Vanhoja valokuvia

Eevert on aamun tutkiskellut vanhoja valokuvia. Niitä on albumi jos toinenkin kaappien kätköissä. Monista ovat sivut irronneet ja kuvat kadonneet. Jäljelle ovat jääneet vain tekstit ja vuosiluvut muistuttamaan menneiden sukupolvien matkasta. Minne lie niin monet kuvat joutuneetkaan.

Käsiala albumissa on tuttu. Äidin ja mummon käsialan Eevert tunnistaa helposti. Niin sievää ja tasaista, kuin mallikirjoitusta molemmilla.

Albumi
Valokuva-albumi vuosien takaa

Kaikki kuvat eivät sentään ole kadonneet. Pikkuinen palanen Taavitsaisen vanhaa taloa on jäänyt kanteen tallelle. Monet kesät istuttiin poikasena tuolla kuistilla ja tehtiin ristisanatehtäviä maakuntalehdistä ja Pellervosta. Silloin oli kesät pitkiä ja lämpöisiä. Mansikat maistuivat ja ahvenet söivät. Päivät pitkät uida polsuteltiin kotijärvessä.

Mummolla oli tapana istuskella kuisilla myös. Mummon käsissä oli aina jotakin tekemistä. Jos ristisanat loppuivat kesken, niin jokin kudelma tai virkkuu varmasti oli pian tekeillä.

Vanha valokuva
Vanha valokuva

Vanha mummo olikin melkoinen emäntä. Hymyillen Eevert muistelee talon elämää. Eipä hän paljon muista, mutta jotakin on lapsenkin mieleen jäänyt. Ainakin mummon topakka asenne,mikä piti talon miesväenkin ruodussa ja tiukassa komennossa. Ei tarvinnut koskaan miettiä kenellä oli se viimeinen sana hallussaan.

Eevert muistaa monet leipomukset, joista sai poikasena  nauttia. Talossa oli oma taikinajuuri, niinkuin siihen aikaan oli tapana. Sekin niin vanha, että taisi olla vanhan mummon oman mummun aikainen. Pitkälti yli sata vuotias. Mahtaisikohan se vielä olla jossakin tallella?

Täytyisipä kysäistä seuraavassa sukukokouksessa. Olisi se komeaa paistaa ruisleivät ihan vanhasta perinnejuuresta. Hyviä ne olivatkin mummon leivät. Ja reilusti vielä voita päälle. Ja ne ohrarieskat, oliko parempia kuin omasta viljasta pyöräytetyt rieskat. Tai karjalanpirakat, joiden perässä puoli kylää teki asiaa viikonloppuisin Taavitsaisen taloon.

Mitkä kauemmin Eevert kuvia katseli ja muisteli ja maiskutteli mielessään, sen enempi mieli kiiri keittiöön. Pitäisiköhän sitä vanhojen aikojen muistoksi hieman leipoa? Taitaisi olla kaapissa vielä parin päivän takaista riisipuuroakin. Jos vähän kokeilisi..

Piirakan paistoa
Piirakan paistoa

Eikä siinä kauan nokka tuhissut kun Eevert oli lauantain kunniaksi paistanut muutaman pellillisen karjalanpiirakoita. Tuttu tuoksu levisi taloon ja miehen mieli oli hyvillään.

Oli se mummo melkoinen paistaja. Jenny-mummo, paistoi piirakoita, joka perjantai viikonloppua varten ja niitä käytiinkin ahkerasti syömässä. Kylmä maito ja voisulassa voidellut piirakat, aaah! Poikasena sitä jo ihasteli miten ihmeellisesti piirakkataikina pyöri piirakkakaulimen, alla kun mummo piirakoita leipoi. Ja kuinka kätevästi se puuron laiton jälkeen rypyttyi.

Jokaisella kylällä on oma piirakkamallinsa (esim. rypytys), mistä pystyi tunnistamaan mistä päin leipoja oli kotoisin. Taavitsaisen mummon mallia eivät edes kyläläiset pystyneet matkimaan. Niin oli taito sormissa vielä vanhoilla päivilläänkin, että nuori väki kävi opissa kesäisin kun vieraissa käytiin.

Maistuvat piirakat
Makoisat piirakat

Kylmä maito, munavoi ja uunituoreet piirakat. Voiko sitä paremmin viikonloppua aloittaakaan. Kiitollisena Eevert katselee vanhaa valokuva-albumia, joka lempeästi saatteli hänet maistuvien muistojen ääreen.

Päivä on Eevertin puuhaillessa jo valjennut kokonaan. Mitähän sitten tekisi? Jaa, voi olla että tarvitsee lähteä hieman remonttihommiin ja sahailemaan…

Mainiot karjalanpiirakat pellillä ja lautasella ovat Jatan herkkuja. Pöydällä oleva mosaiikki pannunalunen ihan oma ensimmäinen kokeiluni sillä saralla, punainen kattila liedellä munakennosta. Patalappu saatu Peikkoneidiltä, tulikin hyvään tarpeeseen heti.

Jatan piirakat
Jatan piirakat

Miten ihmeessä nämä on tehty? Melkoinen taituri ja taikasormi ollut asialla.

4 thoughts on “Vanhoja valokuvia”

  1. Upeita kuvia ja ja mitä mahtavaa tarinointia. Tähän taas aivan uppoutui ja tunnelmaan tuudittautui. Terveisiä herttaiselle Eevert leipurille. Mikä mahtava mies!

  2. Kyllä on Eevertti perinteitä kunnioittava mies päästä varpaisiin, ja taitava kaikella tapaa. Ja mikäs on miehen ollessa kun on saanut opit noin tomeralta ja osaavalta mummolta :O))

Vastaa