Viinerikahvit

Eevertin kauppareissu on päättynyt hyvin. Matkaan on tarttunut oikein kunnon wienerpitko. Mitähän se Eevert oikein juhlistaa, koska tavanomaisten ostosten mukana ei yleensä leivonnaisia kotiin kulje. Toppakahvit tai munkkirinkulan saattaa kyllä kylän baarissa silloin tällöin nautiskella muiden kylän ukkojen kanssa.

Komealta näyttääkin Eevertin pitko.

Viineri komistelee vadilla

 

Viineri tai hienommin Wiener on tanskalainen leivonnainen. Tai miten sen nyt ottaa. Kerrotaan, että vuoden 1850 tuntumassa Tanskassa oli laaja leipomotyöntekijöiden lakko. Silloin leipomoiden omistajat tuottivat vierastyövoimaa mm. Itävallasta turvaamaan tanskalaisten leivän tarvetta ja pitämään busineksen pystyssä lakosta huolimatta. Leipurit tekivät mitä osasivat, eli omassa maassaan perinteisiä Plundergebäck leivonnaisia. Niistä tuli pian suosittuja ja lakon päätyttyä moni tanskalaisleipuri kehitteli reseptiä lisää ja nykyisellään mielletäänkin viinerit melko tanskalaisiksi.

Niistä ajoista on kulunut jo kauan, ainakin 150 vuotta. Yhtäkaikki  – viinerit ovat säilyttäneet suosionsa makeina kahvikavereina.

Ja hyvät pannukahvit näytää Eevert keittäneenkin.

Kahvipöytä

 

Lapsuudestaan Eevert muistaa monta kaupunkireissua. Silloin pienen kylän poika sai suun makeaksi. Pitihän sitä reissussa vähän törsätäkin. Monia kertoja viinerikahvit tai silloin enempi viinerilimpat tuli nautittua Sääksmäen Viidennumerolla. Se oli varmaan sopivasti ajoreitillä koska usein tuli poikettua. Ostokset olivat aina samat ja viinerit maistuivat. Sattuipa kerran että kylän eräs emäntä oli mukana matkassa. Leivonnaishylly oli melko tyhjänä vilkkaan päivän päätteeksi. Kotiinviemisiä teki mieli, niinpä emäntä kahvit juotuaan palasi tiskille ja osoitti myyntihyllyä sanoen: ”Minä otan ne kaikki”

Tiskillä ehkä oli juuri niin monta pullaa ja viineriä kuin kotona oli odottajia. Siitä pitäen emäntää kehuttiin ökytalon emännäksi, kun kerran kauppoja tehdessään on valmis osatamaan kaikki mitä tarjolla on.

 

Näyttää Eevertin pöydällä olevan toki muutakin kuin viineriä.

 

Porkkanat

 

Porkkanoita Eevert mielellään järsii ja pureksii. Komeita ovatkin Eevertin porkkanat. Varmaan yhtä makoisiakin kuin leivonnaiset. Mikä on taas pyhäpäivää viettäessä. Aurinko paistaa ja talitintit laulaa yhä vain kirkkaammin ja kovempaa. On kevät.

 

Eikun pöytään. Tulkaahan kaveriksi! Kehottaa Eevert satunnaisia kävijöitäänkin. Mukava kun pistäydyit.

Kaffet valmiina

 

Viineri ja porkkanat tietenkin Eevertin luottoleipurin, Jatan myötävaikutuksella hankittuja.

 

 

5 thoughts on “Viinerikahvit”

  1. Kyllähän sitä kyläreissuilla pitää aina vähän törsätäkin. Niin on herkullisen näköisiä sekä pitko että porkkanat. Jatan herkut ovat kyllä omaa luokkaansa. ja tytärkin jo seuraa äitiään baakarin opissa. Aivan ihana tuo Eevertin kahvipannukin on, ihan kuparipannu :O)

  2. Eevert taitaa olla melkoinen herkkusuu, kun on aina niin ihania ruokia ja leivonnaisia pöydässä.

  3. Kiitos Eevertille kutsusta, kahvi maistuisikin juuri nyt, varsinkin noin herkullisen näköisen viinerin kera!

  4. Ihan kuin olisin lukenut omista reissuistani Ivaloon. Monesti on tullut ostettua kotiin viemisiksi viinerit. Ja kotona teen kanssa vasta herkuteltu. Nyttemmin en ole enää sortunut viinereihin niin kovin usein, mutta mistähän syystä tekeekin mieli poiketa Eevertin luo viinerille. On ne vaan herkkuja mineinäkin.

Vastaa