13.12. Lucian päivä

Tänään vietetään Lucian päivää. Perinteiseen tapaan on taas valittu kaunis nuori nainen Lucia-neidoksi ja hänen tehtäväkseen on uskottu valon tuominen pimeään. Illan tullen kaunis kynttiläseppele päässään kulkeva neito tuo valoa sinne missä liikkuu. Helsingin jouluiseen katukuvaan on ensimmäisen kerran 1930-luvun alussa ja säännöllisesti vuodesta 1950 lähtien kuulunut joulukuun 13. päivän iltana Lucia-kulkue. Lucia on hyvän tahdon lähettiläs.

Eevert ja Lucia
Eevert Taavitsainen

Eevert tutustui Luciaan kouluaikana. Koulussa oli tapana Lucian-päivänä että kynttiläkulkue kulki pitkin pimeän koulun käytäviä ja kävi laulamassa ja jakamassa tuoretta pullaa luokissa. Aika hauskan näköistä oli kun koulun julkisivut olivat kolmessa kerroksessa lasiseinäisiä ja kulkue kulki hiljalleen kerroksesta toiseen. Alkuvuosina Eevert ei ymmärtänyt ollenkaan mistä oli kyse. Kulkuetta ei kukaan selittänyt mitenkään, mutta pulla oli kyllä hyvää.

Vasta vuosia myöhemmin Eevertille selvisi neidon tarina. Tai niitä on monta erilaista. Eivätkä ne taida kovin kauniita tarinoita olla. Lucia on katolisen kirkon pyhimys Pyhä Lucia josta kerrotaan mm. seuraavanlainen legenda:

Lucia syntyi Sisiliassa noin vuonna 283. Lucian ollessa vielä nuori hänen isänsä kuoli ja jätti äidin ja tyttären vaille holhoojaa. Tuohon aikaan Roomassa jokaisella naisella piti olla holhooja, joka oli hänestä vastuussa. Isän jälkeen puoliso tai vaikka veli jos puolisoa ei ollut.  Koska Lucian perhe oli varakas, hänelle oli varattu hyvät myötäjäiset ja hän oli kihloissakin.

Isän kuoleman jälkeen myös Lucian äiti sairastui vakavasti. Pian äidin voimat alkoivat heiketä. Lucia kuuli kuitenkin, että Cataniassa kuolleen Pyhän Agathan pyhäinjäännöksillä rukoilemalla on moni kokenut ihmeparantumisen. Lucia saikin äitinsä suostutelluksi tulemaan kanssaan Cataniaan Pyhän Agathan haudalle rukoilemaan.

Ihme tapahtui ja äiti parantui, jolloin Lucia päätti kääntyä kristinuskoon ja hän vannoi pysyvänsä neitsyenä Pyhän Agathan tavoin. Oman myötäjäisosuuden Lucia pyysi itselleen ja käski jakaa sen köyhille. Perheen palvelija kertoi Lucian sulhaselle, että Lucia oli jakanut myötäjäiset köyhille ja että hän ei menisikään naimisiin tämän kanssa, vaan on kääntynyt kristinuskoon ja menee naimisiin jonkin varakkaan jalosukuisen herran kanssa.

Mustasukkainen sulhanen ilmiantoi Lucian viranomaisille, koska tuolloin Roomassa kristinusko oli kielletty. Lucia joutui oikeuden eteen, jossa hänet todettiin syylliseksi ja tuomittiin vietäväksi bordelliin ja pakotettavaksi prostituutioon. Tällöin Pyhä Henki kuitenkin täytti Lucian ja hän muuttui niin painavaksi, että häntä ei pystytty miesvoimin siirtämään. Vaikka apuun tuotiin vetohärkiäkin, Lucia pysyi järkähtämättä paikoillaan. Kun häntä ei saatu siirrettyä, hänet kertomuksen mukaan päätettiin polttaa. Lucian ympärille rakennettiin rovio ja häntä valeltiin palavalla piellä ja kiehuvalla öljyllä. Tuli ei kuitenkaan pystynyt vahingoittamaan Luciaa. Lopulta hänet surmattiin iskemällä tikari hänen kurkkunsa läpi.

Lucia-kulkue
Lucia-kulkue

Suomeen Lucia on kotiutunut lähinnä ruotsinkielisen väestön mukana. Lucia neito kiertelee tänäkin päivänä kulkueissa ja jakaa toisinaan vielä pullia – Lucia pullia eli lussekatteja. Sahramilla ja rusinoilla maustettua vehnäpullaa. Usein ne ovat vielä muotoiltuja ässän tai muiden koukeroiden mallisia.

Lucian-päivän kunniaksi Eevertkin on leiponut pullaa. Koristelut ovat tainneet jäädä, mutta pyöreät pikkupullat maistuvat varmasti aivan mainioilta kahvin kanssa.

Nyky-Lucia on enemmän hyväntahdon lähettiläs ja tukee monenlaista hyväntekeväisyyttä asettumalla näkyviin niiden ajamien asioiden puolesta. Kaunis valontuoja otetaan aina ilolla vastaan.

Luciapullaa
Eevertin pullat

Millaisia muistoja tai tapoja sinulla liittyy Lucian-päivään?

Minkähänlainen kahvihetki Eevertille mahtaa tulla tänään?

Eevertin joulukalenteriin ja sen kulkuun voit osallistua. Kirjoita kommenttiosioon arvelusi kysymyksestä tai ajatuksiasi siitä miten Eevertin joulupuuhat jatkuisivat tästä eteenpäin. Jouluna, 25.12.2010 kaikkien tarinanjatkajien kesken arvotaan Eevertin huolella valmistama joulupaketti.

Herkulliset pullat ovat Jatan käsialaa.

5 thoughts on “13.12. Lucian päivä”

 1. Hyvää Lucian päivää!
  TV:n myötä luultavasti Lucia tuli paremmin tutuksi täällä Lakeudella ja joskus muistan kouluissa järjestetyn Lucia-neidon valitsemista. Juuri radiosta tulleet paikallisuutiset eivät ainakaan naininneet mitään.
  Istahdin juuri Eevertin kahvipöytään herkullisen pullan toivossa, siis virtuaalisesti.

 2. Aina vieraille kestitystä löytyy, olkaa hyvät ja astukaa pöytään!
  Lienee ollut Lucia minullekin hämärän peittossa lapsuuteni ajan, koska hämeen perukoilta olen tapani perinyt, eikä siellä Lucioita juuri ollut. Koulussa vasta nimi tuli tutuksi ja myöhemmin enempi työn kautta perehtynyt muuten aiheeseen.

 3. Lusia ei minullekkaan kovin tuttu ole, joten kiitokset taas valistuksesta…. tää Eevertin muistelot on ihana :O)

  Ja Eevertille tuli tänään yllättäen vanha merimieskaveri kylään ja Lusianpäivän pullien ääressä seilattiin meriä :O)

 4. Länsi-Uusmaalaisena ja ennen kovinkin ruotsinkielisellä alueella asuessa Lucia on tuttu ja aina se on lehdessä äänestämällä myös omalle kylälle valittu. Ja koulussa, ja päiväkodissa… Ja tummakutrisena ei koskaan valinta ole ollut mahdollinen. Onneksi kai nyt ei niin ole väliä!
  Nuo verisimmät tarinat on kyllä kuullut, mutta ei niitä niin muistele. Onneksi.

Vastaa