16.12.

Aamutouhujen jälkeen Eevert suuntaa kulkunsa vanhan tuvan ullakolle. Vanhan tuvan ovi on tiukasti kiinni ja mies saa tehdä hetken aikaa töitä ennenkuin se antaa periksi ja avautuu. Tuvassa on tuttu tuoksu vaikka se on täysin kylmiltään ja pakkasta varmasti myös sisätioissa. Eevertin perässä vilistelevä Tenho on innoissaan. Niin paljon tuoksuja ja paikkoja joihin ei kovin usein pääsekään. Niinpä se kulkee kuono maassa ympäri rakennusta. Mikäs mukava kori tässä on? Nuuh,nuuh…

Vanha pärekori
Vanha pärekori

Eevert katselee ympärilleen aivan kuin jotakin etsien. Katse kiinnittyy vanhaan kahvipurkkiin. Melkein taitaisi olla museotavaraa,naurahtaa mies ja päättää puhdistaa sen ja ottaa käyttöön. Tämän me viemme kotitaloon, hän sanoo Tenholle joka tuskin kuulee isäntänsä jutustelua.

Kahvipurkki
Kahvipurkki

Talo on Eevertin isomummon aikuinen ja monet tavarat ovat siella paikoillaan muistuttamassa menneistä ajoista. Vanhat kangaspuut ovat huoneen nurkassa. Viimeinen kudontatyökin on siihen jäänyt kun taitaja on jättänyt työnsä kesken. Kaunis kangas – osaisikohan sitä jatkaa eteenpäin. Aikansa katseltuaan Eevert joutuu toteamaan että ei taitaisi siitä tulla mitään. Jokaisella on ne omat taitonsa, niinkuin isomummolla kutominen.

Kangas
Kangas

Eevert jatkaa talon tarkastelua. Selvästi Eevert etsii jotakin, mutta ei ole sitä vielä löytänyt.

Olisikohan se tuolla ullakkohuoneessa? Ullakolla oli pieni huone, jossa Eevert poikasena kesäisin usein asusti. Huone ei ollut järin iso. Sen oli isovaari rakentanut sahanpuruilla vuoratun avoullakon toiseen päätyyn. Alakerrasta sinne johti jyrkät portaat, melkein kuin tikapuut. Portaiden yläpäässä oli ovi.

Huoneeseen mahtui juuri sänky ja pöytä sekä pieni kaappi. Sinne oli mukava vetäytyä omaan rauhaansa ja laittaa ovelle lappu: Pääsy kielletty. Siinä se lappu oli edelleen paikoillaan. Eevert mekein hörähti ääneen ilmoitukselle. Huoneesta näki, että siellä ei ole vieraita ollut enää aikoihin. Hämähäkin seittejä jokapuolella. Kaapin ovikin repsotti, siitä oli sarana irronnut.

Varovasti Eevert liikutti ovea ja näki kaapin päällä etsimänsä esineen. Poikavuosina oli isovaarin kanssa tapana tehdä jos jotakin puhdetyötä. Eräänä vuonna oli rakennettu pieni talli joulutapahtumaan. Sitä Eevert oli etsimässä. Kaappi oli pahasti kallellaan ja avonainen ovi juuttunut pahasti linkkuun.

Repsottava ovi
Repsottava ovi

Eevert päätti oikaista oven ettei sattuisi vahinkoja kun se noin repsottaa. Siirrettäessä ovi irtosi kokonaan. Ja irtosi kyllä kaikki muukin mitä kaapissa oli. Koko hökötys hajosi palasiksi huoneeseen ja hyllyt romahtelivat yksi kerrallaan alas. Ylimmän hyllyn pudotessa alkoi melkoinen pommitus ja kolina ja napsahtelu. Samaan aikaan Tenho-koira alkoi hurjan haukkumisen ja hyppimisen milloin mihinkin suuntaan. Eevert oli säikähdyksestä muksahtanut kumoon sylissään kaikenlaista tavaraa kaapin sisältä.

Pöllämystyneenä hän katsoo ympärilleen missä edelleen pomppii ja napsahtelee ja sinkoilee jotakin sinne tänne. Kestään jonkin aikaa ennenkuin mies selvittää päätään niin paljon että ymmärtää mitä on tapahtunut.

Superpallot
Superpallot

Eevertin lapsuudenaikanen keräilyharrastus oli päässyt yllättämään. Kaapin ylimmällä hyllyllä oli iso kulho täynnä superpalloja. Oli isoja ja keskikokoisia, pieniä ja pienenpieniä. Oli mustaa ja värikästä. Jokunen aarteistoon kuuluva sateenkaarenvärinenkin sitltä löytyi. Pallot saivat hyvän vauhdin pudottuaan korkealta maahan. Osa palloista sinkoili rappuja pitkin alakertaan ja villitsivät Tenhon täydellisesti. Eloa ja menoa ei niin vain saanutkaan pysähtymään. Palloja taisi olla useampia kymmeniä.

Eevert puhalteli itsekseen posket pulleina ja päätti kerätä ainakin osan palloista talteen ja takaisin rasiaan. Tenho osallistui mielellään talkoisiin, mutta aika pian se keksi että kun raappusille pudottaa pallon, niin villi leikki alkoi aina uudelleen. Taisi siinä kulua tunti tai kaksi ennenkuin kaikki oli taas järjestyksessä. Kaapin oven Eevert asetteli jotenkuten paikoilleen ja löydetyt pallot hän asetti takaisin säilytyspurkkiinsa ja laittoi sen takaisin kaapin päälle.

Pallot purkissa
Pallot purkissa

Mukaansa Eevert otti vanhasta tuvasta pienen tallirakennuksen. Vähän sekin oli ajan saatossa kärsinyt, mutta siitä saisi korjattua oikein hyvän seimiasetelman kulissin jouluksi. Niinpä mies kantoi hellävaroen tallin kotiin.

Talli kainalossa
Talli kainalossa

Puhdisti ja korjasi liitokset. Oikein hyvä, oikein hyvä, toisteli Eevert tyytyväisenä siitä että viimein oli kaikki taas järjestyksessä.

Superpallot melkein sekoittivat pikku piipahduksen vanhalla tuvalla. Ne oli mieheltä jo tyystin unohtuneet. Tenho sen sijaan loi tasaiseen tahtiin silmäyksiä tuvalle päin, aivan kuin kysäkseen että mentäisiinkö vielä sinne leikkimään?

Eevert ei sitä huomannut, vaan asetteli kaikessa rauhassa seimen hahmoja paikoilleen korjattuun talliin. On se vain aina niin koskettava näkymä.

Seimen rakentelua
Seimen rakentelua

3 thoughts on “16.12.”

  1. Sukkelaan on päivät kuluneet. Mukavaa kun olette vierailleet täällä ja ilahduttaneet niin monilla viesteillä ja kuulumisilla. Muistoihin tulee väkisinkin laskeuduttua. Joulun aika sisältää paljon sellaisia kokemuksia, että tällainen raavaampikin mies joutuu välistä ihan liikutuksen valtaan.

    Lämpimät terveiset teille kaikille! Vielä on jokunen päivä jouluun.

  2. Superpalloja oli meilläkin lapsena ja niillä pompoteltiin ”numeroita”. Nuo kangaspuut on mahtavat. Terkkuja Eevertille!

  3. Minullakin oli superpalllo joka niin hienosti pomppi. Ja seimikin tuolla odottelee. Ihan innolla odotan sitä kun sen saan taas esille laittaa.

Vastaa