14.12.

Tänään on perinteinen matka Kalamajalle valmistamaan eläinten joulua. Eevertin kalamaja sijaitsee pienen lammen rannalla hyvien kala- ja marja-apajien äärellä. Majalle  on mukava vetäytyä aina hetkeksi nauttimaan erämaan rauhasta. Johan se on mökki laitettava samalla talviteloille. Hattu piipun päälle ja vesiastiat tyhjiksi. Joskus jäänyt sankoon vettä talven yli. Jäätyessään ja laajetessaan se on tietenkin halkaissut koko sankon ja milläs sitten on vettä tupaan tuotu? Kalamajalta on kuitenkin melkoinen matka lähimmälle kaupalle. Siispä tarkkaa puuhaa on talven valmistelu vaatimattomassakin ympäristössä. Ja sellainen tärkeä tehtävä on parasta aloittaa kunnon pannukahvilla.

 

Kahvipannu porisemassa

 

Niinpä Eevert virittelee tulen vanhan kaminan pesään. Hakee vettä lammesta ja laittaa pannun kuumenemaan.

Eläinten joulua Eevert on aina valmistellut suurella lämmöllä. Tänä vuonna hän on päättänyt rakentaa heinäkaukalon pihapiiriin. Jos siihen paljon saa ahdettua heinää niin varmaan se riittää pahimman talven yli.

Tuvan pöydän ääressä on hyvä tehdä viimeiset suunnitelmat ennen työhön ryhtymistä.

 

Tuvan pöytä

 

Pihan pikku-puun Eevert koristelee talipalloilla iloiseksi joulupuuksi metsän eläimille. Hauska siitä tulikin ja pikku linnut ovat nopsasti liittyneet riemuun mukaan. Ajatuksen Eevert sai syksyiseltä retkeltään Salmen kartanon maille, missä seurasi kiinnostuneena luontopolkua. Luontopolulla oli paljon mielenkiintoista tietoa luonnosta ja kaikista eläimistä.

 

Luontopolun ohje

 

Päivän töiden päätteeksi on vielä hetki aikaa istuskella nuotion loimussa. Makkarat pitää paistaa ja loput kahvit juoda ennen paluumatkaa. Eipä sitä muuta juuri tarvitse.

 

Nuotiomakkara paistumassa

 

Molemmat maistuvat makoisilta. Ilta alkaa hiljalleen hämärtyä ja on aika jättää Kalamaja. Tuttua polkua pitkin matka taittuu mieheltämme sukkelasti.

Eevertin lähdettyä metsän kätköistä astelee varovaisesti esiin siellä tapahtumia tarkkailleet eläimet. Ensin tulee metsäkauris äiti tunnustelemaan paikan turvallisuutta. Pian pieni vasa saa luvan tulla esiin. Molemmat herkät metsän asukit nauttivat saamastaan heinästä ja luovat kiitollisen katseen polun hämäryyteen katoavalle miehen selälle.

 

Metsäkauriit

 

Illan aikana monet muutkin tutut eläimet piipahtavat pihalla. Pikku-karhu tuntuu olevan kiinnostunut myös mökistä. Onkohan Eevert unohtanut sinne marjasammion, vai mikä karhunpoikaa oikein kiinnostaa…

 

Karhunpoika löytöretkellä

 

Melkoisen vilkasta on Eevertin Kalamajalla. Eipä taida mies aavistaakaan mitä kaikkea tontilla on hänen lähtemisesä jälkeen tapahtunut.

Illalla viimeisenä pihapiiriin kurkistaa eräs metsän väenkin mielestä arvostetuista asukeista…

 

Komea sarvipää

 

Miten sinä ilahduttaisit metsänväen joulunaikaa?

 

 

 

3 thoughts on “14.12.”

  1. En eilen ehtinyt tänne edes kurkkaamaan… sattuipas sopivasti kun tänään käytiin Hki vähän surullisissa merkeissä, ystävän hautajaisissa, vaikka tämä ystävä olikin sanonut että hänen hautajaisissaan saa nauraa ja pitääkin…no sitäkin tehtiin…mutta menomatkalla nähtiin kaksi peuraa ja tulomatkalla oli samaan aikaan kuusi metsäkaurista….tuli vain mieleen, kun noita Eevertin peuroja katselin….Taas on Eevert saanut iloa aikaan….niin että mitäkö minä teen, minulta käy vain noiden lintujen ruokkiminen. Meillä ei ole tässä lähistöllä muita ruokkijoita, joten viime talvenakin meni 125kg auringonkukan siemeniä ja talipalloja lisäksi… :O)

    1. Elämän surullisemmat puolet ovat kohdanneet sinut. Hautajaiset ja rakkaalle ihmiselle hyvästien jättäminen on monella tapaa raskas, mutta samalla myös kiitollinen hetki. Monia yhteisiä muistoja jää elämään, vaikka yhteinen taival on päättynyt siinä muodossa mitä me elämällä ymmärrämme tässä ajassa.
      Voimia ja jaksamista sinulle!

Vastaa