Toinen adventti

Tänään onkin jo toinen adventtisunnuntai. Aika kuluu sukkelaan. Eevert sytyttää adventtikynttelikköönsä kaksi kynttilää.

Toinen kynttilä

Adventtikynttelikkö on Eevertin joulukalenteri. Sellainen oli jo aikanaan äidillä ja niitä peruja on Eevertinkin tapa sytyttää joka aamu, päivä, ilta – oikeastaan aina keittiössä ollessaan kynttilät. Vähitellen valo laajenee ja sitä mukaa joulukin lähenee. Vielä on kaksi kynttilää sytyttämättä. Jouluun on vielä aikaa.

Joulussa melkein parasta onkin odottaminen ja valmistautuminen. Eevert varsinkin nauttii valmisteluajastaan. Juhlaan valmistautuminen on miehen mielestä jo yhtä juhlaa ja iloa.

Toisen adventin kynttilä onkin jouluilon synnyttäjä. Tänään Eevert päättää jakaa iloaan myös naapureille. Taidanpa piipahtaa kylässä ja vielä pieniä maistiaisia.

Valmisteluja
Valmisteluja

Päivän vasta valjetessa mystiset tuoksut ovat jo vallanneet Eeverttilän keittiön. Kattiloissa erilaiset keitokset antavat huumaavaa aromiaan Eevertin komeaan nenään. Tuon tuostakin Eevert oikein syvän tuhisuttaen vetää nenän kautta keittiön lämmintä ilmaa sisuksiina. Kyllä, kyllä joulun valmisteleminen on sitten merkillisen hyvän tuntuista! Ja toisten ilahduttaminenkin on sellaista että tekee mieli ihan kiittää heitä siitä. Ja näyttää siltä, että apulaisia ei puutu tästä keittiöstä. Pikku Tenho-koirakin on saapunut häntä heiluen avustamaan isäntäänsä.

Mitä kummaa Eevertin kattilassa onkaan? Mitä arvelet Eevertin valmistavan naapureitten adventti-iloksi?

Pian on pienet tervehdyspaketit ja maistijaiset valmiina naapuriin kiikutettavaksi. Taitaa olla Eevertin kodin vanhoja tapoja sekin, että jos yksi saa, niin kaikki saa. Äiti-muori jo muinoin valmisti maan mainioita herkkujaan aina hämäläisen mitan mukaan ja siihen toki tarvittiin naapuriapua paljonkin, että kaikki saatiin aina syödyksi.

Naapuri-ilo
Naapuri-iloa

Aamupäivän puuhastelun jälkeen Eevert siisitii keittiön ja onnellisena hymyilleen nautii pyhäpäivän toiset kahvit.

 

Aamupäiväkahvit
Aamupäiväkahvit

 

kirkkosali

Illan tullen Eevert suuntaa askeleensa vielä pikkukappelille, missä vietetään toisen adventin kirkkohetkeä. Kaiken maallisen hyvän keskellä tarvitaan myös taivaallista hyvää. Joulun aika on myös hiljentymisen ja rauhoittumisen aikaa.

Alle kurkkaamalla (klikkaa otsikkoa) näet mitä Eevertin isoäidin reseptikirja kertoo joulunalusmakejaisista.

Jouluna nautitaan makeita. Arkena niitä on syytä nauttia vähemmän, mutta silloin kun on juhla – ei säästellä.

Joulutoffee

2 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 rkl siirappia
1-2 rkl voita

Lisäksi kanelia, pomeranssin kuorta ja/tai appelsiini esanssia

Kaada kattilaan kuohukerma, sokeri, fariinisokeri ja siirappi ja mausteet. Lämmitä sekoittaen koko ajan kunnes sokerit sulavat. Anna kiehua hiljalleen noin puoli tuntia sekoittaen hiljakseen silloin tällöin. Vuoraa pieni paistovuoka leivinpaperilla. Seoksesta riittää n. 15-20cm alalle sopivahko kerros ”taikinaa”.
Seos on valmista, kun se on paksuuntunut ja pudotettaessa pisara pisara kylmään veteen se jähmettyy hetkessä.
Sekoita joukkoon voi ja kaada seos vuokaan. Tasoita pinta ja laita toffee kylmään kovettumaan.
Kun toffee on jäähtynyt, leikkaa se sopivan kokoisiksi paloiksi ja/tai pikkulevyiksi. Laita takaisin kylmään ja pakkaa toffeepalat halutessasi sellofaaniin lahjapaperin avulla. Toffee säilyy parhaiten kylmässä!

One thought on “Toinen adventti”

Vastaa