Jo vain – leuku se pitää miehellä olla!

Eevertin jouluyllätykset sen kuin jatkuvat! Sukulaistyttö sieltä Pohjolasta Joulupukin naapurista, pukin mestaritonttunakin tunnettu, oli laittanut Eevertille mieluisen paketin postiin.

Paketista paljastui mitä komein puukko tai leuku. Kovasti on Eevert tällaista työvälinettä toivonutkin. Puukon virkaa on tähän saakka hoitanut ihan vain perinteinen Mora. Sekin tylsän puoleinen.
Uusi puukko
Uusi puukko

Lapinleuku tai lyhyemmin vain leuku on Lapissa poromiehillä yleisesti käytössä oleva isokokoinen tupessa kannettava veitsi, jota ei käytetä juurikaan tavallisen puukon tapaan vuolemiseen, vaan se palvelee enemmän vesurin tapaan vaikkapa nuotiopuita kerättäessä tai pieniessä. Myös lihan ja ruhojen paloitteluun se on tehokas työkalu ja siksi se onkin monen eräporukan jäsenen kupeilla.

Eevertin komea leuku
Eevertin komeaa puukkoa piti ihailla joka kantilta

Leuku on mitä suurimmassa määrin yleistyökalu siinä missä puukkokin. Sillä tehdään paljon töitä joihin puukko tai kirves ei sovellu. Se on metsästysveitsi, teurastusveitsi, kalapuukko, retkipuukko, käsityökalu ja jokapaikanhöylä. Se on myös ase. Pitkä terä soveltuu hyvin iskemiseen, mutta sillä myös sivalletaan, vuollaan, veistetään, halkaistaan, katkaistaan, avataan, nyljetään, nivelletään, paloitellaan, kaavitaan, fileoidaan ja skrapataan. Leukulla voi tehdä raskaita ja suorastaan höyhenenkevyitä, suurta teränopeutta vaativia töitä.

 Reilun kokoinen leuku on vuosisatojen saatossa kehittynyt porosaamelaisten keskuudessa monipuoliseksi ja toimivaksi työkaluksi. Sillä on kopsittu tunturikoivikossa kynsitulet ja kotariuút, rakenneltu riekkokaarteet, kaavittu jäät ahkion pohjasta ja…ennen kaikkea teurastettu porot. Historiatiedot poimittu Jouni Luostarisen opinnäytetyöstä.
Puukko ja tuppi
Puukko ja tuppi

Komea puukko ja tuppi on Eevertille tehty. Niin kauniisti on nimikin kaiverrettu että jo sitä ihaillessa kului tovi jos toinenkin.  Tupen koristelu noudattaa perinteisiä malleja.

Puukon teko on jalo laji. On Eevert jossakin nuoruutensa vaiheissa muutaman puukon tenhnyt ja osaa kovin arvostaa sitä käsityön ja taidon määrää mikä tarvitaan kunnon työkalun laatimiseen.

Tupessa
Tupessa

Hyvin istuu puukko tuppeensa. Kaunis kuin koru – ei muuten voi kuvailla tätä ihmetystä.

Ylpeänä mies sitoo puukon kupeilleen ja taitaa jo suunnitella talvista retkeä Kalamajalle ja nuotiokahveille 🙂

Puukko kupeilla
Puukko kupeilla

Tämän ihmeellisen käsityötaidon mestari löytyy Hornworkin taitavien tekijöiden joukosta.

Lämpimät kiitokset Sukulaistytölle ja käsityöläisille! Pukille terveisiä ja iloa Uuteen Vuoteen!

9 thoughts on “Jo vain – leuku se pitää miehellä olla!”

  1. Onpas vain hieno Lapinleuku! Mutta taitavat on tekijätkin, mitäpä muuta voi odottaa. Tosin kaikilla ei ole noin taitavia ystäviä kuin sinulla 😉 Aivan upea lahja.
    Huomasin myös hirsitalossa jotain tuttua seinällä. Jännä nähdä omatekoinen tavara toisen ”huushollissa”. Sinnehän se oli kuin tehty! Oikein mukavaa uutta vuotta!

  2. Minäkin jatkan ihailijoiden kaartia, niin on pieni ja upea leuku tuppeineen, mahtava suorastaan… :O))

  3. Upea, upea taideteos! Kyllä nyt Eevertin luontoretket hoituvat, kun on kunnon väline. Sillä saa poikki niin nuotion tarpeet, kuin nyös vatsan täytteet.

Vastaa