17.12.

Aamu valkenee ja tutun talon keittiön ikkunasta pilkistää valoa jo aikaisin aamulla. Niin aikaisin, että naapurin navetassakaan ei vielä ole karja herännyt. Mikä mahtaa Eevertiä valvottaa?

Ikkunan takaa
Ikkunan takaa

Mennäänpä katsomaan. Siellä mies istuu keittiössä lukemassa aamun lehteä.

Lehdessä on monenlaista luettavaa. Paljon on mukavia joulualusohjeita. Tänään tosiaan voisikin jotakin tehdä mukavaa. Eilisen  retket ovat vielä mielessä ja kokemukset virittäneet miehen taas uudelle innostuksen asteelle. Vaan vielä pitää hetki malttaa, sillä ulkona on vielä pimeää. Pannussa on vielä kahvia ja lehdessä jäljellä paljon luetttavaa.  Eevert napsauttaa radion päälle ja kuuntelee sitä kahvinsa lomassa.

Radiossa soi
Radiossa soi joululaulu – napsauta kuvaa

Jouluradio – se on miehen lempikanava näin joulukuussa. Eipä paljon muita kanavia ole tullut kuunnelluksikaan. Paljon kaunista ja erilaista joulumusiikkia seassa mielenkiintoisia, joulunmakuisia haastatteluja ja pikkuohjelmia. Kuvaa napsauttamalla pääset kuuntelemaan Eevertin kanavaa.

Vähitellen aamukin valkenee ja  Eevert kurkistaa ikkunanpielestä lämpömittaria. Se näyttää olevan just sillään nollan paikkeilla. Ulos katsoessaan hän huomaa yöllä sataneen hyvän lumikerroksen, joka on siistinyt ympäristön hohtavaan valkeuteen ja puhtauteen. Kaunista, tuumii Eevert.

Näinköhän lumi olisi hyvinkin nuoskaa tänään? Sellaisesta lumesta saa tehtyä vaikka lumiukon tai lumilyhtyjä. Voi olla, että tänään tulee ihan sellainen puuhatuksi, hymyilee mies ja iskee silmää pikku koira Tenholle. Tenho vastaa ymmärtäväisesti haukahtamalla ja vispaamalla innokkaasti häntäänsä. Näin on päivän agenda selvä ja kaksikko valmistautuu pihapuuhiin.

Ensiksi täytyy lakaista ovenedusta, sillä siihen jos sohjoontuva lumi jäätyy niin on koko taveksi tiedossa hankaluuksia. Pihan lakaisu tapahtuu reippaasti raikkaassa ilkoilmassa. Sitten on varsinaisen lumiseikkailun vuoro.

Pihamaalla
Pihamaalla vartio lumiukko

Pihalle on kinostunut yön aikana yllättävän paljon lunta. Iloinen kaksikko työntelee ja pyörittelee innoissaan lunta palloiksi. Aina vain isommiksi palloiksi. Kun palloja on riittävä määrä niin vahvana miehenä Eevert ryhtyy niitä pinoamaan päällekkäin. Joitakin pitää kauempaa työnnellä vanhalla vesikelkalla. Hyvin luistaa kelkkakin lumella. Ja mikäs siitä aikaa myöten valmistuukaan kuin kaivattu pihavartija.

Lumiukko syntyy pihalle

Lumiukko saa Eevertin pihaluudan kainaloonsa ja myssyn päähänsä. Porkkananenäkin löytyy kellarin kätköistä. Nyt on piha-askartelua toistaiseksi tehty riittävästi, tuumii kaksikko ja siirtyy sisälle kaakaon keittoon. Toisena päivänä sitten lisää.

Lumiukko jää yksin pihalle. Mitä mahtaa olla lumiukon mielessä? Lumiukot ovat Eevertille hyvin sielukkaita ja suru tulee miehen mieleen kun joskus näkee kuinka kauniita ja mallikkaita ukkoja rikotaan. Jotkut pojanviikarit tuntuvat sellaista harrastavan Eevertinkin kylällä. Sinähän et varmaankaan ryhdy sellaisiin puuhiin – ethän?

Luminen vartija
Luminen vartija

Siellä veikeä ukko nyt vartioi pihaa ja toivottaa samalla tervetulleeksi kaikki vierailijat. Tutut ja tuntemattomat. Mukavaa kun kävit tervehtimässä. Vieraat ovat aina tervetulleita ja piristävät niin kovasti miehen hiljaisia päiviä.

Vastaa