15.12. Eläinten joulu

Hyvissä ajoin syksyllä, elonkorjuun aikana Eevert kokosi pellolta kuivumaan aineksia eläinten jouluherkkuihin. Kesällä ja syksyllä luonnossa valmistuu paljon herkullisia aineksia eläinten talviruokintaa varten. Yleensä Eevert muistaa eläimiä joulunaikaan. Se on vanha tapa osoittaa huolenpitoa vuoden ankarimapana aikana.

Viljapelto
Viljapelto

Eevert laittoi joulua varten kuivumaan viljaa montaa lajia sekä erilaisia marjoja ja siemeniä. Naapurin tilalta vielä hieman silavaa ja talia. Näistä aineksista saa hyvän talviherkun niin pikkulinnuille kuin isommille metsän eläimillekin.

Puolukka
Puolukka

Keittopuuhiin Eevert ryhtyi heti aamusella. Pataan hän laittaa kookosrasvaa ja ystävältään saatua silavaa. Naapuritalossa on joulukinkun tekopuuhista jäänyt moneen tarpeeseen ruhon osia. Linnut ja metsäneläimet saavat osansa. Rasvat Eevert sulattaa hiljalleen kattilassa ja lisää marja ja siemenseoksen sekaan.  Seoksessa on hieman kauraa varpusille ja punatulkuille. Auringonkukan siemeniä  tiaisille, murskattuja maapähkinöitä kuukkelille ja pähkinänakkelille. Sellainenkin on Eevertin pihassa joskus vieraillut.

Hämmennettyään paksun puuron tasaiseksi hän jättää sen hetkeksi jäähtymään ulos.

Linnun eväs
Lintujen eväs valmistuu

Tenhokin on kovin utelias Eevertin puuhien suhteen ja menaa väkisellään työntää kuononsa kuumaan seokseen. Siinä onkin Eevertillä tekemistä että saa vallattoman pennun rauhoittumaan.

Seoksen jäähdyttyä se muuttuu kiinteämmäksi ja kauhalla mies laatii siitä palloja kuin jäätelökioskilla ikään. Niiden tekemistä mies on opetellut sukulaistyttönsä avustuksella. Neito oli monta kesää jäätelökauppiaana ja kätevästi pyöräytetyt herkkupallot ihastuttivat eevertiä siinä määrin että halusi itsekin opetella. No, ei ne taida yhtä sievästi syntyä, mutta välttää kyllä.

Jos seoksen levittää pellille niin saahan siitä piparkakkumuotilla hauskoja kuvioitakin.

Linnunpallerot
Linnunpallerot

Jäähtyneet pallot Eevert ripustaa pihapuuhun houkuttelemaan ensimmäisiä vieraita.

Talipallojen lisäksi Eevert noutaa piha-aitasta kauraa ja laittaa sen kauniiseen nippuun ja vie myös pihalle lintujen ja silmän iloksi. Enemmän pienet siivekkäät ystävät ovat olleet kiinnostuneita taliherkusta kuin perinteisestä kauralyhteestä. Lienevätkö tirpuset kaupungistuneet nekin ja haluavat valmisruokaa. Niin tai näin, niin perinteinen lyhdekin on nyt asetettu paikoilleen kaikkien iloksi.

Lyhde paikoilleen
Lyhde paikoilleen

Sen verran tullut pakkasta että Eevertkin on löytänyt pipon päänsä suojaksi 😉

Tipunen
Tönttötiainen eineellä

Eikä aikaakaan siitä kun Eevert lyhteen laittoi pihalle, kun jo ensimmäinen tipunen kiirehti aterioimaan maukkaita jyviä.

Näyttää olevan oikein tyytyväinen löytämäänsä apajaan. Lintu saa nauttia rauhassa. Eevert ja pikkukoira ovat jo sisällä lämpimässä suunnittelemassa uusia asioita.

Eevertin ajatukset ovat metsän eläimissä, mitenkähän niitä voisi ilahduttaa?

Eevertin joulukalenteriin ja sen kulkuun voit osallistua. Kirjoita kommenttiosioon arvelusi kysymyksestä tai ajatuksiasi siitä miten Eevertin joulupuuhat jatkuisivat tästä eteenpäin. Jouluna, 25.12.2010 kaikkien tarinanjatkajien kesken arvotaan Eevertin huolella valmistama joulupaketti.

Tipunen on syntynyt Neidon käsissä.

6 thoughts on “15.12. Eläinten joulu”

  1. Mie meinasin ostaa Eevertille Ranualta villisian takapihalle.. se olis ollu hieno, mut mie en tienny miten Eevert suhtautuu villisikoihin, joten se vielä ainakin jäi sinne..

  2. Metsän eläimille Eeverti vie nuolukiven (suolakiven) sekä hän on rakentanut katoksellisen seimen tapaisen jonne viedään säännöllisin väliajoin heiniä peuroille :O)

  3. Kyllä se Eevert vie oikein ruokabaarin metsään. Omenoita, porkkanoita, viljaa ja heiniä…
    Niin, että riittää kaikille.
    Kyllä on Eevertillä ihan kadehdittavia lajeja käynyt lintulaudalla, Mukava olisi saada omallekkin se pähkinänakkeli käymään. Mutta erityisesti se Tönttötiainen kiinnosti kovastikin. Se on vielä bongaamatta.

  4. Kyllä tuollainen ruoka varmasti metsän eläimillekin kelpaisi, sen verran taitava eläinruokakokki tuo Eevert taitaa olla.

Vastaa