Pönttöuuni

Eevertin talon tulisijojen tekemiseen onkin uhrattu niin aikaa, kuin suunnitteluakin. Pönttöuunin valmistukseen on kulunut huomattavasti myös tarvikkeita, sillä ensimmäinen ja toinen uuni hylättiin ulkonäkösyistä. No, se kai on ajan henkeä kun pintaa, kuhmuraisuutta tai väärää kokoluokkaa vierastetaan jopa poliitikkojen piireissä.

Juha lisäksi hieman huomautteli, että pitääkö sitä askartelumateriaalia ihan joka päivä ostaa? Pönttöuunin kultaiseksi sydämeksi päätyi lopulta (useamman kokeilun jälkeen) kotimainen, turvallinen Lapin Kulta. Lämpimän tulen loihti Airamin välkehtivä patterituikku.

Pönttöuuni
Pönttöuunin lämmössä ei ole valittamista

Uuni mahtuu passelisti halliin ja sävyttää mukavasti valmiiksi keltaisia seiniä. Mallia on sovellettu Snellun lukuisista uuneista. Snellulla on kaikkiaan 14 uunia eri muodoissaan ja niistä perinteisiä pönttömalleja varmaankin kolme. Loput edustavat kaakeliuuneja. Saapa nähdä löytääkö jokin sellainen vielä tiensä taloon. Kylläpä englantilaiset kaakelit kiiltelevätkin kauniisti.

Tarvikkeet
Pöntön tarvikkeita

Pönttöuunin sisus on oluttölkki, sitä isompaa eli korkeampaa mallia. Alaosa syntyi lisäämällä kolme kerrosta pakkaus-solumuovia. Yläosan reunukset ovat askartelumassasta sekä juomapullon haitaripillin siivuista. Keskellä oleva poikkiraita sekä yläosan saumat ovat narua. Päälle asetettiin lisäksi säilykepurkin kansi. Nokiluukut löytyivät vanhan hameen napeista. Uunin luukut ovat balsaa ja pahvia. Luukkujen kahvat syntyivät paljetista ja pienestä helmestä. Kipinäritilä on mustaksi maalattua hedelmäpussin verkkoa. Koko komeus maalattiin valkoisella Miranolilla. Taakse asetettiin tuikku ja tulisijaan nippu puita. Saranointi ei vielä tähän uuniin onnistunut, mutta tulevan opiskelun jälkeen varmaan kirkastuu sekin asia. Nyt luukut ovat pysyvästi hieman raollaan ja arinalle näkee hyvin. Olen tyytyväinen… viimeinkin.

Valaistunut pönttö
Pönttöuuni salamalla

Ja päätteeksi vielä pönttö salamalla ja ehkä todellisemmalla värimaailmalla.

5 thoughts on “Pönttöuuni”

  1. Kiitos,
    talon tulisijat ovat vielä hieman vaiheessa. Seuraavaksi kaivataan Eevertin olohuoneen takkaa, saunan kiuasta ja makuukamarin kaminaa. Täytyy olla perusasiat kunnossa ennenkuin asetutaan paremmin taloksi.

  2. Löysin tänne blogiisi äsken ja huomasin, että täältähän löytyi kaikenlaista jännää! Eevertille tulee kyllä hieno koti! Tänne palaan toisenkin kerran. 🙂
    Mikä muuten on nukkekotisi mittakaava?

  3. Mukavaa kun kävit visiitillä. Nukkekodin mittakaava on 1:12. En ihan tarkasti mittaile, mutta silmämääräisesti koetan päästä tasapainoon. Perusasioissa on vielä paljon tekemistä ennenkuin pääsee kunnolla sisustuspuuhiin. Odotan innolla sitä vaihetta.

Vastaa