Kalamajan tuntumilla

Kalamajan edistyminen on varsin verkkaista. Tosin, eikös kalamajoilla ja erämaatuvilla ole tarkoituskin olla hieman verkkaisesti. Tuumaillen ja tuntumaa saaden niin ympäristöstä, raikkaista syyskeleistä kuin luonnon antimistakin.

Erämaajärven rannalla vesi liplattaa rauhallisesti ja keinuttaa rannassa kevyesti venettä. Vesi huuhteleen tasaisesti rantakiviä peittäen ja paljastaen ne. Aikaa myöten kivet ovat hioutuneet kauniiksi ja paljastaneet omat hentoiset väri ja kiviaines kerroksensa. Pienet, vaivaiset rantakasvitkin heilahtelevat ja heikkenevät lehtivarvat värisyttävät pensaiden lehtiä…

Lipaltusta veneen alla
Lipaltusta veneen alla

 

Näyttää olevan Eevert valmistautumassa kalaretkeen. Täällä on hyvä kalastella ja viedä tuliaisia kotipuoleen. Siellä emännät ovat iloissaan kun saavat tuoretta kalaa. Melkoisia taidonnäytteitä emäntien luomat kalaruuat ovatkin. Saattaapa eevertkin toisinaan saada kutsun ruokapöytään. Siitä on mies mielissään. Yksin talossa asustellessan on kuitenkin niin vähän tilaisuuksia ruokailla yhdessä toisten kanssa. On se perhe ja ystävät vain niin tärkeitä elämässä!

Poukama
Poukama

 

Pieneen kallioiden suojaamaan poukamaan Eevert on laittanut soutuveneelle paikan. Ranta on matala ja hiekkainen. Siitä on hyvä kuumempana päivänä pulahtaa ihan uimasilleenkin. Syyskeleillä ja kylmien vesien aikana kylpy on varsin raikas. Silloin saa kyllä olla varovainenkin. Vesissä kun tuppaa olemaan monen sortin pienentäjää miesväelle. Muistaapa Eevert kerran erään ukkomiehen joka uimareissullaan kadotti vihkisormuksensa. Siinäpä olikin emännälle selittämistä jälkeenpäin!

Kalaonnea
Kalaonnea

 

 

Eipä ollut Eevertin kalareissu tälläkään kertaa turha. Komean vonkaleen hän on tuonut mökkiin saakka. Mitähän hyvää siitä valmistuukaan? Mikä mahtaisi olla maailman paras vastapyydystetyn kalan ohje…

Sitäpä kannattaa miettiä… mitä ehdottaisit?

Kahvit täytyy keittää ennenkuin tuumasta ryhdytään minkäänlaiseen toimeen. Tuvassa onneksi on kaikki niihin puuhiin tarvittavat välineet. Siispä tulitukut käsiin ja virittelemaan tulta kaminaan.

Kamina
Kamina

 

Eikä aikaakaan kun tuli jo iloisesti ritisee majan kaminassa. Pian on hella kuuma ja saa kahvit aikaiseksi. Vanha vesiämpäri näyttää olevan hieman huonossa kunnossa, mutta palvelee vielä hyvin kun ei vettä kauan seisottele.

Särpimeksi tarvinnee vielä hakea vajan puolelta jotakin makoisaa.

 Saalista lisää
Lisäsaalista

 

Hyvät ovat olleet Eevertin saaliit myös muuten. Maukkaita ja iloja mustikoitakin saavillinen. Puhumattakaan puolukkatynnyristä! Jo äiti aikanaan piti huolta siitä, että talon väki pysyi puolukassa talven yli. Niistä sai kuulema palvon vitamiineja ja piti keripukin loitolla. Eevertin kalamajan tuntumassa kasvaakin tämmöinen hyvin varhainen lajike, kun ovat jo valmiina punakylkisinä ihanuuksina.

Saattaapa Eevert muistaa talon renkien oudon tavankin. Miesten oli tapana piilottaa kaupunkireissulla hankkimansa viinapullot marjatynnyriin. Se on jäänyt epäselväksi, menivätkö ne sinne emänniltä piiloon vai pysyivätkö esimerkiksi kylmempinä säilössään.

Piha
Piha

Hyvä on ollessa ja seuraillessa pihan tapahtumia. Lähistön eläimetkin piipahtelevat silloin tällöin mökillä. Eevertillä onkin tapana muistaa eläinystäviään ja jättää sopivaa apetta myös niille tarjolle aina lähtiessään.

 

9 thoughts on “Kalamajan tuntumilla”

 1. Kalamaja ja sen ympäristö näyttävät hienolta. Veneessäkin näyttää olevan kaikki tarpeellinen valmiina. On Sinulla varmaankin vierähtänyt siinä jokunen tunti.

 2. Kalamajasta tuli hieno! Komeat verkotikin näkyy Eevertillä olevan veneessään ja kalasaaliskin varsin vaikuttava, ei muuta kuin voita pannuun, kala paistumaan, suolaa ja tilliä mausteeksi ja perunaa lisukkeeksi, nam.

 3. Kalamaja ja sen ympäristö ovat todella hienot! Jos minulta kysyttäisiin, tuora kala pitää paistaa oikeassa voissa ja maustaa suolalla ja pippurilla. Ja lisukkeeksi jotain tosihyvää kastiketta tai uusiaperunoita ja voita.

 4. Ihanan kesäiseltä näyttää! 🙂

  Valtava KIITOS ihanasta paketista! Olit nähnyt niin kauhian paljon vaivaa. Piristi päivääni kovasti, kiitoksia! 🙂 Laitan blogiini kuvia heti kun saan kamerani takaisin…

 5. Oletpas saanut todella hienon tunnelman aikaiseksi….ja ohje…no kyllähän Eevertiltä tietysti myös savustuspönttö löytyy, joten sinne vain kala, jossa on suolaa, noin puoleksi tunniksi ja uusia perunoita voin kera, mitään muuta ei tarvita :O))

 6. Ooo.. kiitos hyvistä vinkeistä. Paistinpannua pitää kehitellä ja savustuspönttöä tietenkin.
  Maasto ja kasvillisuus on listalla ja kaikenlaista tarviketta vielä tuvan puolelle.
  Hieman pensasaineita metsästä tänään keräilinkin. Tulikin pidempi reissu. Pudotin kännykkäni reissulla ja sitä sitten tuntitolkulla haeskeltiin. Lopulta tyttären kautta tuli tieto löytymisestä. Partiolaiset olivat keksineet etsiä puhelimesta ICE merkinnän. Niinpä kansainvälinen merkintä toimi ja monen mutkan kautta puhelinkin saatiin turvallisesti kotiin. Tosin mykkänä, kun kerkesin sen sulkemaan 😉

 7. Voi miten Eevertin kalamaja ympäristöineen näyttääkään niin mahdottoman hyvältä ja kutsuvalta… Ihan sinne haluaisi tulla ja viettää siellä muutama kesäinen päivä… ja miten ihana se on varmaan myös myrskysäällä… kaikki tarivttava on käden ulottuvilla. Oikea rauhan ja nautinnon tyyssija.

 8. Rauhaisa poukama on Eevertillä siellä jossakin. Kaminan lämmössä kelpaa käsiänsä kalareissun jälkeen lämmitellä.

Vastaa