Alttari

Kirkossa on aina alttari – niin Eevertinkin pieneen kappeliin syntyy alttaripöytä. Ennenvanhaan – Mooseksen aikaan (kauan ennen isoisää) – alttari oli ennemminkin uhripaikka. Kautta aikojen ihminen on mieltänyt alttarin pyhän kohtaamisen ja läsnäolon paikaksi.

Mooseksen ajan jälkeen alttarin kuvainnollisuus on hieman muuttunut. Ajatellaan että se kuvaa pöytää, jonka ympärille seurakunta kokoontui nauttimaan ehtoollista. Tunnetuin ehtoollinen on Jeesuksen viimeinen ateria jonka hän nautti pääsiäisen aikaan. Siitä tuli muistoateria ja yksi luterilaisen kirkon sakramenteista.

 

Alttaripöytä

 

Eevertin kappeliin on kirkkotekstiilien tuumailu ollut jo pidempään käynnissä. On kokeiltu hieman sitä ja tätä, mutta silmään ei oikein ole asettunut mikään. Pieneen mittakaavaan on ollut hankala löytää tarpeeksi siroa tai ohutta materiaalia. Tai kuvioinniltaan kirkkotilaan asettuvaa. Eijan paketissa ollut kirjanmerkki päätyi testiin ja on hyvin mahdollista että se sinne jääkin.

 

Alttariliina

 

Valkoinen väri kirkkotekstiileissä kuvaa iloa, kiitosta, puhtautta ja autuutta. Se on myös Jumalan, Kristuksen, taivaan enkelien ja pyhien symboli. Valkoista käytetään kirkkovuoden suurina juhlapäivinä. Eevertin kappelissa on aina iloa ja juhlaa, joten värit eivät varmaankaan vaihdu kirkkovuoden mukaan niinkuin isommissa esikuvissaan.

 

Alttarin päällys

 

Alttarilla on aina myös esineitä ja kynttilöitä. Ehdokkaita on kirkonrakennusmatkalla löytynyt, mutta mikää ei vielä ylitse muiden. Kuvan risti on kaksipuoleinen. Toisella puolella on kärsivä Kristus joka riippuu ristillä. Nyt eteenpäin oleva risti on ylösnousemuksen tyhjä risti. Muuten hyvä ja passeli, jos vain tuon kohtuuttoman suuren jalustan saa pois. En ole vielä keksinyt miten sen siististi tekisi. Alttari kaipaa vielä muuta esineistöä. Kynttilöitä, kukkia ja tietenkin Raamatun. Alttaripöydän koko on 2,5 x 6cm, joten taitaa mennä värkkäämiseksi 😉

Pöytäristin vaihtoehtoina on myös pikkuinen ikoni ja kaulariipusristi.

Ikoninen alttari

 

Kaularistialttari

 

4 thoughts on “Alttari”

  1. 😀 Ongelmat on monet, jos on paljon vaihtoehtoja 🙂 Joskus vaan ne tavarat löytävät paikkansa kun aikansa mietiskelee. Sulla on kyllä materiaalia yhden kappelin koristamiseen seiniä myöten 😉
    Alttaripöydän liinaa olenkin jo aiemmin ihaillut!

  2. Hyvältä näyttää alttaripöytä. Ja kaikki ristit on ihan hyviä vaihtoehtoja tuohon pöydälle. Ehkä tuo kaulariipus on ilmavin vaihtoehto. Tuo sekä ristin että pöydän hyvin esiin ja jos siihen vielä aiot muutakin laittaa :O)

Vastaa