Narrowboat alle ja menoksi

Eevert päätti suunnata tänä kesänä alavammille maille ja päätyi Narrowboat reissulle Englantiin. Vanha merimies tarttui peräsimeen ja lähti lipumaan pitkin kanavia ja kanaaleja Englannin maaseudulle.

15 metrinen Phantom tuli retkikulkineuvoksi. Lähtöpaikkana Norbury Junction. Laivan käyttöön tuli hyvä ja tarkka opastus sekä saatto vähän matkan päähän.

Väylä on kapeaa uomaa. Ennen vanhaan siellä vedettiin vastaavanlaisilla veneillä puuvillaa ja muuta tuotettua ainesta hevosvoimin. Kanaalin sivussa kulkee polku jota pitkin hevoset ovat kulkeneet. Hyvän kaunista ja linturikasta seutua. On oikein mukava katsella ja kuunnella.

Ohjaaminen on tarkkaa touhua. Pitää saada pitkä laiva kääntymään juuri oikeaan suuntaan. Hieman alkuun mentiin siksakkia, mutta onneksi ei kolhittu muita kulkijoita. Niitä riittää. Näyttää siltä että nämä narrowboatit ovat vastaavia kuin meidän tutummat asuntovaunut.

Maaseudulla ollaan kokoajan. Erilaiset kotieläimet laiduntavat uoman molemmin puolin.

Niin alavaksi tämä reissu ei osoittautunut. Matkan varrella on 97 sulkua ja ne kaikki toimivat käsikäyttöisesti. Sulkua veivataan auki ja kiinni molemmissa päissä.

Sulut ovat yhtä kapeita kuin venekin eli parimetrisiä. Yllättävän nopeasti se täyttyy tai tyhjenee. Riippuen mihin päin on menossa.

Katseltavaa riittää. Kymmenet linnut sirkuttavat rannan puissa.

Veneessä on kaikki tarvittavat mukavuudet vessaa ja suihkua myöden. Yhtään ylimääräistä neliötä sen sijaan ei ole.

Liesi, uuni ja grilli toimivat kaasulla. Jääkaappi sähköllä, jota tuotetaan ajaessa omalla generaattorilla. Keskuslämmityskin löytyy. Ja Porin Matti. Puitakin on jo hankittu, niin joku päivä saadaan nauttia puulämmityksestä.

Uomalta on paha eksyä, silti on hyvä olla kartta, josta näkee hyvät yöpymispaikat ja lähellä olevat nähtävyydet. Lisäksi tulee paljon tietoa ympäristöstä ja sen historiasta.

Kirkot ovat enempi linnamallisia. Melko jyhkeää, tuumi Eevertkin sen nähdessään.

Sisällä oli huikea määrä käsittämättömän upeita lasimaalauksia. Niitä tutkiskellessa meni päivätauko oikein hyvin.

Linnut ovat nopeasti kerjäämässä ruokaa kun pysähtyy 🙂

4 thoughts on “Narrowboat alle ja menoksi”

 1. Phamtom-arvoitus ratkesi! 🙂 Kohti uusia seikkailuja! Mukavaa matkaa Eevertille ja koko seurueelle!

 2. 29.6.2019 14:18

  Pitkään ihmettelin että mikä Phantom, oon niin vähän ”huudeilla” nykyisin. Nythän se selvisi, hieno matka varmaan tuo. Entisenä venekokkina ihastelin keittiötä, en varmaan malttaisi olla kokkailematta, se oli mun roolini navigoimisen lisäksi veneilyaikoinani.
  Onnea matkaan ja huimia siekkailuja!

  ps. kerran olin ihan vähällä päästä viemään purjevenettä noita kanavia pitkin väljemmille vesille…jäi niin pienestä kiinni. Harmi.
  terkuin
  lillis

  1. Joo, pientä salaperäisyyttä ja kesäarvoitusta piti pitää yllä. Aika kummitusmaisissa maisemissa ollaan välillä oltukin. Tässä purtilossa on aika vaatimaton keittiö ja iso osa aikaa menee sulkujen puomien kanssa, niin on keskitytty maisemien katseluun. Kaasuliesi ja kaasugrilli on ollut käytössä. Hyvin kyllä toimivat.

Vastaa