1. Adventti

Hyvissä ajoin on Eevertin talossa valmistauduttu joulun lähestymiseen. Monet asiat ja tavat ovat kulkeneet tärkeinä osina joulunaikana jo useammassa polvessa.

Adventti-kynttelikkö on sellainen. Eevert ei oikein osaa ajatellakkaan kuinka joulu edes tulisi ilman sitä. Muistoissa on monet lapsuushetket, jolloin kynttelikkö ilmestyi keittiön pöydälle. Keittiössä sen paikka on ollut niin pitkälle kun Eevertin muistia riittää.

Adventtikynttilät
Ensimmäinen adventti

Äidillä oli ollut tapana sytyttää kynttilä aina silloin kun ruokailtiin. Hämyiset aamut olivat Eevertin suosikkihetkiä. Aamupalakin maistui monta kertaa paremmalta kynttilän valossa. Sen perinteen Eevert on tuonut myös tähän joulunaikaan, vaikka asustaakin kahdestaan pikku koiransa kanssa. Yhdessä he hiljentyvät kynttilän liekkiä katsellen. Joka viikko äiti sytytti yhden kynttilän lisää. Ensimmäisellä viikolla paloi yksi kynttilä, seuraavalla kaksi, kolmannella viikolla kolme kynttilää. Sinä aamuna kun kaikki neljä kynttilää paloivat, oli joulu jo hyvin lähellä.

Valaja valmiina
Valaja valmiina

Eevert on jo hyvissä ajoin valanut joulukynttilät itselleen ja pikkukappeliin. Sanoman lisäksi niihin liittyy menneiden aikojen osaamista, sukupolvien yhdistymistä ja valonlähteeseen keskittymistä.

Osansa kynttilöistä saa aina myös pikku Kappeli.

Jo jonkin aikaa on Kappelilla valmisteltu alkavaa juhla-aikaa. Suntion päivät ovat kuluneet paikkojen siistimisessä ja jouluajan tarvikkeiden esille ottamisessa. Kappelin tapahtumien vilkkain aika on alkamassa ja koko kylä on valmistautumassa Joulun tulemiseen. Tänään on ensimmäinen Adventti. Siitä alkaa odottamisen ja valmistautumisen aika.

Suntio on tuonut kappeliin komean puun Eevertin metsästä. Kuusen hän on asettanut Kappelin etuosaan, missä kaikki voivat sen nähdä hyvin.

Joulupuu
Joulupuu

Siinä sen on hyvä olla ja ilahduttaa kyläläisiä koko joulunajan. Kuusen latvaan Suntio on kiinnittänyt tähden. Tähti kuvaa Beetlehemin tähteä, jonka kerrotaan syttyneen taivaalle silloin kauan sitten kun pieni Jeesus-vauva syntyi. Se opastamana itäisten maiden kuninkaat suunnistivat katsomaan syntynyttä lasta. On se ollut melkoinen supernova ja näkynyt pitkälle, höpötteli Suntio itsekkseen. Ja komea on Kappelinkin tähti. Se ei jää huomaamatta keneltäkään.

Hyvissäajoin Suntio on asettanut neljä Adventtikynttilää paikoilleen

Ensimmäinen kynttilä

Jokaisella kynttilällä on oma sanomansa. Ensimmäinen kynttilä on toivon kynttilä. Sen syttyessä viimeistään herää mielessä odostus valon juhlasta. Aivan kuin täydelliseen pimeyteen olisi syttynyt ensin pieni valo, ikäänkuin toivon kipinä. Tuo pikkuinen valo antaa viitteitä siitä, että jotakin oikein hyvää on edessäpäin.

Eevert on huomannut kuinka tärkeää on toivon olemassa olo elämässä. Ilman sitä ihmisen murheet muuttuisivat ylitsepääsemättömän raskaiksi. Toivo voittaa synkimmänkin pimeyden ja antaa puhtia kulkea eteenpäin.

Hyvää ensimmäistä Adventtia!