Kotisaunan lauteilla

Muistojen talon savusauna on ollut Eevertin tutkinnan ja entisöinnin kohteena. Silloin jos oikein vanhasta saunasta puhutaan niin hieman rouvimpaa ovat rakennusaineetkin olleet. Nokea on siellä täällä ja pihkainen, tervainen tuoksu täyttää kylmänkin saunan. Eevert saapasteli hetken jos toisenkin kivikiukaan ympärillä ennenkuin sai tartutuksi sahaan ja muihin työvälineisiin. Saunalta kuului ähinää ja puhinaa. Ei sentään yhtään ärinää, sillä mikä on mukavampaa kuin saunan valmisteleminen.

 

Lauteet
Lauteet

 

Lauteet rakentuivat vähitellen. Monta kertaa ne olivat sortumaisillaan, mutta neuvokas ystävämme sai kerran jos toisenkin pelastettua työmaansa.

Kiukaallekin on löytynyt pienempiä kiviä. Toimitus kesti melkoisen kauan, mutta siellä ne nyt ovat tärkeässä tehtävässään. Hieman ovat vielä kirkkaita, kun saunaa ei niin monesti ole lämmitetty että savu ja noki olisi niitä tuhrinut. Aikaa myöten varmaan kiukaan kivetkin ovat yhtä mustia kuin koko sauna muutenkin.

Lauteille Eevert levitti laudeliinan. Näyttää olevan ihan just mankeloitu tai peräti tärkätty ihanuus, kun on niin suorassa. Laudeliina on Eijan kankaista laadittu.

Saunat ovat hankalia kuvattavia. Siippakin osallistui kuvailemiseen ja tuotoksena iPadillä napsaistu saunakuva:

 

Näkökulman vaihto
Näkökulman vaihto

 

Kotisaunan lauteilla, kotisaunan lauteilla,
hyvä minun olla on.
Vaikka maailman raiteilla arpia sain,
minä täällä olen huoleton.
On kotisaunan lauteilla, kotisaunan lauteilla,
kiva taas mun istua näin.
Vaikka maailman saunoissa kaljakin kaatui,
mä täällä istun selvinpäin.
Sillä kun vain täällä hiki pintaan saa,
hyvän olon tavoittaa.
Kiukaan suhina rauhoittaa,
kun mennyttä miettiä saa.
Näin toiseen kertaan.
Eikä täältä pois mua pieneen hintaan saa.
Voi välillä vaeltaa,
kun kotiin palata saa.
Ei löydy paikkaa parempaa,
kun muuhun vertaa.

(Kotisaunan lauteilla – Mikko Alatalo)

Ja niinkuin moni tietää, niin olen Siippan ehtymättömän huvittuneisuuden kohde uppoutuessni omiin puuhiini. Siipä toinenkin lainaus Siipan otoksista tälle päivälle 🙂

Rakentaja puuhassaan
Rakentaja puuhassaan

 

Ja nyt sitten 1:1 saunan lämmitykseen. Puuhailut jatkuvat huomenna.

 

 

5 thoughts on “Kotisaunan lauteilla”

  1. Oi, tervainen tuoksu ihan välittyy kuvasta, on niin aito savusauna. Kelpaa Eevertin siellä löylytellä ja mietisellä maailman menoa.

  2. Ihan uskomattoman luonnollinen ja aito sauna. Savusaunan lempeä lämpö tuntuu tänne asti. Ihana! Ja tuo siipan sivusta seurailu on tuttua…

Vastaa