Muuraus jatkuu

Muuraushommat ovat hieman jatkuneet.

Alkuun hommat lähtivät käyntiin sen verran mallikkaasti että Eevert kuvitteli olevansa Stromsjössä esittelemässä taitojaan. Homman edistyessä työote humpsahti kerralla poropeukaloiden osastolle ja työn jälki rupesi olemaan sellaista että varsinaista esittelyä ei ollut tarpeen tehdä, jotta maine ei kärsisi. Eevert olikin tyytyväinen että apurit olivat poistuneet kameroineen kahvitunnille.

Liimaa oli jokapaikassa. Tiilissä, pöydillä ja sormissa. Rakennelmat eivät pysneet kasassa ja jokainen tiilikin oli erikokoinen tarkoista mittauksista huolimatta. Vanhaa muurausta jäljitellen eivät erikokoiset tiilet haitanneet, enempi se että komeus ei meinannut asettua mielikuvan mukaiseen järjestykseen.

 

Kehyksen muurausta
Holvikaaren muuraus

 

Holven muuraus tulee tehdä siten että tiilet ovat limittäin jotta varmistetaan lämmön ja savun läpäisy saunan kuumennusvaiheessa. Oikeassa elämässä tiilet ovat pystypäin limittäin. Näin pikkumaailmassa ne voivat olla lappeeltaan 😉 Ajatus sentään jäljittelee suositeltua muuraustapaa, vaikka hieman tiiviisti ovatkin ladottuna.

Uunin kehyksen muuraaminen tuotti erityisiä vaikeuksia. Ja liimaa tarvittiin paljon…

 

Kehyksen muurausta
Kehyksen muuraus ja saunan ”piirustukset” alustana

 

Eevert päätti ottaa nykyaikaisempia elementtejä apuun horjuvan tiilimuurauksen vahvistamiseksi. Niinpä taakse ja eteen kiinnitettiin yhtenäiset betonivalut tukemaan kiuasta. Vähitellen ja lukuisten kompastusten kautta hiljalleen näytti siltä, että riittävä kiuaskivien tila saatiin aikaiseksi.

 

Kaaren kehystäminen
Kaaren kehystäminen

 

Tulipesän suuosan Eevert kehysti tiilillä. Näin tuli hieman esille holvin muoto myös ulkopinnalta. Tässäkohden Eevertin usko tulisijan valmistumiseen alkoi jo hieman vahvistua ja rukkaset pysyivät kourissa, vaikka ne meinasivat jo muutamaan kertaan lentää huoneen nurkkaan.

 

Isot kivet
Isot kivet

 

Savusaunan kiukaan kivet ovat pyöreitä. Alle ladotaan isompia ja päälle pienempiä isoksi röykkiöksi. Eevertillä oli vain isoja kiviä, joten toistaiseksi pesän toimivuutta ei voida kokeilla. Pintarappausta tai paremminkin saumaustyötä sentään saa edistetyksi olemassa olevillakin välineillä.

Tähän vaiheeseen taitavat miehen rakennushommat päättyä tämän viikonlopun osalta. Kivien hankintaan tai mahdollisesti louhintaan on ehdottomasti päästävä.

 

 

 

7 thoughts on “Muuraus jatkuu”

  1. Että voi olla hieno projekti – tästä ei löylyt parane! Tulee todella upea . Ja mikä lohduttavinta tuota muurausprosessia ajatellen: että on maailmassa muitakin, jotka pääsevät tyylikkääseen lopputulokseen, vaikka mutkia matkassa onkin 😉

  2. Hyvää näyttää tulevan. PIenet kommellukset ja haasteet kuuluu asiaan. Kyllä on upea kiuas. Pienistä kivistä viis.

Vastaa