Kalamestari

Kirkonrakennuspuuhissa tulee raavaammallekin miehelle nälkä. Yksinään sitä pärjää hiukopalalla, mutta jos on talkoohommia tiedossa niin silloin tietenkin pitää hieman tarkemmin miettiä aterioitakin.

Ja nyt kyllä näyttää siltä että on oikein herkut käsillä. Millaistahan talkooapua mahtaakaan olla tulossa. Ettei vain olisi itse paanumestari saapumassa suunnittelemaan kirkon paanutusta. Kylällä kerrotaan, että lähes kaikki paanut on pian veistetty ja päästään kattamispuuhiin. Ja kyllä sitä silloin jo mestareita kaivataankin oppia antamaan.

 

Kokkipoika valmiina

 

Eevert on ottanut esille leikkuulaudan. Siihen sitä sisältyykin muistoja! Taitaa olla Eevertin ensimmäinen sahausharjoitus, joskus poikasena. Hyvin on säilynyt ja palvellut taloudessa kaikki vuodet. Jaloon tehtäväänsä kalalauta pääsee tänäänkin.

Ja mitä aineksia on mies kerännyt työstettäväksi.

 

Kelpo tarvikkeet

 

Kalaa ja äyriäisiä näyttää olevan listalla. Porkkanoita ja mitä lie palleroita kasarissa. Jälkiruokaakin on tulossa kun on oikein raparperejä saatu käyttöön. Tuleekin oikein gourmet-päivällinen 😉

 

Kalainen kimara

 

Kalan kanssa Eevertin herkkua on munakastike. Sellainen mitä vain isoäiti osasi tehdä. No, on Eevertkin opetellut munakastikkeen tekemistä, mutta ainakin mielikuvissa ne isoäidin kastikkeet olivat aivan toista luokkaa. Tosin tyytyväinen Eevert on omaankin versioonsa.

Kunnon munakastikkeeseen keitetään tietenkin monta (ainakin neljä) munaa kypsiksi saakka. Käytetään kunnon voita ja mielellään vastalypsettyä maitoa. No, sitä harvemmin enää saa kun kaiken maailman säädökset haittaavaat kaupankäyntiä ja tilallisiakin on nykyisellään melko harvassa.

50 g voita sulatetaan kasarissa ja venhäjauhoja 1/2 dl sekoitellaan joukkoon. Maitoa lisätään herutellen puolisen litraa. Annetaan kiehuskella kymmenisen minuuttia. Ja kattilaa pitää vahtia ja hämmennellä, sillä mitään niin ikävää Eevert ei tiedä kuin pohjaan palanut maitosoosi! Sitten riputellaan suolat ja lisätään pieneksi pienityt munat joukkoon.

Ihan jo vesi herahtaa kielelle valmistusvaiheessakin.

 

Kokin hymy

 

Tästä tulee hyvä päivä, tuumii Eevert ja keskittyy antaumuksella ruoan laittoon. Silloin mies ei kuule eikä näe muuta.

Jätetään Eevert keittiöpuuhiin. Ja odottelemaan maankuulun paanumestarin opastuksia kunnon katteen valmistamisesta.

 

__________________________________________________

Kalaisat herkut, porkkanat ja raparperit tutusta herkkupuodista. On ne vaan niin ihmeellisen taidokkaita!

 

 

4 thoughts on “Kalamestari”

  1. Ooh, mahtava kalakeitto tulossa aineksista päätellen. Eevertillä näkyy olevan ihan oikean kokin elkeet keittiössä.

  2. Ihanhan sitä vesi herahtaa kielelle…. kyllä talkooväen kelpaa ja varmasti valmista tulee nopeassa tahdissa :O))

Vastaa