16.12. Joulupata porisee

Tänään Eevert käy kaupassa ja hoitamassa asioita kaupungissa. Ihmisten ilmoille tai väenpaljouksiin mies ei mielellään suuntaa. Ja varsinkin näihin aikoihin tuntuu siltä että väkeä riittää ruuhkaksi asti.

Kaupunkinmatkaan Eevert valmistautuu huolella. Ensiksikin pitää talo jättää hyvään kuntoon, niin on mukavampi tulla takaisin kotiin. Siispä aamuvarhaisella siistitään sisällä paikat ja viedään roskat pois.

Lunta pihalla
Vastasatanutta lunta pihalla

Ulkona on myös paljon tekemistä. Edellisen yön jäljeltä on pyryttänyt paljon ja täytyy hieman luutia isompia pois. Pakkaslumi on kevyttä ja siinä ei kauan Eevertin nokka ehdi tuhita kun työ on tehty.

Luudalla töitä
Uudella luudalla kevyt lumi lakastaan nopeasti

Luutimisen lomassa Eevert kunnostaa pari päivää sitten tehdyt lumilyhdyt ja laittaa niihin kynttilät sisälle valaisemaan. Pian onkin piha täynnä kaunista valoa. Varsinkin näin aamuhämärissä ne näyttävät oikein kauniilta. Pikkukoira Tenhokin nauttii lumisesta pihasta hypelle ja piehtaroiden pehmeässä lumessa. Välillä se ikäänkuin katsoo Eevertiä sanoakseen: Katso, katso, miten pehmeää lunta! ja hypähtää juuri kasattuun lumikinokseen.

Lumienkeli?
Lumienkeli?

Ohhoh! Tenhon innoittamanako Eevertkin on ihan heittäytynyt hankeen melkein umpsukkulaan! Kyllä sitä vanhaakin miestä lumi innoittaa.

Aamujumppa on suoritettu pihamaalla harjanvarressa ja on aika siirtyä sisälle aamiaiselle ennen kaupunkimatkaa.

Luminen mies
Luminen mies

Täytyy muistaa ravistella lumi vaatteista ja jalkineista ennen sinälle menemistä. Muutoin on pian paljon vettä sisällä ja siinähän sukat kastuu pian.

Kaupoille lähtemiselle on monta kehottavaa asiaa. Pienille serkunlapsille olisi hyvä löytää jotakin millä ilahduttaa heitä jouluna. Joulumuistamisien lisäksi Eevertillä on ollut tapana muistaa myös sellaisia läheisiä joita ei tunne ollenkaan.

Pieni paketti, pehmoinen tai kovempi on tullut laitettua tuntemattomalle ystävälle. Sellaiseen pakettiin Eevert tänä vuonna laittaa kaikenlaista joulunaikaan tarvittavaa ruokatavaraa. Puuroaineita, kiisseliaineita, säilöttyjä herkkuja, kestotuotteita ja paljon muuta. Paketti kainalossa on hyvä nousta linjuriin ja matkustaa kaupunkiin.

Kaupungissa on ansiksi suunnistettava paketin kanssa Joulupadan luo. Sellaisia on pystytettynä keskeisimmille paikoille. Padan alle voi jättää paketin ja toivottaa hyvää joulua patavahdille. Tärkeätä tehtävää tekevät. On niin paljon sellaisia perheitä joiden jouluun paketit ovat tervetulleita.

”Antakaa padan porista!”, kehoitti pelastuskapteeni Joseph McFee yli sata vuotta sitten. Joseph pystytti San Franciscon vilkkaalle kadulle padan, jonka avulla kerättiin varoja nälkäisille merimiehille.

Vuosikymmenien saatossa on Joulupadasta tullut perinteinen näky jouluisessa katukuvassa. Yli satavuotias keräys on tärkeä osa suomalaista jouluperinnettä. Antamisen ja auttamisen aate elää yhä vahvana. Sitä perinnettä Eevert ei tohdi katkaista. Eevertin äiti ja isoäiti pittivät kunnia-asianaan tukea niitä jotka sitä tarvitsivat. Suomessa joulupadat pystytettiin ensimmäisen kerran vuonna 1906.

Nykyään ei paketteja tarvitse tehdä, jos ei halua tai ehdi, vaan auttaa voi muutenkin: Joulupata

Joulupata
Joulupata

Virtuaaliseen joulupataan voi  osallistua jokainen. Eevertin edustama yhteisöpotti löytyy nimellä Nukkekoti. Nukkekoti- ja miniatyristi-harrastasjien oma pata.

Joulupadat ovat ulkona 16.12. alkaen.

Serkun lasten joulutervehdyksiä varten piti pistäytyä isossa tavaratalossa. Hetken aikaa kierreltyään Eevert päätti turvautua ystävällisen myyjättären apuun. Hetken he supattelivat keskenään ja sitten myyätär (viehättävä) poistui hetkeksi. Palatessaan hänellä oli kädessään kaunis joulukassi. Yhdessä he katsoivat kassiin ja supattelivat edelleen. Eevert kohteliaana miehenä kiitti ja kohotti hieman hattuaan läksiäisiksi. Tyytyväisenä hän poistui kaupasta.

Kaupunkireissulla Eevert ajatteli samalla nauttia hieman kulttuurista. Suunnitelmissa on piipahtaa Kansallismuseossa katsomassa nukkekotinäyttelyä yhdessä tutun harrastajarouvan kanssa. Kansallismuseossa on aina jännittävää käydä. Sieltä löytyy muutakin Eevertiä kiinnostavaa. Aivan siinä alkusaleissa, kivikautisissa kokoelmissa on Eevertin kotitilalta kaivauksista löydettyjä esineitä. Pieniä keihäänkärkiä ja kamman tapaisia. Taitaa niissä olla vieressä lappukin joka kertoo talon nimen. Eevert on kuin pieni poika, niin tärkeät asiat pitää käydä tarkistamassa ihan ensiksi ja sen jälkeen vasta voi katsoa mitä muuta verrattomassa museossa mahtaa olla näytteillä.

Päivä kuluu nopeasti ja illan tullen Eevert palaa kotitalolleen. Jo pitkältä loistaa kyhtyjen valo, tervehtien kotiin palaavaa isäntää. Olo on rauhaisa. Kotiin on aina niin hyvä palata.

Lyhty
Lyhty

Rauhallista iltaa jokaiselle, toivoo Eevert.

Mitä Eevert mahtaa kirjoittaa tänään päiväkirjaansa? Millaisista kulttuuririennoista sinä pidät?

Mitä Eevertin joulutervehdyksiin onkaan kätkettynä?

Eevertin joulukalenteriin ja sen kulkuun voit osallistua. Kirjoita kommenttiosioon arvelusi kysymyksestä tai ajatuksiasi siitä miten Eevertin joulupuuhat jatkuisivat tästä eteenpäin. Jouluna, 25.12.2010 kaikkien tarinanjatkajien kesken arvotaan Eevertin huolella valmistama joulupaketti.

2 thoughts on “16.12. Joulupata porisee”

  1. Mahtaakohan Eevertti pistäytyä joulukonsertissa tai laulamassa kauneimpia joululauluja? Kaunis musiikki kuuluu minun jouluuni ja jos vain mahdollista pyrin järjestämään pääsyn johonkin sopivaan tapahtumaan 🙂

  2. Eevert on lukumiehiä itsekin, joten kirja on aina hyvä lahja, siihen vielä jotain hyvää suklaata mukaan, niin jo voi käpertyä joulupäivänä lukemaan, aamuisen joulukirkon jälkeen…. Ja Eevert menee myös musiikilliseen tarinailtaan kirkkoon. Siellä saa kertoa omista jouluistaan musiikin lomassa. Eevertkin käy kertomassa laivalla viettämistään jouluista…. :O)

Vastaa