8.12. Kettu juoksi yli järven

Radiossa on soinut jo monet joululaulut. Tutut sävelet palaavat joka vuosi ja saavat miehen lauleskelemaan mukana. Tähän aikaan niitä voi hyvin jo lurautellakin.

Joskus tosin hieman harmittaa, jos kauppaan eksyy ja siellä soivat jo ennen adventinaikaa rallattavat joululaulut. Mikähän kumma siinäkin on, että vain hyvin pieni määrä lauluja pääsee soittolistoille vaikka valinnanvaraa olisi vaikka kuinka paljon.Ja sitten ne muutamat laulut kuunnellaan niin puhki, että ne eivät korvissa kivalta enää kuulostakaan.

No, Eevert rakastaa joululauluja. Nytkin on rallattanut koko aamun Tenho koiran ihmetykseksi. Pikkukoira on katsellut miestä pää kallellaan, milloin keittiössä, milloin kammarissa tai pihalla. Ja aina sama rallatus menossa.

tenho
Tenho kurkistaa ihmeissään tuolin takaa

Eevert lähtee ulos ja ottaa Tenhon matkaansa. Pikku koira on aina innokas lenkille lähtijä ja niin nytkin hyppii sinne tänne Eevertin ympärillä.

Kaksikko suuntaa metsään ja läheisen järven rannalle katselemaan aamua ja auringon nousua. Mukava pieni pakkanen ei haittaa. Poluilla ja teillä on paljon nuuhkittavaa, onneksi on aikaa tarkastella kaikkia tuoksuja tarkkaan.

Jälkiä tiellä
Juoksija tiellä

Aamuauringossa näkyvät Tenhon tassunjälket vastasataneella lumella. Puuterilla, niinkuin joku sanoisi. Lumi vain pöllyää kun Tenho keksii hangella muita jälkiä. Mitähän kaikkia eläimiä täällä onkaan kulkenut? Nuuh nuuh…

Hyppelijäkö
Hyppelijäkö?

Mekoinen haukku onkin syytä päästää kun taas löytyi uusi jälki. Pian on Eevertkin vieressä tutkimassa Tenhon löytöä. Sievät jäljet ja sinne ne vievät metsän kätköihin.

Mutta mitä kummaa ääntä nyt kuuluu? Joku selvästi huutaa. Ei nyt hädissään, enempi kummastuksissaan. Naapurin Annako se siellä on. Mikä ihme Annalla nyt on hätänä?

Pian kaksikko jo näkeekin vanhan rouvan joka tuntuu kovasti siunailevan keskellä tieltä. Ja ihanko Anna on ilman kenkiä? No, ainakin on tullut lähdettyä ihan liian kevyillä varusteilla pakkasaamuun.

Annan toinen jalka on ilman kenkää. Kenkä on polulla, aivan rouvan edessä. Eevert pääsee pian lähelle ja kuulee jo Annan sanat. ”Hirveä peto on liikkeellä. Tule nyt pian katsomaan millaisia jälkiä täällä metsässä on!”

Iso jälki
Iso jälki

Ja toden totta! Aika iso jälki olikin siinä Annan kengän vieressä. Minkähän eläimen jälki se mahtaakaan olla? Yhdessä he kuuntelivat metsän ääniä. Ei kuulunut mitään. Korkeintaan pakkasessa rasahtelevia puita ja paukahduksia. Ei ääntäkään mistään liikkeestä.

Lopulta Anna-rouvalle laitetaan kenkä takaisin jalkaan ja Eevert saattelee hänet pikku tupaansa polkua pitkin, aivan siihen lähelle. Anna on tyytyväinen kun sai turvallista seuraa kotimatkalle. Yksin olisikin pelottanut aika paljon.

Annan mökiltä mies ja koira jatkavat järven jäälle. Ja Eevertin rallatus jatkuu…

Kettu juoksi yli järven,
kettu juoksi yli järven.
Saammehan, saammehan
laulaa leipurin laulun?
Näin tekee leipuri istuen
ja näin hän tekee seisoen.
Saammehan, saammehan
laulaa leipurin laulun?

Laulusta mies ei tunnu pääsevän eroon ollenkaan. Ties kuinka monetta kertaa se tulee lauletuksi aamulenkin aikana. Tosin mies mielessään jo pohtii, että miksiköhän se on joululaulu, kun ei siinä joulusta mitään puhuta? Eikä säkeetkään tunnu sopivan yhteen kovin selkeästi. Mikä laulu tämä oikein on?

Miten arvelet valtaisan tassunjäljen päätyneen metsäpolulle ja kenelle se oikein kuului?

Onko sinulla joululaulua joka on jäänyt mieleesi soimaan?

Eevertin joulukalenteriin ja sen kulkuun voit osallistua. Kirjoita kommenttiosioon arvelusi kysymyksestä tai ajatuksiasi siitä miten Eevertin joulupuuhat jatkuisivat tästä eteenpäin. Jouluna, 25.12.2010 kaikkien tarinanjatkajien kesken arvotaan Eevertin huolella valmistama joulupaketti.

5 thoughts on “8.12. Kettu juoksi yli järven”

  1. Joululauluja jää kyllä vähän väliä päähän soimaan – joskus jopa kesällä. 🙂 Voi olla, että tämän lukemisen jälkeen pyörii jonkin aikaa ”Räven raskar över isen…” vaikka en sitä ruotsiksi juuri enempää osaakaan.

  2. Vastavierailulla. Sinäkin olet uusi tuttavuus minulle. Hauskasti olet yhdistänyt 1:12 tarina ja kuvia 1:1 kuviin. Ja kuvat ovat kauniita.

Vastaa