14.12.

Aamusta Eevert on jo liikkeellä. On vielä pimeää kun Eevert kaupoille.

Valoja sentään on jo ikkunoissa ja pientä liikettäkin talojen kulmilla. Jossakin haukkuu koira ja ilmoittaa kulkijan tulevan raittia pitkin. Kaikenlaista on taas kertynyt ostoslistalle. Siispä matkaan.

Kauppamatkalle

Pian Eevert saapuu kylälle. Kauppias availee juuri oviaan ja Eevert pääseekin päivän ensimmäisenä asiakkaana pakkasesta sisälle. Tällä kertaa Eevert ottaakin oikein kärryn matkaansa ja kokoaa siihen kaikkea tarpeellista.

Leivontapäiväkös se tänään on  – kysäisi kauppias kun Eevert viimein oli päässyt kassalle asti. Onpa hyvinkin, vastasi Eevert ja toivotti kauppiaan tervetulleeksi iltakahville kun päivä olisi täynnä.

Ostokset

Kotimatkalla sininen hämy oli jo taakse jäänyttä tunnelmaa ja päivä oli valjennut. Kotona Eevert nosteli ostoksensa kassista ja asetteli niitä tarkasti käyttöjärjestykseen. Kahvien jälkeen oli aika ryhtyä puuhaan. Keittiön levinuunia oli lämmitetty jo aamuvarhaisesta.

Leivontaa
Leivontapäivän tarpeet

Taikina syntyi tuossa tuokiossa osaavissa käsissä. Ja iso taikina tulikin, oikein Porvoon mitalla – vai miten sitä sanotaan? Kun kerran leivotaan, niin sitten leivotaan kunnolla. Eikä aikaa kulunut kauaa kun ensimmäiset huumaavat tuoksut olivat keittiössä leijailemassa. Päivän aikana paistui Rovaniemen-Maijan ohjeen mukaisesti karjalanpiirakoita oikein satamäärin. Niinpä pelti toisensa jälkeen käy vanhan uunin uumenissa. Monta peltiä mahtuukin uunin arinalle kerrrallaan.

Tulossa
Paistumaan menossa

Piirakoita pitää aina tehdä runsaasti, koska katoavat herkästi niin Eevertin kuin satunnaisten kulkijoidenkin suuhun. Nytkin mennyt maistellessa pellillinen keittiöpuuhastelujen lomassa. Kuin huomaamatta. Onneksi uunin kätköistä paljastuu aina vai uusia herkkupeltejä.

Valmis paistos
Valmis paistos

Kummasti kylän väki osaa aina tehdä Taavitsaisen taloon asiaa kun on leivontapäivä menossa 😉 Niinpä hän varmemmaksi vakuudeksi kattaa useammalle vieraalle keittiön pöydän nurkalle makujaisia. Ja onhan se kauppias-ystäväkin tulossa kahvistelemaan kunhan kaupaltaan joutaa.

Valmista on
Valmista on, käykääpä pöytään!

Ja tyytyväinen Eevert on niin taitoihinsa kuin vieraisiinsakin. Mukava on hetki istahtaa ja kuulla kuulumisia.

Vastaa