6.12. Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet

Tänään vietämme Itsenäisyyspäivää. Se on suomalaisille tärkeä juhla, sillä se kertoo että päätämme itse asioistamme ja voimme kaikki vaikuttaa kansaamme koskevissa päätöksissä. Suomi sai itsenäisyyden vuonna 1917, eli täytämme tänään 93 vuotta. Varsin kunnioitettava ikä.

Itsenäisyyspäivän kynttilät
Itsenäisyyspäivän kynttilät

Itsenäisyyspäivänä on tapana sytyttää ikkunalle kaksi kynttilää klo 18–21. Varmaksi ei tiedetä, mistä kynttiläperinne on saanut alkunsa, mutta useita arveluita on olemassa. Yhden tarinan mukaan kynttilöiden poltto juontaa juurensa Ruotsin vallan ajoilta. Tuolloin kynttilät sytytettiin ikkunoille kuningasperheen merkkipäivinä tai kuninkaiden vieraillessa Suomessa. Tapa säilyi myös Venäjän vallan aikana ja tuolloin kynttilät paloivat tietysti tsaariperheen kunniaksi. Tänään ne palavat oman Suomemme kunniaksi.

Vakituinen perinne kynttilöistä ikkunalaudalla tuli vasta vuonna 1927, kun Itsenäisyyden liitto kehotti sytyttämään kynttilät itsenäisyyspäivän illaksi 18–21. Kynttilöiden lukumäärää ei ole missään määrätty, ja lukumäärä vaihteleekin käytännössä runsaasti. Kahden kynttilän on kuitenkin arveltu viittaavan siihen, että silloin juhlistetaan sekä kotia että katua tai vielä laajemmin kotia ja isänmaata.

Kynttilä on valon symboli ja kaiken pahan karkottaja. Jotkut liittävät kynttilät nimenomaan sotaan. He sytyttävät toisen kynttilän miehille, jotka menivät eivätkä palanneet ja toisen heille, jotka palasivat, vaikkakin sodan merkitseminä.

Aika paljon merkityksiä tutuille kynttilöille.

Hyvissä ajoin Eevertkin on ottanut esille sinisen ja valkoisen kynttilän. Niitä on eri puolella taloa ja illan tullen ne syttyvät. Mukavaa aikaa tämä joulunaika. Niin paljon saa kynttilöitä poltella.

Itsenäisyyspäivän vastaanotto
Itsenäisyyspäivän vastaanotto

Itsenäisyyspäivän viettoon kuuluu monia perinteisiä asioita. Yksi kommentoidumpia on varmasti presidentin juhlavastaanotto. Eevertkin on jo avannut television ja valmistautuu seuraamaan juhlia. Tiesitkö että, Eevert on presidentin linnassa käynyt ja tervehtinyt itseään valiokuntaneuvosta joitakin vuosia sitten. Presidentti itse oli estynyt tapaamisesta naapurimaan presidentin vierailun vuoksi. Siispä Eevert oli pikku hippasilla valiokuntaneuvoksen kanssa keltaisessa salissa. Kaikkea ne miehet keksivätkin kun vaimot ovat poissa!?!

Selvennykseksi varmaan täytyy kertoa että samassa hippaleikissä oli melkoisen iso joukko myös lapsia. Eivät ne miehet siellä sentään kahdestaan leikkineet. 😉

Juhlat jatkuu
Juhlat jatkuu

Pitkä on juhlijoiden jono ja paljon on käteltäviä presidenttiparilla. Ihan siinä varmaan jano tulee. Niin Eevertillekin ja niinpä hän päättää hakea kesällä valmistettua marjamehua itselleen. Juhlan kunniaksi valitsee oikein jalallisen lasin ja kohottaa maljan Suomelle.

Juhlimisen lomassa Eevert muistaa, että on tässä valtakunnassa toisenlaisiakin Itsenäisyyden juhlia ollut tänään. Aamulla lehdessä luki:

Veikko ja Lahja Hursti
Veikko ja Lahja Hursti

6.12.2010 klo 12.00 Itsenäisyyspäivän Linnanjuhlat

Hakaniemen torilla
– ilmainen ruokailu ja ohjelmaa

Vähävaraisten linnan juhlat ovat tulleet jo perinteeksi nekin. Eevertin nuoruudessa niitä jo pidettiin. Tapahtumassa jaettiin ja jaetaan edelleenkin ruokaa ja vaatteita niitä tarvitseville.

Hurstit jakoivat ruokaa, majoittivat alkoholisteja kotiinsa sekä järjestivät vähäosaisille niin joulu kuin itsenäisyysjuhliakin, joihin tuli vuosittain tuhansia ihmisiä nauttimaan ruumiin ja sielun ravintoa.  Tasavallan presidentti Tarja Halonen on vieraillut ”köyhien linnanjuhlissa” muutamaan otteeseen.

Nämä juhlat ovat olleet monelle hyvin tärkeitä hetkiä. Veikko ja Lahja Hurstin jälkeen työtä on jatkanut heidän Heikki-poikansa.

Paljon on kaikenlaista mietittävää Eevertillä itsenäisyyteen liittyvissä asioissa.

Kenelle mahtaa Eevert nostaa toisen maljansa tänä iltana?

Millaisia itsenäisyyspäivään liittyviä muistoja sinulla on?

Eevertin joulukalenteriin ja sen kulkuun voit osallistua. Kirjoita kommenttiosioon arvelusi kysymyksestä tai ajatuksiasi siitä miten Eevertin joulupuuhat jatkuisivat tästä eteenpäin. Jouluna, 25.12.2010 kaikkien tarinanjatkajien kesken arvotaan Eevertin huolella valmistama joulupaketti.

Pöydällä oleva hieno Aaltovaasi on Titan taidetta.

8 thoughts on “6.12. Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet”

 1. Eevertin talossa on todella isänmaallinen itsenäisyyspäivätunnelma. On Aalto-vaasi, kynttilät ja television linnanjuhlat! Ehkä Eevert kohottaa toisen maljan kaikille niille ihmisille (erityisesti kaikille ystäville), jotka tekevät tästä maasta asumisen arvoisen?

  Hyvää Itsenäisyyspäivää!

 2. Tunnelmallista ja kaunista!
  Aalto maljakko on ihana, vaikka en kovin ole Aallon ihailija syystä, että työpaikkani oli 30 vuotta Aallon suunnittelemassa rakennuksessa ja ikkunasta avautui näköala Aaltokeskukseen.
  Eevertti kohottaa maljan kaikille niille isille ja paapoille, jotka taistelivat meille itsenäisyyden <3
  Eevertti mahtaa jo suunnitella Lucian päivän viettoa….

 3. Yhden teorian mukaan kynttilät sytytettiin merkiksi, että talosta löytyy turvapaikka kapinallisille (tsaaria vastaan) ja jopa miehiä tarvittaessa riveihin. Jotain köyhäin kapinaa pankkeja vastaan tänäänkin tarvittaisiin.

 4. Kyllä Eevert tietysti muistaa lasiaan nostaessaan veteraaneja. Kävin tänään kirkossa, jonka jälkeen sankarihaudoille mentiin lippuvartiojonossa (suomen-veteraani-ja sotainvalidienlipun). Veteraanikuoro lauloi ja oli puhe ja virsi sekä ensin seppeleiden lasku. Kylmä oli, vaikka pakkasta olikin paljon vähemmän kuin sotavuonna….Tämän jälkeen oli vuorossa veteraanien juhla jossa mm. veteraanikuoro lauloi ”Iltahuudon” Sekä eräs veteraani kertoi puheessaan katsoneensa eilisiltaista elokuvaa telkkarista. Ääni väristen hän kertoi elävästi mieleen tulleen mm. kuinka hän siellä nuorena miehenä oli etulinjassa ja kavereita kaatu rinnalta, mutta pakko oli jatkaa eteenpäin. Ilman varjelusta ja johdatusta hän ei sieltä olisi selvinnyt. Kuitenkin puheessa oli kiitos ja tulevaisuuden toivo….Se oli koskettavaa kuunneltavaa. :O)

 5. Monet Eevertin esikuva-miehet (ja naisetkin) ovat sodan käyneitä ja sen koskettamia veteraaneja. Itsenäisyyspäivä on yksi niistä hiljentävimmistä päivistä vuodessa.

  Aikanaan (20vuotta) olin aina töissä Itsenäisyyspäivän ja perhe olisi jäänyt ruokkimatta, elleivät olisi tulleet töihin mukaan. Silloin (ja edelleenkin) oli tapana, että partiolaiset keittivät soppatykillä hernekeittoa. Siitä muodostui meille ruokaperinne. Edelleenkin, vaikka ko työt ovat jääneet ja lapsetkin lentäneet maailmalle, porisee rokkapata Itsenäisyyspäivänä.

  Taisi olla aika pitkälle rokalla millä tätä maata on puolustettu, joten sopinee hyvin. Myös Eevertin pöytään.

Vastaa