Majakkasaarella – Söderskär

Helteet eivät ota laantuakseen, joten Eevert päätti lähteä merelle vilvoittelemaan. Keliksi oli luvattu vähintäänkin sateista pilvipäivää, eikä kuulema ukkonenkaan kaukana olisi.

Siispä eväät reppuun ja menoksi.

Määränpää häämöttää

Eevert astui laivaan Vuosaaresta ja kipparilla näytti olevan suora linja kohti majakkaa heti laiturista päästyään. Vähitellen taivaan rannassa sojottava torni tuli lähemmäksi.

Majakkasaari

Tähän aikaan vuodesta maihinnnousu on sallittu vain tiettyjen liikennöitsijoiden toimesta. Saari tai saaret ovat lintujen pesimäpaikkoja ja pesimisrauha on taattava näille merilinnuille.

Satamassa

Käytössä olevat kulkureitit oli merkitty köysin. Rantaan päästyä olivat loputkin pilvet kadonneet taivaalta.

Majakan ihailija

On se kyllä mahtava rakennelma. Ikääkin melkoisesti, koska Söderskärin majakka valmistui Mattlandetin kalliosaarelle Porvoon ulkosaaristoon vuonna 1862. On se paljon kerennyt näkemään elämänsä aikana.

Torni

Alunperin majakka oli tarkoitus rakentaa harmaakivestä. Sitä ei saatu tarpeeksi, joten yläosa on tehty tiilestä. Myöhemmin majakaa on vahvistettu, jotta se kestäisi paremmin myrskyt ja myllerrykset.  Ja onhan se kestänyt näihin päiviin saakka, ihastelee Eevert.

Majakkahuone

Majakka on kuusikerroksinen ja melko tiukat ja astinlaudoiltaan kapeat puuportaat johtavat ylös. Tasanteille koottu näyttely kertoo majakan historiasta.

Kuva

Varhaisimmat valokuvat olivat 1800-luvun lopulta. Komeat ovat olleet virka-asut luotseilla.

Tove-huone

Majakka on ollut muumi-tarinoiden innoittajana. Muumipappa ja meri kertoo majakasta, joka suurella todennäköisyydellä on juuri Söderskär. Laverilla varustetussa pienessä huoneessa on Tove Janssonin piirroksia ja hänen isänsä lokikirjojen kansia näkyvillä, joihin Tove on piirtänyt vuoteen sijoittuvien tapahtumien kuvia.

Valo

Majakassa on yllättävän kuuma. Vanhaalle valomerkille saakka pääsee nousemaan. On se iso lamppu.

Lampun mittakeppinä

Itse lamppu on korkeampi kuin seurueen neito.

Näkymät ylhäältä olivat kauniit. Tosin enimmäkseen avomerta.

Majakkasaaret

Majakkasaarilla on myös asuinrakennuksia, sillä majakanvartija sekä kalastajat tarvitsivat rakennuksia. Takimmaisella saarella on luotsin talo. Sinne ei ollut ollenkaan asiaa vielä tässä kohden kesää. Alue on rauhoitettu.

Ikkuna

Majakan kaikilla sivuilla oli ikkunoita. Jokaisesta erilainen näkymä.

Purjelaiva

Oi miten komea laiva, huudahti Eevert innoissaan erään kerroksen ikkunasyvennykseen laitetun purjelaivan nähdessään.

Portaat

Laskeutuminen tornista oli haasteellisempaa kuin nouseminen. Onneksi ei ollut kiire.

Evästauolla sitten keksi seurueemme, että minusta – Eevertistä – ei tullut otetuksi yhtään kuvaa majakan näköalatasanteella.  Hämmennys oli ilmiselvä, mutta kukaan seurueen jäsenistä ei ollut enää halukas kiipeämään takaisin, koska laiva oli pian lähtemässä satamasta kohti kotia.

Majakka

Onneksi laivan satamapaikalla oli toinen majakka, jonka korkeuksiin Eevert pääsi kiipeämään.

Majakanvartija

Hyvät näkymät täältäkin on, hihkui Eevert onnellisena.

Reissun päätteeksi oli vielä tarjolla maukasta kakkua seurueeseen kuuluneen neidon syntymäpäivien kunniaksi.

Mansikkakakku

 

4 thoughts on “Majakkasaarella – Söderskär”

  1. Olen ollut siskoni ja isäni kanssa nuorempana Söderskärillä telttaillemassa ja kalastamassa.Olimme pari yötä.Myrskykin tuli koettua menomatkalla.Veneemme ei ollut kovin suuri joten kauhuhetkiäkin riitti.Isäni työkaveri tuli hakemaan meidät myöhemmin mutta silti saimme siskoni kanssa kyydin pariskunnalta jotka tulivat saarelle ja toinen vene hinattiin perässä.Riippusilta oli paljon huonompi silloin se keikkui tuulessa ja siskoni kanssa meillä oli hauskaa juosta siinä.Isäni ongensiimat tarttuivat kovassa tuulessa riippusiltaan ja niitä sitten selvitettiin.Kastelimme itsemme vedessä koska uiminen oli mahdotonta ja kalliot olivat liukkaita.Vesi oli kirkasta näkyi laiturin kohdalla pohjaan saakka.Muistot ovat kalleimmat ja niiden avulla olen selvinnyt elämässäni hyvin.Rakkaus saareen ei koskaan unohdu.Olin silloin 9 vuotias ja pikkusiskoni 5 vuotias ja äitini oli kauhuissaan isäni suunnittelemasta kesäretkestä.Olen kiitollinen niistä kauniista kesäisistä päivistä.Nimimerkki Pia 67 vuotta

    1. Aivan ihania muistoja 🙂
      Pystyn mielikuvissani luomaan kuvaa kokemuksestasi.

  2. Olen vieraillut Söderskärin Majakalla 1960 luvulla isäni ja siskoni kanssa eikä silloin vielä ollut vierailijoita koska alue oli rauhoitettu lintujen pesimisaikaan.Kalastimme ja nukuimme yön teltassa.Kokemus oli upea.Sain otettua pari valokuvaakin kun kalastimme siskoni kanssa ja taustalla on vanha majakka jota ei ollut vielä entisöity.

Vastaa