7.12.

Eevert on tonttu-ihminen. Vanhat tontut ja haltijat ovat tarinoillaan viehättäneet lapsesta saakka. Ei ainoastaan ne joulupukin apu-tontut, vaikka niidenkin kanssa hänellä on oikein hyvät välit. Onhan Eevertin lähipiirissäkin Tonttuja, jotka aikuisten oikeasti tapaavat joulupukkia lähes päivittäin. Ja siinäpä onkin monelle penemmälle sukulaislapselle ihmettelemistä. Kovin ovatkin siivosti aina vieraillessaan Eevertillä koska eihän sitä tiedä missä se raportoijatonttu onkaan.

Tonttu
Eevert-tonttu

Eevert ei ole luopunut tonttulakistaan ja kulkee usein se päässään niin sisällä kuin ulkonakin. Lakki on lämmin ja siinä on paksu karvareunus, joka tarvittaessa suojaa korviakin. Onpa hän tontuna kerran ajanut Pohjolaankin tervehtimään itseään joulupukkia. Hyvää mieltä ja ystävällisiä hymyjä tuntui olevan paljon liikkeellä silloin.

Sätkytonttu

Tuttu punanuttuinen tonttu on ruotsalaisen Jenny Nyströmin ja monien muiden joulukortti- ja lehtikuvittajien myötä  saanut  tutun hahmonsa. Joulutontun peruspiirteet ovat pysyneet yllättävän vakaina 1800-luvulta lähtien. Onnistuneesti joulutonttu on sopeutunut haltijatonttujen sekaan ja kaikille on hyvin riittänyt elintilaa. Joulutonttu on aina ollut korostuneen myönteinen hahmo, lasten kiltteyden vaalija ja palkitsija.

Eevertin jouluilona on ystäviltä saatu veikeä sätkytonttu. Narusta kun nykäisee niin tonttu sätkii kaikilla raajoillaan käsittämätöntä tonttutanssia.

Haltijatontut sensijaan pitivät järjestystä yllä ja liittyivät taloon ja rakennuksiin enemmän. Joulutonttu  kurkistelee etupäässä ikkunoista, eikä juuri uskaltaudu sisälle. Joskus saattaa hiippailla sisätiloissa silloin kun on oikein rauhallinen hetki. Silloin ehkä, jos on oikein tarkka, niin voi nähdä punaisen lakin vilahtavan sohvan taake.

Vanha saunatonttu

Eevertillä on saunatonttu joka pitää kovaa kuria saunassa. Piilossa pysyy silloin kun väki saunoo, mutta auta armias jos saunomisen jälkeen on tila jätetty sekaiseksi, niin silloin on aamulla kaikki hujan hajan! Eevertille onkin tullut tavaksi jättää saunatontulle mukillinen maukasta glögiä kiitokseksi leppeistä löylyistä.

Puurot ja glögit

Eevertin saunatonttu on haltijoiden sukua. Se on arvostettu suku kansanperinteessä, jonka vaalijana Eevertkin on kunnostautunut. Metsänhaltijoiden sukuun ovat kuuluneet sellaiset hahmot kuin Tapio, metsänisäntä, haapaneitsyt, mettäflikka, metsäheikki, hongankolistaja ja vaikka metsänpiika. Metsänhaltijaa kutsuttiin myös yksinkertaisesti haltijaksi, kuten myös kodinhaltijoita, saunanhaltijoita ja muita eri toimintapiirien haltijoita.

Haltijatonttu suojelee, valvoo ja auttaa mutta tarvittaessa myös nuhtelee ja pitää kuria. Joulunakin.

Vastaa