Muuripata

Saunan rakennushommat jatkuivat koko päivän. Kukaan ei häirinnyt, joten sai ihan rauhassa väkertää pieniä tarpeita saunan pesutilaan.

Pesutila
Pesutila

Saunan kuvaaminen tuottaa edelleen ongelmia. Otin lähemmäs 100 otosta joista yksikään ei ollut mieleiseni. Lopetin tältä päivältä ja kokeilen huomenna uudelleen. Sauna näyttää ilman kameran linssiä oikein houkuttelevalta ja idylliseltä.

.

Eevert ei halua luopua muuripadasta vaikka hänelle onkin ehdotettu saunatilan nykyaikaistamista. Saunaan liittyy niin paljon muistoja, että niitä kunnioittaakseen ja mielessään vaaliakseen hän haluaa säilyttää vanhat, lapsuuden aikaiset tutut tavat myös peseytymisessä.

Muistot saunasta ja muuripadasta eivät aina niin iloisiakaan ole. Sytytellessään padan alle tulta, Eevert muistelee vaariaan jolle oli vähällä käydä kohtaloksi vanha muuripata. Se isovanhempien muuripata sijaitsi pihalla olevassa pienessä saunassa. Eipä siellä valojakaan juuri ollut, kynttiläpahanen korkeintaan pimeimpinä hetkinä. Pienistä ikkunoista tuli jonkin verran valoa lähes mustaan saunaan. Kuinka lie vahinko käynyt, sitä Eevert ei ihan tarkkaan tiedä – mutta vaari sai yllättäen saavillisen muuripadan kiehuvaa vettä päälleen ja poltti itsensä pahoin. Eevertin muistoissa onkin pienin askelin, kepin kanssa köpöttelevä vaari. Vaari tervehtyi palovammoistaan, mutta ei enää sen jälkeen kyennyt maatalon töihin niinkuin miehen olisi mielestään pitänyt.

Perinteisesti saunatilaa on käytetty hyvin monipuolisesti eri tehtäviin, ei ainoastaan kylpemiseen. Vaarin vanhassa saunassa hoidettiin sairaita, kupattiin ja synnytettiin lapsia. Saunassa valmistettiin maltaita, taidettiin sielä jokunen sahtilitrakin panna. Siellä myös savustettiin eli palvatiin lihaa.  Vastapalvatun kinkun ajatteleminen herauttaa veden Eevertin kielelle. Sauna on paikka rentoutumiseen, jota kuvaa hyvin tunnettu sanonta: ”Kun soivat kiukaan mustat urut, unohtuvat arjen surut”

.

Tarvikkeet
Tarvikkeet

Pesutilan kalusteet syntyivät näistä. Penkki ja hylly kahvitikuista ja spaatelista (taas olen juonut kahvia… nyt eri paikassa kun oli isompia tikkuja ja spaatelit eivät muuten ole peräisin mistään sairaalasta, vaikka himoitsinkin siellä yhtä ja toista käyttökelpoista…en vaan kehdannut pyytää…hassuna olisivat pitäneet).

Hyllyyn tarvittiin lisäksi Tiimarin puukuvio ja muutama isoäidin hakanen. Penkki on mallia ”Vaasan vankila”. Penkin jalat ovat puutappeja Ikean varaosista. Muuripata syntyi yleisen vessan vessapaperihylsystä ja foliovuokasta sekä helmistä. Luukut ovat paksua pahvia, eivätkä aukea. Maalasin luukut ja padan reunuksen metallivärillä. Mietiskelin että pitäisikö maalata myös samalla padan kansi, mutta se jäi myöhäisempään toteutukseen. Pullot ovat helmiä ja pesuvadin virkaa hoitaa virvoitusjuomapullon tiiviste.

Pesutila
Pesutilaa ylhäältä päin

5 thoughts on “Muuripata”

 1. Wau!!
  Sauna näyttää tosi houkuttelevalta. Olisipa kiva kiivetä lauteille ja antaa löylyn pehmittää kurssin aikana väsyneitä (istuma) lihaksia. Olen hämmästynyt sinun taidoistasi ja nopeudestasi. Aloititko väkertämisen tosiaan vasta vuoden alussa?
  Aurinkoisia kevättalven päiviä.

 2. Heips, tämä ilo alkoi vuoden alussa ja hissuksiin sitä laitellut ja tekstejä kirjoitellut. Eevertin kanssa, ihan rauhassa olen tänään saanut myös toipua edellisistä viikoista 😉
  Rakennushommissa tulikin tehtyä kokonainen työpäivä. Uskomattoman paljon saa aikaa kulumaan ihan vaan pienen tekemiseen. Tekeminen on minulle terapeuttista ja sillä saa ainakin ajatukset nollattua.
  Tervetuloa saunomaan Eevertin saunaan!

 3. Ihana sauna,näyttää iha 1:1 seltä…=) Ja kaunis nukkistalo muuteski,mä tykkään..=)…Kiitos,kun tykkäsit mun sivuist..=) Mukava saada uusi lukija.. 🙂

Vastaa