Markkinahumua

Lauantaipäivän iloksi suuntasimme Lahteen Miniatyyri Markkinoille. Markkinat olivat nukkekotiurani ensimmäinen tapahtuma minne pääsin mukaan. Länsiharjun koululla olikin jo aamupäivällä odottamassa melkoinen automeri pysäköintialueella. Aikamoinen yleisömenestys tuntui olevan koulun sisälläkin tapahtumaan varatuissa tiloissa.

Monen blogista olen lueskellut aikaisemmista tapahtumista ja siitä kuinka ihasteltavaa on niin paljon enemmän kuin varsinaisia mahdollisuuksia hankkia niitä omiin projekteihin. Joku taisi kertoa että ”karkaa helposti mopo käsistä” – hyvin ymmärrettävää. Osasin siis hieman varautua, mutta silti kaiken yltäkylläisyys yllätti iloisesti. Yllätti myös kukkaron. Ja mopo jäi saamatta. Eevert haluaa ehdottomasti pappatunturin tai vanhan Vespan, ei ole vielä sattunut kohdalle sopivaa.

Lahden markkinat
Lahden markkinoiden satoa

Eevertin taloon toki tuli hankittua kaikkea tarpeellista. Ja nyt onkin sitten se vaikein hetki, mutta kokeillaan. Koetan esitellä niin hankinnat kuin myyjätkin mahdollisimman oikein.

Jo automatkalla siipan kanssa puhuttiin siitä että talon herra tarvitsisi vähintäänkin yukatan varusteisiinsa. Yukata on perinteisestä silkkisestä kimonosta versioitu yksinkertainen, puuvillainen kietaisutakki. Yukata käy varsin hyvin asuksi vaikka kesätapahtumiin, vaikka hienompiinkin juhliin, jos se puetaan sopivan obin (= vyö) kanssa. Kotona yukataa voidaan pitää kylpytakkina tai oloasuna kapean vyön kanssa. Miesten ja naisten asulla ei ole paljon eroa. Kankaissa ehkä eniten. Miehet suosivat yksivärisiä tai geometrisin kuvioin koristeltuja kankaita.

Eevertillä kävi tuuri!

Eevertin asu
Eevertin toivoma japanilainen asu

Juuri toivotttu asu löytyi Johanna Järvenpään pöydältä. Kotiin päästyä Eevertin oli heti kokeiltava sitä ja huomasi sen oikein mukavaksi. Taitaa viihtyä siinä koko kesän.

Johannan pöydältä lähti mukaan myös hieno bentoboksi ja ”möllö” laatikko. Sille lienee jokin oikemapikin nimi, mutta käytetään nyt sitä mikä perhepiirissä on vakiintunut. Palaamme asiaan myöhemmin.

Mattoja ja liinoja
Mattoja ja liinoja

Taloon tarvittiin myös mattoja ja liinoja. Ja kuin tilauksesta osasin parkkeerata Terttu Hildenin käsittämättömien kädentaitojen äärelle. Pieniä liinoja kaiketi aivan rullalangasta. Hädintuskin näin yhtäkään silmukkaa kunnolla vaikka oli silmälasit päässä. Tunnetusti olen onneton käsityöihminen. Omat lapsetkin olisivat palelleet elleivät paikalliset diakoniamyyjäismummot olisi pitäneet heitä villasukissa ja -paidoissa (suuri kiitos myös heille, olen saattanut lapseni jo kunniallisesti aikuisuuteen). Aikani ihasteltuani pitsiliinoja niitä tarttui sormiin useampiakin niinkuin mattojakin. Kyllä niillä Eevert sisustaa monta paikkaa talossaan. Tertulta tuli mukaan myös japanilainen taulu, joka löytää Eevertin samanhenkisestä huoneesta paikkansa.

Puutarhakalusto
Puutarhakalusto

No sitten kävi niin että tuli tehtyä myös heräteostoksia varsinaisten suunniteltujen hankintojen ohella. Niin aina – tietysti, kuinkas muuten. Puutarhakalusto odotti juuri minua. Helkan Vaja oli sen asettanut sopivasti esille ja aivan kuin kuiskuttelemaan olemassaoloaan välittömästi kun tulin paikalle. Kuiskutus oli melkein kuin tuuli, joka äityi niin kovaksi että meinasi kaataa somat asettelutasot kokonaan. Eihän sellaista kutsua mitenkään voinut vastustaa.

Samasta paikasta lähti mukaan myös tuuliviiri talon katolle. Upea kukko siellä nyt näyttää tuulen suuntaa. Ja melkoisessa pyörityksessä se onkin, sillä ulkona tuulee aivan hirmuisesti.

Tuuliviiri
Tuuliviiri

Olin jo aikaisemmin löytänyt Finn Aimon sivuilta kivoja massapötköjä. Mietin jopa tilaamista. Siitäkin huolimatta, että olin katsonut erinäisiä videopätkiä moisten tekemisestä. Kolme tankoa ostin kokeeksi ja nyt sitten mietin mitä niistä tekisin.

Nellin tangot
Nellin tangot

Varmaan ainakin pikkuisen hedelmäsalaatin voisi saada aikaan. Ja koristeeksi sitten kun ruokia rupeaa miettimään tarkemmin. Hauskoja olivat. Ja valikoimaakin ihan vaikka millä mitalla.

Ja sitten sitä vaikeampaa osastoa. Taitajat ovat itseltäni hukassa.

Mattoja ja pitsiliina
Mattoja ja pitsiliina

Kivat matot löysin käytävän päästä. Sopivat juuri passelisti Eevertin ruokapöydän sekä kirjoituspöydän alle. Hieman isompi pitsiliina asettui myös ruokapöydälle. Pitsiliina tuli hankituksi sekin käytävältä. Tekijät tai myyjät näistä eivät ole tiedossani, vaan jos joku tunnistaa omansa, niin kertokoon. Lisään sitten varmempaa tietoa tähänkin kohtaan.

Mahtavat olivat ensimmäiset markkinani. Lämpimät kiitokset kaikille järjestäjille, Päijät-Hämeen Nukkekotiharrastajat ry:lle , niin omasta kuin Eevertin puolestakin.

13 thoughts on “Markkinahumua”

 1. Tuota tuuliviiriä miekin kattelin =) Sininen huvila on nyt kesän näyttelyssä joten jätin ostamatta. Täytyy syksyllä kun koppero kotiutuu niin kokeilla tehdä viiri itse.

 2. Siellä minäkin olin tänään markkinoilla…paljon oli nähtävää, en vain osannut ketään ”tuttua” bongata. :O))
  Minulta on taaskin jäänyt paaaljon huomaamatta, niin kivoja löytöjä sieltä olet saanut mukaasi :O)

 3. Sellainen tuntuma itsellenikin jäi, että ei pystynyt mitenkään huomaamaan kaikkea. Ja sitä kaikkea oli runsain mitoin. Niin tavaraa kuin ihmisiäkin. Harrastajia sitten vissiin on paljon, vaikka en henkilökohtaisesti edes tunne ketään toista. Näitä blogi-ystäviä osasin jonkun poimia. Loten kenkäpöydän takaa ja Johannan japanilaisten ihanuuksien keskeltä. Varmaan moni muukin blogien kautta tutuksi tullut siellä oli samaan aikaan, vaikka tietoisuuteen ei tullutkaan. Pitäisiköhän kehittää bloginappi rintapieleen…

 4. Hienoja ostoksia! Nuo puutarhakalusteet ovat huippuhienot. Kyllä kelpaa Eevertin kesäiltaisin mietiskellä keinussa maailman menoa.

 5. Ihania ostoksia sinullakin! Minulta taisi mennä nuo pitsiliinat aivan ohi, kun en huomannut niitä ollenkaan. 🙂

 6. Hienolta näyttää tämäkin projekti! Olit vieraillut minun blogissani, niin piti käydä vastavierailulla. Kivasti olet laittanut kaikenlaista kulttuurillista taustaa jutuille. Ja tuo jaappanilainen aamutakki on huippu!

 7. Kivoja ostoksia. Mukavaa näin blogeista katsella markkinaostoksia, kun meiltä jäävät nämä aina väliin, kun vuosittain tämän viikon lomailemme Katinkullassa.

 8. Onpas hauska nähdä yukata Eevertin päällä! Onneksi oli sopivankokoinen 🙂 Kysäise ensi kerralla, että onko minulla vyötä yukataan, nyt en muistanut ottaa niitä mukaan. Saat sen sitten.
  Minäkin ostin ensimmäistä kertaa noita massatankoja, kiiwin ja mansikan. Saas nähdä mitä niistä saa aikaiseksi 🙂

 9. Ihania löytöjä olet sinäkin tehnyt! Ja yukata sopii Eevertille todella hyvin.
  Näin siellä aina käy… (nämä olivat neljänteni) ja mopot menee menojaan…
  Mutta ihanaa on ja koskaa ei tule mitään tarpeetonta vaan kaikille on aina tilauksensa. Vaikket etukäteen tiennyt 🙂

 10. Olen ollut jo pitkään Eevertin salainen ihailija 🙂
  Messuilla on kyllä raha hupaa. Odotan silti innolla Forssan markkinoita… Olit löytänyt paljon kivaa.

 11. No johan on markkinat. Vai voikos sitä niin nyt sanoakaan… meinaan kun päivittelin salaista ihailijaa. Ja vielä vanhalla miehellä. Mikäs siinä, mukavaahan se on kun tietää, että joku ajattelee.

  Nuorna miehenä harjoiteltiin vähän Englannin villityksiä ja pistettiin skanssissa postin sekaan koreita kortteja Valentinuksen päivänä. Miehet asuivat yhdessä huoneessa, skanssissa, jonka seiniä kiersivät kaksikerroksiset sängyt. Skanssi oli kostea ja kesällä tukahduttavan kuuma sekä talvella jäätävän kylmä. Pakkasella skanssin asukkaiden patjat jäätyivät seiniin kiinni. Helmikuussa sitten olikin hauska vähän lämmittää miesten sydämiä ”tyttöjen” korteilla. Siinä yksi ja toinen kovasti oli muistavinaan Janen, Alicen tai Gladysin, keiden nimissä postia oli laitettu.
  Taidettiin kyllä jäädä kiinni siitä koiruudesta. Ja sitten yhdessä naurettiin koko asialle. Korttien väsääminen piilossa kavereilta tiiviissä yhteisössä oli melkoisen jännittävää puuhaa. Semmoisia ”salaisia” ihailijoita sitä oli ennen tietokoneita.

  Tervetuloa vain ystäväksi! Olen siitä hyvin iloinen.

 12. Voi miten ihania tavaroita ostit! harmi kun itse en päässyt tulemaan kun oli vähän liian kaukana..

Vastaa