13.12. Lucian päivä

”Taivaalla tähtivyö kirkkaana loistaa, viestiä jouluyön tuikkeensa toistaa.
Taivainen kirkkaus, riemuisa julistus. Kynttilät syttyy, kynttilät syttyy!”

 

Lucian päivää vietetään tänään. Se ei ole meillä kirkkovuoden juhla, mutta päivän viettäminen on muodostunut perinteeksi. Juhla periytyy monien muiden vuotuisjuhlien tapaan katolisesta pyhimyskalenterista.

Ennen vanhaan – ei vaan tosi kauan aikaa sitten – Ruotsi-Suomessa 13. joulukuuta oli koulujen lukukauden päätöspäivä, joten Lucian juhlinta levisi koulujen kautta. Esimerkiksi Porvoon lyseosta Lucian aamujuhla mainitaan 1860-luvulla yleisenä tapana.

Kouluun Eevertinkin ensimmäiset muistikuvat Lucia-neidosta liittyvät. Kotona sellaisesta ei koskaan oltu kuultu. Lucia on ehkä tunnetumpi ollut ruotsinkielisen väestön keskuudessa. Koulussa ruotsin tunnilla ensimmäisiä kertoja asia valaistui eevertille. Ensimmäinen pimeässä koulussa kiertänyt Lucia-kulkue kynttilöineen aiheutti enimmäkseen kummastusta nuoren miehen päässä. Sensijaan mukavaa oli kun tuo neito – kaunis neito (ylemmän luokan ihana tyttö) – ojensi Eevertille pullan hymyillen. Siinä nuorenmiehen sydän pampahti melkein niin kovaa että nolotti, jos vaikka joku kuuli sen molskahduksen ja korvien suhinan tuona hetkenä.

 

Luciakortti

 

Pulla siis liittyy ehdottomasti Lucian-päivän viettoon. Niinpä perinteisesti Eevertkin on sijoittanut yhden leivontapäivänsä Lucia-juhlan aikoihin.

Lussekatter – Lucia-pullat

200g voita, 7 dl maitoa, hyppysellinen sahramia, hiivapala,  2 dl sokeria, vajaa tl suolaa, 2 tl kaardemummaa, 16 dl vehnäjauhoja, muna voiteluun ja rusinoita koristeluun

Sulata voi kattilassa, lisää maito, lisää sahrami lämpimään seokseen, murenna hiiva kulhoon ja kaada lämmintä maitoseosta hiivaan ja sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää loput maitoseoksesta kulhoon ja lisää sokeri, suola sekä suurin osa jauhoista. Vaivaa taikinaksi ja peitä kulho. Kohota taikina.

Leikkaa taikina palasiksi ja muotoile;  perinteisimmät lussekatter -pullat ovat s-kirjaimen muotoisia. Peitä pullat pellillä ja kohota. Koristele rusinoilla ja voitele munalla.  Paista uunissa 225 asteessa noin 10-12 min.

 

Luciapullia ja pipareita

 

Leivontahetken jälkeen Eevet pakkaa lämpimäiset koriin ja lähtee kiertelemään kylää. Eevert tarjoaa vastaantulijoille lämpimäisiä koristaan. Alkuhämmennyksen jälkeen ihmiset ilahtuvat ja jatkavat matkaansa hymyssäsuin. Hymy ja hyvän tekeminen tarttuu heistä eteenpän. Pian on tässä pienessä maassamme ainakin yksi hymyilevä ja iloinen kylä. Eevert on tyytyväinen kierrokseensa ja palaa itsekin hyvillä mielin takaisin tupaansa miettimään, mitä sitä huomenna tekisi.

Nykyinen Lucian päivä, jolloin Lucia-neidot eri kaupungeissa kiertävät muun muassa päivä- ja vanhustenkodeissa hyväntekeväisyyskeräysten edustajina, on peräisin 1900-luvun alusta. Ensimmäinen Lucia-kilpailu ja -kulkue järjestettiin Tukholmassa vuonna 1928 ja Helsingissä jo kaksi vuotta myöhemmin vuonna 1930.

 

Lucia-neito Gerd Backman, 1938

Klikkaa kuvaa niin pääset tutustumaan erääseen maamme vanhimpaan Lucia-perinteeseen Vaasaan!

 

Lucia-neito on nykyään yleinen hyväntahdon lähettiläs sekä näkövammaisten ja sokeiden suojelupyhimys katolisen pyhimyskalenterin mukaan.

 

Millainen hyväntahdon asia tai tapa liittyy Sinun elämääsi tai joulunodotukseesi?

 

__________________________________________

Leivonnaiset Jatan käsialaa.

One thought on “13.12. Lucian päivä”

  1. Taas se Eevert on keksinyt uutta tietoa tähänkin päivään…
    Nyt ei tule kyllä mieleen mitään erityistä hyväntahdon tapaa…yleensä otan osaa erilaisiin keräyksiin. Kaupungissa asuessani joulun alla laitoin joulupataan… Muuten sitten vain yritään muistaa tavalla tai toisella ystäviä ja naapureita näin joulun aikaan.
    Lasten ollessa pieniä tehtiin jotain askarteluja. leivonnaisia tai leipää tms ja sitten aattoaamuna pimeässä käytiin viemässä niitä naapureiden oven taakse nimettöminä. se aiheutti joskus kylässä suurta ihmettelyä, että kuka… :O)

Vastaa