Kalamajan kuulumisia

Kalamajalla on kuulunut melkoinen pauke ja kilkutus pitkin päivää. Eevert on pakkasta uhmaten lähtenyt majalle ja päättänyt saada kunnostettua vanhan kamiinan. Kamiina on ehdoton väline majalla. Sen avulla saa kaivattua lämpöä tupaan ja pikkuisen ateriankin valmistettua liesilevyllä.

Vanha kamiina onkin huonossa kunnossa. Ensitöikseen Eevertin on ryhdyttävä havuvihta-talkoisiin. Havukimppu kiinni seipääseen ja katolle. Sieltä piippu auki ja nuohoamaan. Naama nokisena mies huhkii melkoisen tovin ennenkuin on varma että vanhat noet ja palamisjäänteet on puhdistettu pois.

Piippu hattuineen takaisin omalle paikalleen ja sisähommiin.

Kamiina
Kamiina

Varovasti Eevert sytyttää kylmillään olleeseen kamiinaan tulia. Ensin vain paperia ja hetken päästä jo tuohta. Ei tunnu savuttavan, vaan veto on oikein hyvä. Hiljalleen hormikin lämpeää ja tuli oikein innostuu kuivasta puusta jota Eevert pesään jo rohkenee laittaa.

Jaa-a, taitaa tässä kahvivesi samalla kuumentua. Siispä ravistelemaan pannusta ylimääräiset hämähäkinseitit ja vettä pannuun. Onneksi kamiinassa on pieni liesilevy mukana. Ei sitä aina ihan ulkotulilla saa kuitenkaan keitellyksi. Jos vaikka kuinka huono keli yllättää kalamiehen.

Samalla kun vesi lämpiää, Eevert ravistelee vielä hormia ja tarkistelee kamiinan liitoskohtia. Vanha peli on kunnon tavaraa. Ei juuri ruostetta eikä rakosia. Suojapellitkin hyvin kiinni hirsiseinässä.

Kahvin keittoa
Kahvin keittoa

Kahvia Eevertillä on mukana repussaan. Siitä vaan kourallinen bööniä pannuun ja pikku kiehautus vielä. Pannukahvi onkin Eevertin mukaan sitä oikeaa kahvia. Noin, nyt se saa jäädä hetkeksi asettumaan kaminan reunalle.

Kahvin tekeytymistä odotellessaan Eevert kurkistaa vajan puolelle. Kalastusvehkeet täytyy ensitilassa kunnostaa. Pian jo voi heitellä niin verkkoja kuin muitakin pyydyksiä pikkujärveen.

Katiska
Katiska

Katiska nyttääkin olevan ihan hyvässä kunnossa. Ei ole pahemmin kuprullaan eikä ruosteessakaan. Vähän vain syksyn lehtiä jäänyt kiinni ja nehän on helposti ravisteltu pois. Tyytyväisenä Eevert katselee pikkukatiskaa.

Isompikin katiska näkyy olevan tuolla katonrajassa. Se onkin oikea talvisäilytyspaikka, niin pikkueläimet eivät vahingossa jää vangiksi ja hätään tyhjään katiskaan. Se sydäntä kouraisikin kun pikku näätä tai ketunpoikanen löytyisi nääntyneenä saaliina. Ikänsä Eevert muistaa pikkulinnun joka nälissään söi ongenkoukkuun jätetyn madon. Samalla ahneuksissaan nielaisi koko koukun. Lopetettavahan lintu oli, ettei enempää kärsisi. Siitäpitäen on Eevert muistanut huolellisesti puhdistaa koukut ja kiinnittää tukevasti vapaan niin, ettei siima pääse valtoimenaan heilumaan.

Iso katiska
Iso katiska

Isompi katiska näyttää sekin olevan hyvässä kunnossa. Taitaa olla melkoisen uusikin kun niin kiiltelee iltapäivän auringossa.

Olisikohan se kahvi jo tekeytynyt? Eevert suuntaakin repullensa ja kaivaa rakkaan kuksansa esiin. Eevert kopauttaa pari kertaa pannunreunaa puukon päällä. Niin loput porot painuu pohjalle ja maittava juoma on valmista. Jo heti ensi lorahduksesta huumaava tuoreen kahvin tuoksu täyttää tuvan. Palavan puun tuoksuihin yhdistyneenä se taitaa olla niitä nautittavimpia.

Kuksa
Kuksa

Päivä alkaa hiljalleen painua mailleen. Eevert istuu hiljaisena penkillä ja tuijottelee kamiinan tulta. Palavaa tulta ja hiipuvaa hiillosta hän ei väsy katselemaan. Huone pimenee hiljalleen, mies sitä tuskin huomaa.

Nauttii, antaa hänen nauttia rauhassa… mitä täällä kuuluukaan… jos oikein tarkasti kuuntelee, niin Eeverthän hyräilee tuttua nuotiolaulua…

… Tuli räiskyy nuotiossa, savu hiljaa leijailee, ja nyt illan tummetessa metsä meille kuiskailee…

Hämärässä
Hämärässä

___________________________________________________________________________________

Kalamaja etenee hissuksiin.

Kalamaja - helmikuu 2011
Kalamaja - helmikuu 2011

Kamiina syntyi suklaalevyn pahvikääreestä, ohuesta narusta ja pienestä soljesta (?), josta tuli tulipesän luukku sekä pyöreästä pikkuosasesta Siipan miljoonahuoneen käsittämättömien pikkutavaroiden lokerikosta. Tuli syttyi puretun patterituikun jäänteistä ja liesiympyrä painonapin alapuolesta. Hormi on puutikku, jonka ympärille on kääritty maalarinteippiä. Tulisuoja seinällä on pähkinäpurkin vakuumikansi ja kamiinan alla pahvia. Käsittelyyn pienoismallimaaleja: alumiinia ja mustaa. Piippu katolla viinikanisterin hana.

Katiskat ovat valkosipuliverkkoa ja rautalankaa, pienoismalliväreillä maalattuna nekin.

9 thoughts on “Kalamajan kuulumisia”

 1. Eiks ookki! Mulla on sormet viimesen päälle maalissa ja liimassa eikä tunnu lähtevän tärpätilläkään. Mutta on sen väärtti. Minnekköhän tuommoisen kalamajan pystyttäisin? Olisko siellä kivoja erämaajärviä vaan mulle?

 2. Hieno kamina! Juuri noinhan se menee, kämpällä on aina mukavaa poltella tulia ja keitellä kahvia kaikessa rauhassa. Ja nauttia olostaan 🙂

 3. Kalamajan viipyilevän rauhalliseen tunnelmaan ja Eevertin hyräilyyn kamiinan tulta katsoessani melkein täällä nukahdin…….

 4. Tosi hieno kamiina, upeat katiskat ja ihanasti kirjoitettu juttu. Ihan tulee mieleen eräkämppäily täällä meillä päin, kun ei ole kiire minnekään ja tuli rätisee kamiinassa. Täältä niitä erämaajärviäkin löytyy, tervetuloa vaan. 😉

  1. Niinpä, kävin siellä jo mutkan, vaan enpä jäänyt.

   Mielessä ja muistoissa palailen useinkin erämään rauhaan ja kauniisiin maisemiin. Sinne varmaan Eevertin kalamajakin jotenkin sijoittuu.

 5. Huonosti olen ennättänyt blogeissa käymään mistään omista päivityksistä puhumattakaan… Joten oli mukava taas tulla kurkkaamaan, mitä Eevertille kuuluu… ja voi yhden kerran.. Sitä ahkeroinnin määrää!
  Tuo kalamajakin on ollut viimeksi tuumailua vaille sen käyttötarkoitusta. Aivan ihana siitä onkin tullut!

 6. SANAT EIVÄT RIITÄ KERTOMAAN; TUSKIN NIITÄ TARVITAAN…viikkoon en ole päässyt tänne kurkistamaan ja voi mitä kaikkea ihanaa olikaan ilmestyny. Tuo kaminakin ihan huippu pannukahveineen…Meilläkin kotona juodaan vain pannukahvia ja usein tarjottavia ei pahemmin ole, mutta eräskin ystäväni aina toteaa, että jos sitä pannukahvia saa, niin muuta ei tarvitakkaan… Eevertti on vanhan kansan miehiä ja ymmärtää hyvän päälle monessa asiassa…. :O))

Vastaa