12.12.

Kuinka sitä mies onkin selästään näin jäykkä, ajatteli Eevert kun aamulla hieman venytteli itseään joka suuntaan.  Yön aikana sitä kerkeää kummasti käpertymään yhteen asentoon ja sitten aamulla on aivan kankea.

Eevert voimisteli hieman pidempään tänä aamuna. Täytyy saada jänenet vetreiksi. Eevert seurasi tarkasti saamaansa taukojumppaohjetta.

Jumppaohje
Jumppaohje

Jumpan jälkeen oli oikein hyvä olla. Nyt taas jaksaa koko päivän hommailla.

Päivä meni kotipuuhissa ja hyvissä ajoin päivän hämärtyessä Eevert suuntasi askeleensa kohti verstashuonetta. Eevert ajatteli olevansa ajoissa, mutta erehtyi. Innokas rakentelijaporukka oli jo valmiina odottelemassa Eevertiä.

Yhdessä asteltiin sisälle saakka ja laitettiin valoja päälle. Eräällä lapsista oli mukanaan valokuva. Se oli otettu joku viikko sitten kyläpaikan pihalta.

Katso Eevert, äiti kovasti tykkäsi tämmöisestä perunalaatikosta syksyllä. Voisiko sellaisia tehdä itse?

Kukkia puutarhassa
Kukkia puutarhassa

Eevert tutki kuvaa. Siinäpä oli vanhalle perunakapalle keksitty mukavaa jälkikäyttöä. Tokihan sellaisen voisi tehdä vielä tänäkin päivänä. Samalla tulisi ristiliitokset sun muut entisajan viisaat keksinnöt käytyä läpi. Perunakappoja taitaa olla enempi varsinaisessa käytössä enää etupäässä kaupungissa torilla kun ostetaan perunoita tuottajalta suoraan. On isoa kappaa ja pientä kappaa.  Iso taitaa olla siinä viisi litraa ja pieni kappa kaksi litraa. Sellaisilla ennen mittailtiin vähän kaikkea.

Laudat esille
Laudat esille

Eevert tutkaili hetken aikaa verstaan ehtymättömiä varastoja ja löysi sopivaa lautaa kappoja varten.

Ensiksi suunniteltiin että minkäkokoista kappaa tehtäisiin. Ja sitten mittojen mukaan sahailtiin palat ja ryhdyttiin kokoamaan itse astiaa.

Joku on aina hieman nopeampi toisia.

Valmis!
Valmis!

Kovin montaa hetkeä ei ehtinyt kulumaan kun ensimmäinen huudahti sormet liimassa: Valmis! Mitä mä sitten teen?

Jaha, sanoi Eevert. Eihän sitä luovassa työssä aina ohjeita tarvitakaan. Persoonallisuus esiin, vaikka perunakapassa. Hyvä siitä tulee, kunhan laitetaan vielä pohja paikoilleen.

Kärsivällisempi joukko sahasi laudanpalasiin riittävän määrän koloja ja yhdisti ristiliitoksella palat toisiinsa. Pohjapalan kiinnittämisen jälkeen ne näyttivät hyvinkin vanhan kylätaiturin tekemiltä mitoilta.

Mittoja
Mittoja

Oikein hyvältä ne näyttävät, kehui Eevert ja löysi lisäksi vielä jokaisesta työstä jotakin erityistä hyvää.

Naapurin pihasta oli ihan pakko hakea kavervapurkki kokeiltavaksi. Ja ihan tuo näytti samalta kuin valokuvan koriste.

Mallailua
Mallailua

Komeiden kapparivistöjen valmistuttua Eevert otti esille jo tuttuun tapaan pientä välipalaa. Lapset ottivat sopuisasti oman annoksensa ja istuutuivat paikoilleen.

Maitoa ja rinkeleitä
Maitoa ja rinkeleitä

He istuivat aivan hiljaa. Eevert laitteli loppuja tarvikkeita paikoilleen ja havahtui syvään hiljaisuuteen. Hän kääntyi lasten puoleen ja kysyi: Mitä nyt?

Eräs pienimmistä tytöistä sanoi hiljaa ja tiiviisti Eevertiä silmillään napittaen: Se tarina!

Niinpä, siihen ollaan lopetettu jokainen kerhokerta. Eevert lopetti hommailunsa ja asettui samaan rinkiin lasten kanssa.

Tarinan jälkeen kaikki poistuivat verstaalta hymy huulillaan.

Illalla kotona Eevert vetäytyi aikaisin nukkumaan. Unissankin Eevert vielä oli verstaan tapahtumissa.

_____________________________________________

Kiitos Tampereen seurakunnille ja Kiisi Isotalolle  tarinasta.

Kalenterissa on omia töitäni sekä lukuisa määrä eri nukkekotitaiteilijoiden töitä. Kaikkea en edes osaa nimetä ja luetella. Jos tunnistat oman työsi niin jätä siitä viesti 🙂

 

 

4 thoughts on “12.12.”

 1. Sielläpä on huisketta ja ihan oikein taukojumppaa välillä, niin taas jaksaa. Hienot kapat ja mahtava puutyöpenkki (en muista oikeaa nimeä, höyläpenkki?).

  1. Höyläpenkistä olen oikein tyytyväinen. Aika kauan sitä sain toivoa ennenkuin sellaisen sain. Marian ohjeella päästiin alkuun. Niinkuin kapoissakin.

 2. Saisiipas otettua Eevertistä mallia ja aamujumpan joka-aamuiseen käyttöön. Lupaan yrittää. Tarina jäi vielä kuuntelematta, kun oli niin monta päivää välissä, mutta huomenna sitten senkin vuoro.
  Kiitos Eevertille taas mukavasta tuokiosta!

  1. Kiitos Marja vierailusta. Tuo onkin ollut oikein hyvä jumppaohje, jonka sain tässä syksyllä kylän diakonissalta. Jäykät nivelet siitä oikein tykkäävät kun ei liikaa rehki.
   Tervetuloa toistekin. Aina on pannu kuumana kävijöille.

Vastaa