Pientä puuhastelua

Viikonloppuna iski näperrys. Ajatuksia ja suunnitelmia on riittävästi eikä materiaalistakaan ole pulaa. Silti varsinainen saldo tai työn edistyminen jäi melko vaatimattomaksi, vaikka kokoajan on mielestään ollut työn touhussa.

Suunnitteluun tuumailuun ja studeeraamiseen sitä on hyvä käyttää aikaa. Näistä hommista tulee kyllä enempi mieleen Kalle Päätalon romaaneista tuttu Satusetä joka läksi varta vasten uunia muuraamaan Kallioniemeen.

 

Uunin sijasta Eevertin pohdinnan aiheena oli savusaunan kiuas. Joulukalenterin Saunatonttu viritti ajatuksen saada tontulle aivan oikea savusauna missä köllötellä elellä vielä muutama sata vuotta eteenkin päin.

Eevert on saanut kasaan aineksia kiukaaseen, mutta mitään valmista siitä ei tullut. Sensijaan pari muuta merkittävää sauna-asiaa kerkesi kovan tuumailun myötä syntymään 🙂

 

Räppänä
Räppänä kiinni

 

Räppänä tai tuuletusluukku pitää olla sisäänsavuttavaan saunaan. Eihän siellä muuten voi kylpeä jos savuja ei ulos saada asianmukaisesti. Räppänä on vanhemmissa saunoissa usein laudan palanen joka peittää ulkoseinässä olevan reijän.

Saunaa tuuletettaessa räppänä avataan.

 

Räppänä auki
Räppänä auki

 

Ja hyvin näyttää toimivan ainakin tämän Eevertin esikuvasaunan räppänä.

 

Toimii!
Toimii!

 

No niin, saunassa on siis räppänä. Ja toimiikin vaikka ei ole kiukaasta kuin piirustukset.

Siispä sillä aikaa kun tiillet yms. tarpeen kuivuskelevat. On hyvää aikaa miettiä saunan varustuksia. Saunaan ei tule vettä, joten veteen täytyy kiinnittää huomiota. Vesi on saatava myös lämpimäksi. Siipä ensin alkuun muuripadan laittoon.

No, ihan isoa muuripataa ei syntynyt. Pienempi ja koukkuun nostettava malli riittää varmasti yhdelle miehelle.

 

Pata
Pata

 

Ja pataan tietenkin vettä. Vedestä tai vesiaineestahan minulla onkin jo kokemusta. Vauriot ovat vieläkin korjaamatta ja uusi keittiön pöytä hankkimatta.

Tällä kertaa olin tarkempi. Hyvin vesi asettui ja näyttää jo poreilevankin mukavasti 🙂

 

Poreet
Poreet

 

Vesiaineen päälle ripottelin hieman suolaa. Hyvin sai poreita silläkin tavalla pintaan. Pata löytyi hiusväripullon pumpusta. Irroteltuani osat sieltä löytyi myös paljon muuta saunatarviketta, mutta niistä sitten seuraavalla kerralla enemmän.

 

Tarvikkeita
Tarvikkeita

 

Ilta hämärtyy ja Eevertkin palailee vähitellen kotitaloonsa päivän askarruksista.

Ja siis niin siinä kävi että nyhersin näiden kahden kanssa koko viikonlopun. Siihen kiukaaseen on osat valmiina, mutta itse työhön ei päässyt käsiksi.

 

Oikein hyvää ja iloista viikkoa kaikille kävijöille!

Eevert onkin sytyttänyt lyhdyn Kappelin ovelle. Mahtaako siellä jotakin tapahtua tänään? Ainakin sieltä on tänään kaiken muun ohella sulaneet kaikki lumet pois. Kevät tulee ja päiväkin on jo vaikka kuinka paljon pidempi kuin viikko sitten.

 

Lyhty portaalla
Lyhty portaalla

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Pientä puuhastelua”

  1. Mikäs siinä onkin, että joskus on kaikki kohdillaan; into ja tarve tehdä, aikaa siihen, materiaalit, tila, paikka, – kaikki – ja lopputulos on sitten jotain ihan muuta kuin piti, tai ei ollenkaan. Mutta eteenpäin ja tarpeellista syntyy yleensä kuitenkin. Niinkuin nyt – Kyllä tuuletus on ensin varmistettava, ennenkuin kiuas. Ihana räppänä ja ihastuttava vesipata. Vesikin tallella 🙂

  2. Voi mitä ihanuuksia se Eevertti taas on tekemässä ja sillä on parasta laatuaan oleva puuseppä ja muurari…. mukana hommissa. ja hyvin on löytänyt taasen esikuvankin :O)))

Vastaa