Aihearkisto: Joulukalenteri 2015

25.12. Joulupäivä

Kirkon kattomaalaus Itävallassa
Kirkon kattomaalaus Itävallassa

En etsi valtaa, loistoa, en kaipaa kultaakaan,
mä pyydän taivaan valoa ja rauhaa päälle maan.
Se joulu suo, mi onnen tuo ja mielet nostaa Luojan luo.
Ei valtaa eikä kultaakaan, vaan rauhaa päälle maan.

Suo mulle maja rauhaisa ja lasten joulupuu,
Jumalan sanan valoa, joss´ sieluin kirkastuu.
Tuo kotihin, nyt pieneenkin, nyt joulujuhla suloisin,
Jumalan sanan valoa ja mieltä jaloa.

Luo köyhän niinkuin rikkahan saa, joulu ihana!
Pimeytehen maailman tuo taivaan valoa!
Sua halajan, sua odotan, sä Herra maan ja taivahan.
Nyt köyhän niinkuin rikkaan luo suloinen joulus tuo!

(Sävel: Jean Sibelius ja sanat: Sakari Topelius)

Takan äärellä
Takan äärellä

 

Eevert kiittää kaikkia lukijoita ja kävijöitä yhteisestä Adventtiajan matkasta.

Oikein rauhaisaa ja hyvää Joulua!

 

24.12.

Jouluaattoaamu on Eevertin talossa verkkainen. Radiosta kuuluu joululauluja ja niitä tuntuu kuuntelevan kaikki talon asukkaat. On levollista ja rauhallista.

Eevert nostaa pöytään riisipuuroa. Se on saanut hautua rauhassa läpi yön. Eevertin puuron kruunaa aito vanilija, kerma ja voi. Joulupuurossa pitää olla energiaa sillä ruoka on vasta illalla, selittää Eevert itselleen ja saa näin hyväksynnän kaikelle hyvälle mikä konkretisoituu puurossa. Ja hyvältä se toki maistuukin kanelilisän kanssa. No, ehkä hieman sokeria vielä…

Joulupuuro
Joulupuuro

Aamiaisen jälkeen Eevert käy laittamassa vanhan savusaunan kuntoon. Saunan lämmitys on kokopäiväinen tapahtuma. Ja tarkkana pitää olla, sillä monesta savusaunasta on tuli päässyt karkaamaan jos sitä ei kokoajan vartioi.

Savusauna
Savusauna

Saunan lämmittämisessä on tunnelmaa. Siellä pitää pesän kohennuksen lisäksi jutella saunatontulle, jotta sitten illalla saa pehmeät löylyt. Eevert pitää kotitontuista ja muistaa aina ottaa ne huomioon. Savusaunatonttu varsinkin on yksi talon vanhimmista tontuista.

Hyvin palaa
Hyvin palaa

Jo aikanaan isoisä sille jutteli kun Eevert oli pieni poika. Silloin hän yritti tihrustaa mustien seinien ja lauteiden suuntaan nähdäkseen tontun. Kovin vikkelä se silloin oli, sillä vaikka isoisä yritti kovin näyttää missä tonttu oli, niin Eevert ei koskaan ehtinyt sitä nähdä.

Joulurauhan aikaan
Joulurauhan aikaan

Puolenpäivän aikaan julistetaan Joulurauha Suomen Turusta. Se on sellainen tapahtuma jolloin kaikki aaton puuhat hetkeksi taukoavat. Radio on auki ja Eevert on istunut saliin glögimukin ja pipareiden kanssa. Perinteistä kannattaa pitää kiinni, tuumii Eevert ja asettuu hartaana kuuntelemaan kuinka kaupunkilaisten on hyvä viettää joulua. Ennenaikaa on ollut niin paljon remuamista ja riitaa jouluna että on tuommoinenkin säädös pitänyt turkulaisille asettaa. Jaa, no samaa menoa se kai on ollut muuallakin maassa. Joka tapauksessa se on hyvä muistutus siitä, että ollaan rauhan juhlaa viettämässä ja sitä on syytä kunnioittaa.

Miehet
Miehet

Eevert on tapansa mukaan kutsunut kylän yksinäiset miehet viettämään joulua Taavitsaisen taloon. Yhdessä aattoiltaa on mukava viettää. Joulu on vahva perhejuhla meillä Suomessa. Kaikilla ei ole perhettä lähellä tai sitä ei ehkä ole olemassakaan. Jossakin muualla maailmassa joulu on yhteisön juhlaa, jolloin käydään paljon kylässä tai juhlitaan muuten yhdessä kaduilla ja toreilla. Ihan niinkuin eilen täällä omalla kylällä, juttelee Eevert itsekseen.

Saunakynttilä
Saunakynttilä

Alkuun miehet saunovat antaumuksella kynttilänvalossa ja muistelevat mennyttä aikaa. Miehet ovat kutakuinkin saman ikäisiä kylän miehiä, joten puhuttavaa ja muistoja riittää lapsuudesta saakka. Monet kommellukset palautetaan mieleen saunan lauteilla ja melkoinen naurunremakka kuuluu pitkälle saunan ulkopuolelle.

Pienet pyörähdykset lumihangessa saavat veret liikkeelle saunomisen lomassa. Pesujen jälkeen on oikein hyvä ja raukea olla. Hieman jo hiukoo montaa saunojaa.

Kattaus
Kattaus

Eevertin keittiössä on syntynyt pientä purtavaa päivälliseksi. Miehet ovat tuoneet myös tullessaan jotakin omaa ja kun kaikki laitetaan yhteen, niin päivällisellä on mitä mainioin joulupöytä perinteisine herkkuineen.

Jouluruokaa
Jouluruokaa

Löytyy laatikoita jokaiseen makuun, rosollit ja sillisalaatit sekä lasimestarin sillit.

Kinkkua
Kinkkua

Kinkku on komea ja testimaistettu useaan kertaan. Graavit kalatkin löytyvät lautaselta. Palan painikkeeksi vielä glögiä ja joululeivonnaisia. Voisiko paremmin enää olla!

Glögipannu
Glögipannu

Myöhään illalla Eevert ottaa kuusen alta paketin. Paketti on osoitettu Suntiolle ja on tullut Salmenkylän Salmelta ja Auvolta. Eevert sai kirjeen Salmelta aikaisemmin syksyllä. Kirjeessä Salme kertoo tekemästään löydöstä, jonka arvelee sopivan Kappelin kokoelmiin.  Eevert lupasi toimittaa teoksen perille ja näin jouluna se on oikein kohdillaan.

Iso paketti
Iso paketti

Suntio ottaa paketin vastaan. Hän aukaisee pakettia viivytellen niin paljon, että muut miehet ovat jo valmiita auttamaan Suntiota. Paketista paljastuu ensimmäisenä Salmen kirje. Sen Suntio lukee kaikille ääneen.

Kirje
Kirje

Suntio jatkaa paketin tutkimista ja mitä ihmettä! Sieltä paljastuu pieni pronssinen enkelipatsas. Onpa kaunis, ihastelee Suntio. Miehet liittyvät ihastelijoiden kuoroon. Patsaan täytyy olla vanha, jos Salmen iso iso vanhemmat Alex ja Fiona asuttivat pappilaa silloin.

Patsas
Patsas

Tämä asennetaan Kappeliin heti pyhien jälkeen, päättää Suntio.

Ilta jatkuu lahjojen merkeissä, sillä kuin taikaiskusta, jokaiselle miehelle löytyy lahja jota vuorollaan päästään ihastelemaan.

Kuusi
Kuusi

Antelias pukki olikin.

Eevert sai vaikka kuinka paljon kaikkea hyvää ja ihastusta herävää tarviketta.

Kikka oli laittanut pakettiin partavettä. Tämä se tulee tarpeeseen, onkin edellinen jo ihan lopussa, innostuu Eevert.

Mennen partavettä
Mennen partavettä

Joulunajan ajankulua löytyy myös paketista.

Puuhaa
Puuhaa

Aikuisten värityskirja ja värit ja Lang Langin CD, nyt kuluvat pyhät mukavan rattoisasti 🙂

Muistiinpanotarvikkeet
Muistiinpanotarvikkeet

Muistiinpanovälineitä tarvitaan aina! Kyllä onkin komeat kynät, miehet oikein porukalla ihmettelevät kauniita kirjoittimia. Pari mukavaa sisustuskirjainta läytyy vielä runsaasta paketista.

Vanha perheraamattu
Vanha perheraamattu

Eevertin pakeiteissa on yksi erityisen suuri ja painava. Se on tullut Merjalta Nonnan talosta. Sieltä paljastuu vanha perheraamattu. Komea metallikantinen kirja herättää sekin ihmetystä miesten kesken ja alkaa suunnaton arvuuttelu sen alkuperästä ja vaiheista tässä maailmassa.

Rintarossi
Rintarossi

Paketeista ei meinaa tulla loppua ollenkaan. Vielä on Eijalta saapunut paketti jossa on viehättävä talonaihio jonka voi kiinnittää vaikka puvun rintapieleen.

Eevert on kovin herkistynyt kaikesta saamastaan hyvästä ja tuntee suurta kiitollisuutta kaikkia ystäviään kohtaan.

Päivä on hiljalleen muuttumassa yöksi. Osa miehistä palaa kotiinsa, osa jää Eeverttilään yövieraaksi. Pian ovat talon touhut vaimenneet ja tyytyväinen tuhina täyttää talon.

Vain Tenho-koira vielä kiertää tilukset ja tarkistaa että myös tontut ovat jo vetäytyneet levolle.

Valokeilassa
Valokeilassa

Mikä jouluaatossa on sinun mielestäsi parasta? Mistä joulumieli syntyy? Mistä haluat tänään kiittää?

________________________________________________

Kalenterissa on omia askartelujani sekä lukuisa määrä eri nukkekotitaiteilijoiden taidokkaita töitä. En erittele niitä erikseen. Jos ja kun löydät oman teoksesi kuvista, niin jätä siitä viesti yhteiseksi iloksi.

Joulupöydän antimista kinkku, HK:n maksapasteija ja porkkana- ja lanttulaatikko ovat omia töitäni. Muut herkut ovat Taina Toropaisen käsialaa.

23.12.

Jaaha, tänään on se kauan odotettu päivä. On kylän oman joulujuhlan aika. Siitä tulee varmasti ikimuistoinen juhla, sillä tokkopa kylällä on ketään, joka ei olisi osallistunut sen valmisteluun jollakin tavalla.

Aamusta alkaen torilla on tapahtunut kaikenlaista. Lapset kiertävät laulamassa joululauluja kojulta toiselle ja välillä ison kuusen juurella kaikelle väelle.

Kuusen juurelle kerääntyy lahjoja
Kuusen juurelle kerääntyy lahjoja

Joulukuusen ympärille on hiljalleen tullut lahjoja Rakennetaan joulupuu -keräyksen myötä. Suntiolasta on lisäksi tullut koko kuormallinen lahjoja, joita on sinne toimitettu. Hyvää on mukava jakaa 🙂

Glögiä tarjolla
Glögiä tarjolla

Eevert on lupautunut jakamaan kuumaa glögiä kaikille kävijöille. Hieno Glögipannu on Eevertin omista kätköistä ja kulkenut miehen mukana Itävallasta saakka. Sen mies on puhdistanut ja kiillottanut oikein hienoksi.

Glögipannu
Glögipannu

Tarkasti ja salaisella reseptillään hän on maustanut vahvan mehujuoman. Hyvin kuuma glögi meneekin kaupaksi, vaikka paukkupakkanen ei olekaan. Rusinat ja mantelit antavat juhlallisen silauksen juomalle.

Kenen jalat?
Kenen jalat?

Joulupukki on saapunut myös paikalle. Lapset kiertelevät uteliaana pukin kojua. Arvaisiko sinne mennä sisälle, vai tyytyisikö tutkailemaan varmuuden vuoksi hieman etäämmältä. Moni kokee kutkuttavaa epävarmuutta pukkia kohtaan. Hyvä mieshän se pukki tietenkin on, kun tuo lahjoja lapsille. Monet tovekirjeet ovat lähtenee tänäkin jouluna kylän postista. Ja odotus senkun tiivistyy vielä lasten mielissä. Huomenna on vasta jouluaatto ja Suomessa lasten lahjat tulevat silloin.

Nukkuva pukki
Nukkuva pukki

Onkohan pukilla paljon apulaisia kun voi noin levollisesti istua jouten täällä torilla. Pukkihan nukkuu! huudahtaa yksi lapsista silmät pyöreinä ihmetyksistä.

Eevert nauttii katsellessaan lasten kiertelyä pukin ympärillä. Mitä hän mahtaakaan muistella?

Naapurin isäntä soittaa pientä kelloa. Se on merkkinä siitä, että on aika kokoontua torin laidalle perustettun eläinten aitauksen luo. On aika julistaa eläinten ja kyläläisten joulurauha. Kylän eläimiä on tuotu aitaukseen juhlistamaan tapahtumaa. Hieman hämillään ne ovat saamastaan huomiosta, mutta kiitollisia kaikesta silityksestä ja rapsutuksesta.

Seimi
Seimi

Aitaukseen on rakennettu seimi. Siellä äiti-Maria ja isä-Joosef hoitavat pientä Jeesus-vauvaa. Se on kristillisen joulun keskeisin symboli. Silloin kauan sitten, tuo pieni vauva syntyi vaatimattomaan talliin eläinten keskelle. Lapsen äiti kapaloi vauvan ja teki eläinten ruokintaan tarkoitetusta kaukalosta lapselleen ensimmäisen vuoteen. Se oli pehmustettu oljilla ja oli varmasti hyvä ja lämmin paikka vauvalle. Tuosta pienestä vauvasta varttui aikanaan mies, jonka elämänvaiheita ja opetuksia kuullaan vielä tänäkin päivänä. Rakkaus, rauha ja kunnioitus itseä, toisia ja Jumalaa kohtaan ovat tulleet Eevertille tärkeimmiksi opetuksiksi omassa elämässä. Ilman niitä olisi epätoivo vallannut mielen niin monesti elämän aikana. On hyvä ja tärkeä asia elämässä, että on toivoa olemassa kaikissa elämän tilanteissa ja vaiheissa.

Suntio lukee vielä jouluevankeliumin Luukkaan mukaan 2:1-20.

Runotyttö
Runotyttö

Tapahtuman päätteeksi eräs kylän lapsista esittää Yrjö Jylhän runon Jooseppi Kirvesmiehestä. Kirkkaalla lapsen äänellä ja sopivalla runopoljennolla hän lausui:

Oli muuan Jooseppi Kirvesmies
oli siellä missä me muutkin,
jäi hältä vaimo ja kotilies,
ja vieri viikot ja kuutkin.

Hän harvoin kirjoitti Marjalleen
ja harvoin kirjeitä saikin,
mut jouluaaton kun ehtooseen
tuli säästi joukkomme harvenneen,
niin kuulla saimme me kaikin:

poika syntynyt Joosepille
ja Marjatalle, ja Marjatalle!
Se syntyi mustimman orren alle,
on tuskin peitettä sille. 

Me kaikki hengessä polvistuimme
ja lapsen vierelle kumarruimme
ja siunauksen luimme. 

Ja monta paimenta parrakasta
lumessa valvoi ja vartioi,
ja vartioi sitä pientä lasta
petojen saaliiksi joutumasta –
maa, taivas kiitosta soi. 

Ja Suomen korpien yllä hohti
nyt tähti suurempi muita,
ja me kaikki käännyimme sitä kohti,
ja meidät kaikki se kotiin johti,
se tähti suurempi muita. 

Runon päätyttyä kyläläiset taputtivat villisti käsiään. Kaikki oli sujunut hienosti ja yhteinen kokoontuminen kylän torille oli tehnyt kaikille hyvää. Monta asiaa on touhuttavana, mutta niitä tärkeitä ei lopultakaan ole niin kovin paljoa.

Lyhty
Lyhty

Kyläläiset halaavat toisiaan ja toivottavat kaikkea hyvää joulunajalle. Kuusen juurella olevat paketit toimitettaan henkilökohtaisesti eteenpäin niille, jotka eivät olleet päässeet yhteiseen iloon.

Mikä joulussa on sinulle merkittävintä? Onko joulussasi sellaista mistä ei voisi luopua? Entä miten ajattelet Eevertin tekevän huomenna?

________________________________________________

Kalenterissa on omia askartelujani sekä lukuisa määrä eri nukkekotitaiteilijoiden taidokkaita töitä. En erittele niitä erikseen. Jos ja kun löydät oman teoksesi kuvista, niin jätä siitä viesti yhteiseksi iloksi.

22.12.

Vain kolme päivää jouluun on… viheltelee Eevert epävireisesti heti aamusta. Pieni Tenho-koira ravistelee päätään kuin ilmoittaakseen, että lopeta nyt hyvä mies se viheltäminen ja laita vaikka Jouluradio päälle.

Eevert ei huomaa Tenhon vihjailuja vaan tuntuu elävän ihan muussa todellisuudessa. Eevert on touhunnut kylällä valmistelemassa joulunaikaa koko joulukuun. Omaan talouteen hän ei ole juurikaan ehtinyt katsomaan. Kaipa se joulu tännekin tulee, vaikka ei niin kovasti tohotakkaan, naurahtaa Eevert. Onhan sentään kranssi ovessa ja adventtikynttilät pöydässä. Ei se taida ylenpalttinen touhuaminen olla kuitenkaan se joulun ydin, vakuuttaa Eevert itselleen.

Kauppamatkalle
Kauppamatkalle

Tänään olisi hyvää aikaa käydä asioilla ja tehdä tarvittavat jouluhankinnat. Kinkku tulikin jo tilattua ja se pitäisi noutaa. Oman maan juureksia löytyy kellarista, mutta jotakin pientä hyvää olisi hyvä hankkia valmiiksi.

Eevert sonnustautuu korilla ja kelkalla matkaan. Kelkka on kelpo menopeli tähän aikaan vuodesta. Alamäet menevät hujauksessa lasketellessa ja ylämäkeen raskaskin taakka tulee kevyemmin kuin kantaen.

Kinkku kainalossa
Kinkku kainalossa

Ensiksi Eevert poikkeaa kinkun ja muun herkun hakuun torikojulle. Kaupat tehtyään hän siirtyy seuraavalle ja taas sitä seuraavalle. Tänä vuonna torilta saa kaikki kätevästi kerralla.

Pikelsiä
Pikelsiä

Pientä makeaakin tarttuu mukaan, sillä eihän se vanhanakaan suu tuohesta ole, ajattelee mies vesi kiellä katsellessaan pienen joulukojun antimia.

Makeita
Makeita

Kukkakojun luona hän viivähtää hyvän tovin. Kauppiaalla on toinen toistaan komeampia kukkakoreja tarjolla. Eevert päättää ottaa yhden itselleen ja toisen Suntiolle ja kolmannen naapurille… Kauneudesta Eevert pitää.

Kukkakoju
Kukkakoju

Nuorena pojankollina hän oli monet joulut kukkakauppiaan apupoikana tekemässä istutuksia. Sieltä varmaan juontaa juurensa se, että Eevert mielellään yhä edelleen hankkii joulukukat oman kylän kukkakauppiaalta.

Istutukset
Istutukset

Siellä on edelleen kylän nuorille joulutyöpaikka olemassa. Nykyisin sellainen mahdollisuus on monelle nuorelle niin kovin tärkeä. Työelämän harjoittelupaikat kun ovat niin kovin tiukassa, oli sitten kyse kesä- tai muusta sesonkityöstä.

Pian on kelkka täynnä kaikkea tarvittavaa ja on aika palata kotiin.

Kaikki hankittu
Kaikki hankittu

Eevert laittaa ostokset paikoilleen ja tekee ruokaa. Torikojulta on tullut mukaan maukasta lenkkimakkaraa. Sen Eevert pilkkoo pieneksi ja tekee siitä makkarakastikkeen. Sen seuraksi tarvitaan vain keitettyjä perunoita. Selkeää perusruokaa, toteaa Eevert. Ja samaa mieltä on Tenho-koirakin, joka saa osuutensa soosista.

Ruoka
Ruoka

Taloon laskeutuu hiljaisuus ruokailun ajaksi. Ruuan jälkeen Eevert istahtaa salin tuolille ja lukee lehteä. Reippaan ulkoilun ja kelkan työntelyn jälkeen lämmin ruoka massussa aiheuttaa mukavaa ramaisua. Eikä aikaakaan kun miehen lehti laskeutuu syliin ja mies nukahtaa salin lämpöön.

Nukkuva Eevert
Nukkuva Eevert

Tenho käpertyy kerälle Eevertin jalkoihin.

Olo on hyvä ja rauhallinen. Mikään maailmassa ei häiritse sitä levollisuutta mikä on laskeutunut Eeverttilään.

Mikä tuo sinulle levollisuutta? Mistä joulukukasta sinä pidät? Mitä arvelet löytyvän Eevertin joulupöydästä kinkun lisäksi?

_________________________________________________

Kalenterissa on omia askartelujani sekä lukuisa määrä eri nukkekotitaiteilijoiden taidokkaita töitä. En erittele niitä erikseen. Jos ja kun löydät oman teoksesi kuvista, niin jätä siitä viesti yhteiseksi iloksi.

21.12.

Se on sitten jouluviikko käsillä. Vielä saa nauttia joulun odotuksesta ja siitä kutkuttavasta jännityksestä mitä siihen liittyy.

Niin, yhtä jännittävää se on vielä näin vanhemmallakin iällä, tuumii Eevert. Tavaralahjoja hän ei niinkään joululta odota, mutta suurta lahjaa on yhteinen aika ystävien kesken, kaikki ne maut, tuoksut ja värit, joista voi nauttia kaikilla aisteilla. Ja ne ovat vain esimakua joulun perimmäisen sanoman rinnalla.

Mitä enemmän on elämää nähnyt, niin sitä tärkeämmäksi huolenpito, rakkaus, siunaus ja varjelus on elämässä tullut. Ja siitähän joulussa oikeastaan on kysymys. Äärimmäisestä rakkaudesta.

Eevertin seikkailevat ajatukset pysähtyvät aamulehden ilmoitukseen.

Aamulehti
Aamulehti

Mitä täällä lukeekaan. Ison kirkon kauppahallin sivukoju tuodaan kotikylän torille jouluviikoksi. Voi mahdoton miten mukavaa! huudahtaa Eevert ja lipaisee samalla suupieliään. Tämähän on hyvä uutinen. Nyt ei tarvitse lähteä kaupungin hulinaan, vaan saa juuri ne erityisen tärkeät joulupöydän herkut suoraan omalta torilta.

Kauppahallin koju näyttää avautuvan tänään. Sinnehän sitä on lähdettävä heti paikalla, päättää mies.

Jaa, no jos minä juon tämän aamukahvini ensin.

Kuppi
Kuppi

Kahvittelujen jälkeen rivakat askelet kulkevat kohti kylän keskustaa. Torille päästyään mies huomaa, että niinpä sinne onkin tullut yksi koju lisää.

Melkoisia herkkuja siellä on jo esillä. Makkaroita, aladobeja, maksapasteijoita, juustoja ja mitä kaikkea. Eevertin aika menee ensin katsellessa ja ihastellessa.

Lihakoju
Herkkukoju

Vähitellen Eevert arvaa ryhtyä kaupoille. Ehkä pienen siivun tuosta ja vähän tästä… jos vielä tuota… Ja kauppias toimii toiveiden mukaisesti. Eevertin koriin on päätynyt mukavasti maistiaisia.

Maistiaisia
Maistiaisia

Eevert tilaa vielä joulukinkun kauppiaalta. Sellaisen hän lupaa toimittaa jo vaikka seuraavaksi päiväksi. Joulukinkun paistaminen on tärkeä kohta joulun valmisteluja. Ensin pitää leivinuuni lämmittää oikein hyvin ja levännyt kinkku laitetaan yöksi sinne muhimaan.

Aamulla voi sitten silpaista pienen palasen ja tarkistaa kinkun maku sekä sipaista hieman sinappia kinkun mehevään pintaan.

Kinkku ja sinappi
Eevertin unelma

Eevertille tosin käy usein niin, että tunnin tai puolen päästä pitää maistaa uudelleen, sillä maku tasaantuu ja muuttuu kun kinkku jäähtyy. Vesi herahtaa jo valmiiksi miehen kielelle, ja jo pelkän ajatuksen voimalla hän saa maun suuhunsa. Kyllä keho muistaa, naurahtaa Eevert huomatessaan kuinka autuaan oloisena hän katselee jonnekin kaukaisuuteen kauppiaan edessä kinkun maku suussaan.

Herkkujensa kanssa Eevert suuntaa kotiin. Illalla hän maistelee löytöjään ja on hyvin onnellinen.

Maistiaislautanen
Maistiaislautanen

Mistä joulumausta Eevert taitaa pitää eniten? Mikä on sinun oma jouluherkkusi? Kuuluuko kinkun paistaminen sinun joulupuuhiisi? Ja mitä ilman joulu ei voi edes tulla?

______________________________________________

Kalenterissa on omia askartelujani sekä lukuisa määrä eri nukkekotitaiteilijoiden taidokkaita töitä. En erittele niitä erikseen. Jos ja kun löydät oman teoksesi kuvista, niin jätä siitä viesti yhteiseksi iloksi.

 

4. Adventti

Joko sitä tänään saa sytyttää viimeisen kynttilän, tokaisee Eevert keittiössään. Niin se vain on, että joulu on lähestynyt hurjaa vauhtia. Taitaa olla kolme päivää jäljellä ennen jouluaattoa.

Neljä kynttilää
Neljä kynttilää

Eevert avaa uuden kahvipaketin ja siirtää sen vanhaan peltirasiaan. Se on peräisin äidiltä ellei jopa isoäidiltä. Vaikea se on enää muistaa kaikkia vuosikymmeniä, naurahtaa Eevert itsekseen mitatessaan kahvia pannuun.

Kahvi
Kahvi

Äidit ne ovat merkittäviä henkilöitä. Niin paljon jättävät muistoja, tapoja ja oppeja lapsilleen. Niitä sitä muistelee vielä tämmöinen horisko-ukkokin itsekseen. Mistä se äiti nyt niin mieleen tulikin?

Keittiö
Keittiö

Emäntäkissakin astelee paikalle ja puskee itseään Eevertin jalkaa vasten. Taitaa odotella kermatilkkaansa, jonka on tottunut saamaan aamiaisen yhteydessä.

Kappelin kellot jo kilkattavat. Kappelin vaskikello on peräisin Laatokan Valamosta, joten Suntio on tietenkin opetellut myös soittamaan valamolaisittain kelloja.

Kauas ne kuuluvatkin. Tietävät kylällä kertoa, että kaukaa järven takaa vielä tunnistetaan Suntion kellonsoitot.

Kappeli
Kappeli

Kappeliin on jo tullut väkeä ennen Eevertiä. Siellä on monella kulkijalla tapana istahahtaa hetkeksi. Kirkon ovet ovat aina avoinna.

Neljä kynttilää
Neljä kynttilää

Neljä kynttilää palaa jo valmiina.

Neljännen adventtisunnuntain aiheena on ”Herran syntymä on lähellä”.  Päivä on omistettu lasta odottavalle Marialle, mutta evankeliumi teksti kertoo enemmän Joosefista.

”Maria, Jeesuksen äiti, oli kihlattu Joosefille. Ennen kuin heidän liittonsa oli vahvistettu, kävi ilmi, että Maria, Pyhän Hengen vaikutuksesta, oli raskaana. Joosef oli lakia kunnioittava mies mutta ei halunnut häpäistä kihlattuaan julkisesti. Hän aikoi purkaa avioliittosopimuksen kaikessa hiljaisuudessa.
Kun Joosef ajatteli tätä, hänelle ilmestyi yöllä unessa Herran enkeli, joka sanoi: ”Joosef, Daavidin poika, älä pelkää ottaa Mariaa vaimoksesi. Se, mikä hänessä on siinnyt, on lähtöisin Pyhästä Hengestä. Hän synnyttää pojan, ja sinun tulee antaa pojalle nimeksi Jeesus, sillä hän pelastaa kansansa sen synneistä.”
Tämä kaikki tapahtui, jotta kävisi toteen, mitä Herra on profeetan suulla ilmoittanut:
– Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan,
ja hänelle annetaan nimeksi Immanuel –
se merkitsee: Jumala on meidän kanssamme.
Unesta herättyään Joosef teki niin kuin Herran enkeli oli käskenyt ja otti Marian vaimokseen.” Matt. 1: 18-24

Evankeliumin jälkeen kaikki yhtyvät kauniiseen ja herkkään lauluun Mariasta.

Illalla Eevert vielä selaa vanhaa valokuvakansiota. Siellä on paljon kuvia Eevertin lapsuudesta ja kätkettynä monia muistoja Tyrvännöstä. Siellä tuli vietettyä monia aikoja niin äidin kuin mummonkin tiukassa ohjauksessa.

Albumi
Valokuva-albumi vuosien takaa

Kas, siinähän se Anttilan mummu näyttää olevankin. Taitaa olla pakkanen kun on karvalakki päässä.

Mummu
Mummu

On siinä komea pari, ihastelee Eevert isovanhempiaan. On ollut tuo Kustaa kyllä komea mies. Ihan niinkuin minäkin, hörähtää Eevert ja sipaisee harmaan hiuskiehkuransa otsalta pois.

Saimi ja Kustaa
Saimi ja Kustaa

Niinpä niin, ainakin tämä neljäs adventti kului kummasti äitejä ja isoäitejä muistaessa, Aikamoisia Marioita he ovat kaikki.

Millaisia ajatuksia sinussa päivän aiheena olleet Maria ja Joosef herätti? Entä isovanhempasi? Vai onko kenties elämässäsi joku joka on muodostunut erittäin merkittäväksi omaa elämääsi ja valintojasi ajatellen?

___________________________________________________

Kalenterissa on omia askartelujani sekä lukuisa määrä eri nukkekotitaiteilijoiden taidokkaita töitä. En erittele niitä erikseen. Jos ja kun löydät oman teoksesi kuvista, niin jätä siitä viesti yhteiseksi iloksi.

 

 

 

 

 

 

 

19.12.

Eevert on herännyt todella aikaisin, sillä tänään on tärkeä päivä. Kylän torilla tapahtuu jo ensimmäiset tapahtumat näin viimeisen Adventtisunnuntain aattona. Siispä on viisasta olla ajoissa paikalla.

Kylän miehet ovat perinteiseen tapaan harjoitelleet Tiernapoikien esitystä. Miehet nyt eivät enää poikasia ole, mutta eivät vaan malta jättää niin mukavaa tapahtumaa toteuttamatta. Poikavuosina sama kokoonpano kierteli taloissa laulamassa joulunaikaan. Eevertin laulunääni ei ole kummoinen, joten yhtä perinteisesti hänelle on luvattu tähtipojan rooli. Muut miehet ovat hieman kierrättäneet tehtäviä.

Tähtipoikana on oikein hyvä olla, tuumii Eevert jonka mielestä innokas osallistuminen on aina se tärkein asia.

Joulukoju
Joulukoju

Torilla on joulukojuja ollut jo muutaman päivän. Monenlaista tavaraa  on myytävänä ja taitaa siellä kääriytyä lahjapaketteihin mitä mukavampia asioita.

Joulutavaraa
Joulutavaraa

Puolenpäivän aikaan on miesten tarkoitus aloittaa esityksensä. Vanhalla kaupalla ja torinlaidalla on ollut ilmoitus tapahtumasta, joten varsinaisesti Eevert ja miehet eivät pääse yllättämään kyläläisiä.

Eevert tulee ensimmäisenä kantaen suurta tähteä. Se hiljentää väen äkkiä ja komeasti kajahtaa torilla Eevertin sanat: Saammeko tulla laulamaan?

Tiernapojat
Tiernapojat

Eevertin perässä astelee kauppias, puutarhuri ja naapurin isäntä. Nelikko on varustautunut oikein kunnon taminein, jotka nuorempaa väkeä jopa hieman huvittavat. Niin tai näin niin laulu on kyllä komeaa. Kauppias on tunnettu kauniista laulunäänestään, eikä muut juuri siitä jälkeen jää.

Hyvää iltaa, hyvää iltaa, itse kullekin säädylle.
Sekä isännill’ että emännill’, jokaiselle kuin talossa on.
Ja me toivotamm’, ja me toivotamm’, onnellista ja hyvää joulua.
Ja sitä taivaallista ystävyyttä, joka meidän kaikkemme ylitse käy.

Tähtipoika
Tähtipoika

Tähti se kulukeepi itäiseltä maalta, itäiseltä maalta,
sanomaton kirkkaus se ulos loisti
ja se tähti oli Jumalalta ulos lähetetty, ulos lähetetty
ja he riensivät uhraamaan kultaa, pyhää savua ja mirhamia,
ja mirhamia.

Hoo, jos minä olen musta...
Hoo, jos minä olen musta…

Emme ole millään viekkauella emmekä vääryyellä tulleet teijän huoneeseenne laulamaan, vaan ihan teijän oman hyvän tahtonne mukaisesti. Olemme köyhiä laulajapoikia ja pyyämme lanttia.

Ja tähteemme kynttilänpätkää – kajauttaa Eevert.

Kynttilän pätkä
Kynttilän pätkä

Kiitos olkohon, kiitos olkohon teidän lahjainne edestä.
Teidän lahjainne pitäis’ oleman julki Jumalan edessä.
Ja te isoovaiset ja myös siunatut, nyt me olemme kaikki sanoneet.
Ja me toivotamm’, ja me toivotamm’ onnellista ja hyvää joulua.

Tapahtuman jälkeen joukko hyväntuulisia ja onnellisia kyläläisiä palaa askareihinsa ja kaupankäynti torilla jatkuu.

Eevert ja miehet saavat kynttilänpätkien lisäksi kerättyä runsaan kolehdin hyvään tarkoitukseen.

Mihin arvelet tiernaukkojen käyttävän kolehdin? Mihin takoitukseen sinä antaisit kerätyt varat? Oletko sinä kohdannut Tiernapojat?

___________________________________________

Kalenterissa on omia askartelujani sekä lukuisa määrä eri nukkekotitaiteilijoiden taidokkaita töitä. En erittele niitä erikseen. Jos ja kun löydät oman teoksesi kuvista, niin jätä siitä viesti yhteiseksi iloksi.

18.12.

Huomenta! toivottaa Eevert eläinystävilleen kun ne viimein tulevat miehen seuraksi. On tainnut uni maittaa viime yönä lämpimässä talossa, mies jatkaa ja antaa samalla niille aamiaista.

Koiranruoka
Koiranruoka

Hyvin nukutti Eevertiä itseäänkin ja unissa oli nähtävänä vaikka kuinka monta seikkailua. Toinen toistaan hurjempia ja jännittävämpiä, mistä lie tulleetkaan uniin.

Jaa, ukkona taitaa olla lumipallokeli! Se täytyy heti hyödyntää ja tehdä muutamia lumilyhtyjä pihaan. Aamiaisen jälkeen Eevert ja Tenho menevät pihalle lumileikkeihin. Isommat nuoskat pyöritellään komeaksi lumiukoksi. Ukko saa päähänsä Eevertin punaisen pipon ja käteensä kauralyhteen. Nyt se on oikein komea ja vartioi pihaa. Tenho tuntuu kyllä vartioivan lumiukkoa, silla se juoksee ja haukahtelee sen ympärillä villisti.

Lumilyhdyt
Lumilyhdyt

Lumipalloja syntyy nopeasti ja ne muodostavat pian kohtalaisia kekoja. Eilen valettuja kynttilöitä on riittämiin, joten jokainen lyhdyistä saa sisälleen vastavaletun kynttilän. Onnellisena Eevert katselee kättensä jälkiä.

Johan tässä rupeaa hiukomaan, toteaa Eevert. Mitähän sitä tänään laittaisi. Hetken aikaa mies raapii päätään ja keksii sitten, että tänään olisi oikein hyvä pannaripäivä.

Taitaa Eevert pitää makeasta. Pannareiden kanssa tarvitaan tietenkin hilloa. Kesällä Eevert on tehnyt mummon ohjeella maukkaita hilloja.

Kellari
Kellari

Talon kellarissa ne ovat säilössä. Sieltä voisi hakea pari purkillista pannarinpäällistä, suunnittelee mies ja lähtee samantien kohti kellaria. Kellarin ovi on lumen vallassa, joten hetken aikaa saa tehdä lapiotöitä, että sinne pääsee sisälle.

Jaahas, tällähän on vaikka mitä! Ja tuolla ylähyllyllä ne hillopurkit! Eevert ottaa mukaansa pari purkkia ja siirtyy sisälle. Pannaritaikina on pian tehty ja uunissa. Hyvä tuoksu siitä tuleekin. Omenahillo sopii oikein hyvin pannarin kanssa.

Makoisa pannukakku
Makoisa pannukakku

Vatsa täyttyy mukavasti ja Eevertillä on oikein hyvä olla.

Katsellessaan ikkunasta ulos hän huomaa, että jotakin puuttuu! Mutta mitä? Kummallinen tyhjyys täyttää äkisti miehen pään.

Aikansa mietittyään hän keksii. Keittiön ikkunassa kuuluu olla valotähti. Ilman sitä ei voi kuvitella, että joulu tulisi. Se tietenkin on asennettava ihan heti paikoilleen.

Oranssi valotähti löytyy nopeasti ja on hyvässä kunnossa. Joku reuna hieman repsottaa, mutta vanhana sitä saa jo vähän niin tehdäkin, hymähtää mies ja sipaisee kaulaansa.  Hellästi ja rakkaudella Eevert asettaa tähden ikkunaan.  Nyt on kaikki kohdallaan!

Tähti ikkunaan
Tähti ikkunaan

Siinä se saa loistaa vielä pitkään joulun jälkeen.

Ilta jo hiipii hiljalleen. Monenmoista on mahtunut tähän päivään. Piha kylpee lyhtyjen valossa, lunta satelee hiljalleen niiden päälle. On kaunista.

Valo ikkunassa
Valo ikkunassa

Mitä sinä olet tehnyt lumesta? Millaisia joluperinteitä on sinun kodissasi, perheelläsi tai suvullasi? Mistä tulee hyvä joulumieli?

______________________________________________

Kalenterissa on omia askartelujani sekä lukuisa määrä eri nukkekotitaiteilijoiden taidokkaita töitä. En erittele niitä erikseen. Jos ja kun löydät oman teoksesi kuvista, niin jätä siitä viesti yhteiseksi iloksi.

17.12.

Aamu sujuu Eeverttilässä vanhaan malliin. Kahvia juoden, Jouluradiota kuunnelleen ja lehteä lukien. Kissa ja koira makoilevat tyytyväisinä Eevertin jalkojen juuressa. Tämä päivä on alkanut levollisesti.

Ikkunan takaa
Ikkunan takaa

Keittiössä touhutessaan Eevert löysi pahvilaatikollisen kynttilänpätkiä. Vuoden varrella Eeverillä on tapana kerätä kynttilänpätkiä sieltä täältä ja näyttää niitä nyt olevan melkoinen määrä.

Voisinkin valmistaa niistä tänään uusia käyttöön sopivia kynttilöitä. Vanhat varastot ovat jo ehtyneet. Joulukynttilät näistä ainakin saa hyvin, tuumaa mies.

Kynttilöiden valaminen ja kastaminen on Eevertin perinteisiä joulunaluspuuhia. Tänään näyttää olevan oikein hyvä valantapäivä ja kun tarvikkeet ovat kuin itsestään tulleet käsiin, niin ei muuta kuin töihin.

Kynttilätalkoisiin Eevert valmistautuu huolella. Palopeitteet on paikoillaan ja keskittymisrauha varmistettu. Sula kynttilämassa on herkkää syttymään, siksi työhön on keskityttävä koko olemuksellaan. On tainnut aikaa myöten monessa talossa syttyä tulipalojakin kun valmistajat eivät ole olleet tarkkana polttavan kuuman kynttilämassan kanssa.

Näihin puuhiin pieni Tenho-koirakaan ei osallistu, sillä kuinka mahtaisi käydäkään jos pentu innoisaan häärisi valamispuuhissa.

Kynttilän valaminen
Kynttilän valaminen

Muutaman juhlapöytään tarkoitetun kastetunkin kynttilän Eevert kaikessa rauhassa valmistaa. Kynttilöiden tekeminen on tarkkaa puuhaa. Siinä on oltava vakaa käsi ja tasainen liike kun sydänlankaan hiljaksiin kerros kerrokselta kastetaan sulaan massaan. Vaiva kyllä kannattaa, sillä on se niin mukava joulupöytä varustaa omin käsin tehdyillä valontuojilla.

Kastaminen
Kastaminen

Eevert huomaa innostuvansa kastamiseen ja suhteellisen vilkkaaseen tahtiin kynttiläpino kasvaa.  Eevert lisää keltaista kynttiläväriä massaan ja näin syntyy samalla kertaa useamman juhlan kynttilät.

Pääsiäiskynttilät
Pääsiäiskynttilät

Loput kynttilämassasta Eevert valaa muottiin.

Muotin tulee olla sellainen mistä kynttilän saa pois sitten kun massa on jähmettynyt. Eevert on kerännyt tyhjiä maitopurkkeja tätä tarkoitusta varten.  Hän kiinnittää ensiksi sydänlangan paikoilleen ja pohjaan kiinni maalarinteipillä. Varovasti hän kaataa sulan kynttilämassan purkkiin. Hiljalleen jäähtyessään se jähmettyy ja muodostuu kynttiläksi.

Kynttilöiden tekeminen kynttilänpätkistä on oikein hyvää kierrättämistä. Kappelilla varsinkin kertyy paljon kynttilänpätkiä, jotka Suntio mieluusti tuo Eevertille jatkokäsittelyyn.

Illalla jo Eevert asettaa kynttilän palamaan ja tuomaan tunnelmaa vanhaan taloon.

Kynttilä

Kynttilöistä Eevert pitää. Niiden tuoma valo on pehmeä ja kodikas. Mitä pimeämpää syksyllä on sitä enemmän Eevert etsii valonlähteitä. Kynttilät tuovat luonnollista valoa ja sen elävää liekkiä on yhtä mukavaa katsella kuin takkapuiden palamista.

Kynttilä symbolisoi myös rukousta. Sen kautta voidaan muistaa kaikkia läheisiä tai vaikka tuntemattomiakin, joiden puolesta haluaa rukoilla, muistaa tai joita esityisesti haluaa siunata elämän eri vaiheissa. Monissa kirkoissa on mahdollisuus sytyttää muisto- ja rukouskynttilä. Matkoillaan ja reissuillaan Eevertillä on tapana sytyttää kynttilä kirkkoon tai kappeliin aina kun se vain on mahdollista.

Rukouskynttilöitä

 

Ketä sinä haluaisit tänään erityisesti muistaa? Millaista kierrätystä sinä sinä toteutat arjessasi? Ja kuinka mahtaa Eevert täydentää kynttilävarastonsa uudelleen?____________________________________________________

Kalenterissa on omia askartelujani sekä lukuisa määrä eri nukkekotitaiteilijoiden taidokkaita töitä. En erittele niitä erikseen. Jos ja kun löydät oman teoksesi kuvista, niin jätä siitä viesti yhteiseksi iloksi.

16.12.

Hrrrr… onpa yöllä tullut kylmä sisälle saakka, huomaa Eevert herätessään. Paljaat varpaat makuukamarin lattialla tuntuvat jäätyvän hetkessä. Ei muuta kuin villasukkaa jalkaan ja puiden hakuun.

Eevertin talo lämpiää puilla. Talvella pitää joka päivä huolehtia lämmityksestä ja vaikka kuinka huolehtisikin niin aamulla talo on yleensä viileä. Keittiön hella pitää mukavan päivälämmön ja joskus se riittää koko taloon ilman lisälämmitystä.

Puiden pilkkomista
Puiden pilkkomista

Aamukahvin juotuaan mies rientää puuvajalle. Halkoja pitää taas tehdä ja täyttää kaikki uunien vierustat. Jospa tänään lämmittäisi leivinuuninkin. Sen verran oli vilu iskenyt rakenteisiin, että tarvitaan järeämpää lämmittämistä kerralla.

Takkapuita
Takkapuita

Jaa, jos kerran leivinuunin lämmitän, niin samalla voisi leipoa kaikkea tarpeellista jo jouluakin ajatellen. Eihän tässä enää montaa päivää ole tätäkään viikkoa jäljellä.

Puut vain ensin paikoilleen ja sen jälkeen suunnittelemaan leipomuksia.

Leivinuuni
Leivinuuni

Eevert rakastaa kaikenlaista ruuanlaittoa. Kaikkien niiden merillä olovuosien papupurkit ovat jo aikapäivää sitten jääneet taakse ja mies nauttii saadessaan syödä tuoretta ja vastavalmistettua ruokaa. Taidot ovat kovasti kehittyneet kun on saanut itse kokeilla ja toteuttaa.

Iloinen ritinä täyttää talon, kun leivinuunissa on tuli. Sinne tarvitaan paljon isompia halkoja kuin muihin pesiin ja tulta saa pitää useamman tunnin, jotta lämpö on riittävä ruuanlaittamiseen.

Hyvissä ajoin Eevert on ottanut esille tarvikkeita ja tehnyt valmistelut. Tänään syntyy karjalanpiirakoita, muutama kalakukko ja tietenkin vuokaruokia uunissa, jotka jäävät sinne sitten yöksi hautumaan.

Leivonta-aineet
Leivonta-aineet

Huumaava tuoksu leviää taloon ja talon ympäristöön.  Pian on naapurin poika koulun jälkeen kolkuttelemassa ovella, kuinka arvasikin tulla juuri nyt? Pojan toiveissa oli saada kupponen kuumaa kaakaota ja lämpimäisiä. Kovin on tarkkanenäinen, hörähtää Eevert huomatessaan ystävänsä ovella.

Uunin antimia
Uunin antimia

Yhteinen kaakaohetki on aina niin mukava. Vanha mies tuntee nuortuvansa pojanviikarin tasolle. Monet muistot pyrkivät pintaan poikavuosien seikkailuista kun hän kuuntelee päivän tapahtumia. Jotakin pientä koiruutta kuuluu pojan elämään. Jos ei muuta niin kummallisia kokeiluja, joista tuppaa tulemaan aimo hässäkkä.

Kalakukkoa
Kalakukkoa

Eevertin mieliin palaa eräs ruokahetki lapsuudesta tässä samassa keittiössä. Isoäiti oli keittänyt ison padallisen hernekeittoa. Vaari oli sitä sitten ryhtynyt ottamaan ja noussut samalla tuoliltaan seisomaan. Jostakin kumman syystä pikku-Eevert oli keksinyt kiskaista tuolin vaarin alta pois. Vaarin istuutuessa tulikuuma rokkalautanen kädessään alla ei enää ollutkaan tuoli, vaan pelkkää tyhjyyttä. Sinne muksahti vaari (ja soppa) keittiön lattialle pitkin pituuttaan. Joka paikka oli täynnänsä kuumaa keittoa ja vihaisia aikuisia. Arestiahan siitä tietenkin tuli.

Joskus olisi hyvä, niin pienen  kuin isommankin ihmisen, ajatella ensin ennenkuin ryhtyy keppostelemaan.

Vaan eihän sitä aina muista, eikä kerkeä, naurahtaa Eevert jo muistolleen yhdessä pojan kanssa.

Läksyt katsottiin vielä yhdessä ennenkuin poika lähti kotiansa kohti. Taas oli mukava yhteinen hetki vietetty Eevertin keittiössä.

Makuukamari
Makuukamari

Illan tullen talo on mukavan lämmin eikä ruokapuolesta ole huolta muutamaan päivään. Hyvillä mielin ja kiitollisena päivän kulusta hän asettuu vuoteelleen. Pian makuukamarista kuuluu tasainen rohina ja mies nukkuu syvää unta.

Mistähän mies uneksii? Millaisia kepposia sinä olet tehnyt? Entä miten arvelet Eevertin selviytyneen arestista?

_________________________________________

Kalenterissa on omia askartelujani sekä lukuisa määrä eri nukkekotitaiteilijoiden taidokkaita töitä. En erittele niitä erikseen. Jos ja kun löydät oman teoksesi kuvista, niin jätä siitä viesti yhteiseksi iloksi.