12.12.

Joulun lintu, juhlan lintu – tuo ilo tullessas, suojaa meitä taijallas.

Kauralyhde ja Tönttö

Ennenvanhaan ajateltiin että niin hyvä, lämmin ja hellä joulumieli syntyy taloon kun pidetään pahat asiat ja huonot enteet poissa. Joululintu, usein kyyhkynen ripustettiin huoneeseen juuri tähän tehtävään. Taidokkaasta kyyhkysestä muokkaantui aikojen kuluessa erilaisia versioita. Lapsuudestaan Eevert muistaa lentävän vekkisiipi linnun, jonka äiti aina kiinnitti ruokapöydän yläpuolella roikkuvaan lampuun. Siinä se lenteli jouluajan – niin kauan kuin Eevert vain jaksoi muistaa.

Vanhaa joululintua ei enää löydy, mutta aina voi valmistaa uuden hyvän joulun hengen luojan, tuumii Eevert ja ryhtyy miettimään itse toteutusta.

Eevertin merimiehen kourat ovat välillä hyvinkin näppärät, sen ovat monet lukijatkin huomanneet. Vanhojen koristeiden seasta ei tuttua joululintua löytynyt, joten on ryhdyttävä tuumasta toimeen. Se väli on monesti hurjan pitkä ja tänäänkin siihen kului ainakin pannullinen hyvää vahvaa kahvia. Kansa sanoo, että hiljaa hyvä tulee ja hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Eevertillä aikaa riittää, joten eipä hätää. Tuumaustuntien jälkeen kaikki on kirkkaasti Eevertin mielessä, työvaiheittain 😉

Sinä voit yhdessä Eevertin kanssa viettää mukavan askarteluhetken.

Jo pienenä kansakoulupoikana opettaja opetti tuon linnun tekemisen. Vieläköhän sitä muistaisi, mietiskelee Eevert hakiessaan sopivaa materiaalia pöydältään.

Aluksi Eevert ottaa esille sakset ja erivärisiä papereita ja kartonkia. Vanhat aikakausilehdetkin sopivat hyvin askartelumateriaaliksi.

Ensiksi Eevert ryhtyy joululinnuntekopuuhiin.

Alkuhommat
Alkuhommat

Ensiksi piirretään lintu. Mikä lintu vaan voi tulla kysymykseen. Pääasia on, että se on lentävä lintu joka komeasti avaa siipiään kun lentää. Siis tarkkana ja kieli keskellä suuta syntyy paperille linnun hahmo. Eevert piirtää sen kyllä monta kertaa, ennekuin on tyytyväinen linnun muotoon. Harjoitus tekee mestarin, myhäilee mies (ehkä noin kolmannenkymmenennenkerran piirrettyään). Mallista voi sitten siirtää kuvion kartongille ja leikata sitten saksilla kuvio erilleen. Oikein hyvä tuli – ihastelee mies kättensä töitä.

Sitten tarvitaan linnulle siivet.

Siipipaperi
Siipipaperi

Siipipaperiksi sopii oikein hyvin mikä tahansa ohut paperisuikale joka sitten laskostetaan pienen pieniksi vekeiksi. Sitä muhkeammat siivet mitä pidempi on suikale. Yhdelle linnulle Eevert valitsi kirjavat siivet, toiseen hän laittoi voipaperisiivet ja kolmanteen löytyi mukavaa pallopaperia mufinssivuokan pohjasta.

Siivet paikoillaan
Siivet paikoillaan

Siipiviuhka sitten pujotetaan linnun keho-osan läpi tasaisesti molemmin puolin. Nyt kun viuhkan avaa, niin lintu lentää. Kynällä vain nokka ja silmä paikoilleen ja lintu on valmis. Helppoa kuin heinänteko, tuumii Eevert ja ryhtyy samoin tein valmistamaan seuraavaa joululintua.

Tarpeeksi askarreltuaan Eevert laittaa vielä neulan avulla ripustuslangan lintuun tai siipien yhtymäkohtaan ja työ on valmis. Linnut mies asetteli huolella saliin tuomaan iloa. Langan päässä ne ilmavirtojen ja lämmön vaikutuksesta lentävät jatkuvasti. Melkoisia siipiveikkoja.

Joululintuparvi
Joululintuparvi

Eevertillä oli lintujen kanssa niin hauskaa, että hän päätti askarrella vielä joku muukin päivä.

Vaan eipä unohdeta pihan lintuja! Pian on Eevert täydentämässä lintulaitaa ja asettelemassa uudet talopallot pikkuystäviensä riemuksi.

Lintujen herkut

Vastaa