällä. Lääkekaapista tipahti ovi alas samalla kun Eevert kurkotteli kaapin päälle.  No, sillä välin saa sitten pölyt pyyhittyä sieltä ja asennettua ovi takaisin paikoilleen kun pyykki pyörii koneessa.

Pyykin ripustus

Pian olikin pyykin ripustamisen aika. Eevert on asentanut kylpyhuoneeseensa Oskarin oksan. Siinä on hyvä kuivata kaikki pyykit.

Vallila

Nyt on Vallilan kevätverhot puhtaana taas tulevaa käyttöä varten.

On se kätevä tuommoinen oksa. Ottaa vaan esille tarvitsemansa määrän oksia ja pyykin kuivuttua sen saa taas nätisti nippuun seinustalle. Ei vie lattiatilaan pienestä kylpyhuoneesta.

Vaan mistä se on saanut nimensä? Siihen Eevert ei muististaan löytänyt vastausta.

________________________________________________________

Kiitos Laura Maria mukavasta oskarioksayllätyksestä 🙂 Se tuli todella tarpeeseen Eevertin kodissa.

 

Urheilukärpänen

Näinköhän on vanhaan mieheen päässyt iskemään urheilukärpänen, vai miksi Eevertin kätköistä on kaivettu esiin monenlaista urheiluvarustetta?

Pingis

Pöytätennismailat näyttävät ehjiltä toteaa Eevert. Jalkapallokengistä on kyllä toinen kenkä kateissa. Pallo sensijaan on vielä hyvässä kuosissa. Kyllä näillä kylän poikien kanssa vielä pelaa.

Pingismaila

Pingispallojakin on ainakin yksi käytössä. Kannattaakin olla sen kanssa tarkkana, ettei pompi kadoksiin.

Keilat

Keilapallo ja keilat houkuttelisivat heti liikunnan ääreen. Kyllä sitä kolmella keilalla jo hyvin tekee harjoituskaatoja. Enää tarvitaan vain rata.

Räpylä

Räpylä on ravisteltu pölyistä. Siitäkin saa hyvän kun vielä vähän harjailee nukkaista pintaa.

Pesäpallo

Pian voidaankin aloittaa pesäpalloharjoitukset, huokaa Eevert onnellisena.

_____________________

Eevertin kokoluokkaa olevat urheiluvälineet löytyivät Tigeristä ja ovat oikeasti pyyhekumeja.