2.12. Adventtitähti

Eiliset ikkunatähdet jäivät Eevertin mieleen niin että tähtiä vilisteli yölläkin unissa. Taivaankannen kauneimman tähden sakaralla mies teki huimia lentoja halki avaruuden. Oli se melkoista menoa. Aamulla herätessä olivat tyynyt lattialla ja peitto kiertynyt rullalle jonka sisältä ystävämme kiemurteli uuteen päivään. Tähdistä ei näämmä pääse ihan heti irti, virnisteli Eevert ja suuntaa määrätietoiset askeleensa kohti varastohuonetta.

Eevert kaivelee kätköistään esille joulutähden. Sellaisen ikivanhan ikkunaan laitettavan adventtitähden jollainen Eevertin lapuudessa oli joka kodin ikkunassa. Oranssille/punaiselle/tumman keltaiselle hehkunut joulunajan valotähti. Aikanaan Eevert sitä ei erityisesti arvostanut, mutta mitä lie miehen mielelle tapahtunut aikojen saatossa. Nykyään Eevert ilokseen ripustaa muistojen tähden ikkunaansa.

 

Adventtitähti
Adventtitähti

 

Oranssi tähti, niinkuin moni muukin suomalaiseen jouluun liittyvä perinne on alkujaan saksalainen. Mutkan kautta ne ovat kulkeutuneet Suomeen. Mutka on ollut monissa asioissa Ruotsi, jonka vallan alla oma historiamme pitkälti on liikkunut. Ruotsin kautta tuli Suomeen 1930-luvulla myös tuo ikkunaan ripustettava paperista tehty adventtitähti, jonka sisällä palaa lamppu. Paperinen, keltapunainen joulutähti ilmestyi suomalaisiin koteihin 1950-luvulla.  Silloin sellainen löytyi varmaan jokaisesta kodista. Kaupunkien kerrostaloalueilla tähden näki kerralla kymmenissä ikkunoissa.

Alkuun se sytytettiin vasta jouluaattona muistuttamaan siitä suuresta tähdestä, joka johdatti aikanaan itämään viisaaat Jeesus-lapsen luo. Myöhemmin tähti ilmestyi ikkunoihin jo ensimmäisenä adventtina. Eevert on hieman samoilla linjoilla. Joulun odottaminen ja valmisteleminen on sitä parasta aikaa. Usein itse joulu menee ohi nopeasti. Nautiskelijana Eevertkin on ripustamassa omaa tähteään jo hyvissä ajoin valaisemaan kotia.

Ja hyvinhän se asettui Taavitsaisen talon ikkunaan valaisemaan.

 

Tähti-ikkuna
Tähti-ikkuna

 

Eevert istuu keinutuolissaan ja katselee valoisaa tähteään hiipuvassa illassa. Jostakin syvältä, muistoista pyrkii ilmoille laulu tähdestä. Eevert melkein osaa laulun ulkoa. Osaatko sinä tähtilaulun?

 

Taivahalla syttyi juuri, tähti kirkas, tähti suuri, josta viisaat itämaan riemastuivat aikoinaan.

Kaikkialla kellot pauhaa toivotellen joulurauhaa. Hangen alle maat ja veet juhlayöks on nukkuneet.

Kuusi seisoo permannolla, kaikkien on hauska olla. Joululaulut kirkkaat soi, lasten piiri karkeloi.

Seimen lasta muistakaamme, koska taasen laulaa saamme: Joulu, joulu tullut on lasten juhla verraton.

Vai menikö se sittenkin niin, että…

Taivahalla syytyi juuri porkkana ja punajuuri,
joista viisaat itämaan haukkasivat puolikkaan.

Niinpä niin, hymähtelee mies ja lisää kauppalistaansa niin porkkanat kuin punajuuretkin. Niitäkin tarvitaan joulun rakentamiseen.

___________________________________________________________________

Sinäkin voit tehdä samanlaisen tähden omaan ikkunaasi, isoon tai pienempän ikkunaan. Kaunis tähti sopii myös koristeeksi korttiin tai paketin päälle. Eevertin tähden alkujuuret ovat lähtöisin TÄÄLTÄ.

 

 

4 thoughts on “2.12. Adventtitähti”

  1. Kiitos tähden ohjeesta! Luulin osaavani yhdellä katselulla, mutta ei onnistunut ja kesti jonkin aikaa ennenkuin muistin kuka tähden tekoa oli linkittänyt….

Vastaa