Puiden pilkkomista

Kesän aikana on Eevertin metsästä kaadetut puut kuivuneet ja vähitellen niistä saa jo kelpo polttopuuta talon moniin tulipesiin. Talon tuntumassa on suuren suuri puukasa. Puukasan vierellä on hakkuupölkky. Vanha pölkky joka on monet monituiset kerrat saanut olla puunhakkaajan tukena työssään.

Aikanaan Taavitsaisen talossa oli vanha renki. Ahkera ja tunnollinen mies. Silloinen isäntä oli antanut ohjeen, että jos talon töitä ei ole tehtäväksi saakka niin silloin voi mennä puukasalle ja pilkkoa puita. Taavitsaisen talo oli pitäjän kuulu siitä, että vaikka millainen häverikki sattuisi niin polttopuut eivät talosta ainakaan kesken lopu. Välillä kasa ulottui katonharjalle saakka ja oli kooltaan hyvinkin kokonaisen rakennuksen kokoinen. Se oli rengin suuri ylpeyden aihe.

Hymyillen muistolleen Eevert tarttui kirveeseen joka taisi sekin olla isäin perintöä ties mistä saakka.

 

Pölkky
Pölkky

 

Kirves ei kaikkein terävin ollut, mutta hyvin se otti kiinni kuivaan puuhun. Ja ei siinä kauaa aikaa mennyt kun jo aimo kasa oli pikottuja ja pesävalmiita puita. Tenho-koira oli mukana touhussa ja kanniskeli klapeja suussaan takaisin kasalle jos sattuivat liian kauaksi lentelemään.

Lepuuttaakseen selkäänsä Eevert välilla kasasi sylyksen puita ja vei talon uunien ja pesien viereen valmiiksi. Syksyn tullen on hyvä pitää aina kuivaa puuta sisällä. Sen verran on ilma kylmentynyt että aamulla Eevert jo lämmitteli makuukamarinsa pönttöuuniakin. Pitkän lämpimän kesän jälkeen tulee sittenkin syksy ja talvi.

 

Sylillinen valmiina
Sylillinen valmiina

 

Syksyn iloja on puiden ritinä pesässä ja kynttilöiden lämpöinen valo tuvassa. Ne ovat niitä pieniä hyvän mielen asioita, joita taidetaan aivan liian vähän viljellä kiireisen elämän keskellä.

Puuhommissa sitä ei ole kiire minnekään.

 

Puutyömää
Puutyömaa

 

Monta sylillistä puita tulikin. Ihan taisi tulla miehelle hiki. On pilkkominen kuitenkin varsin ruumiillista työtä. Jaa – tässä ruumiissa taitaa nyt kyllä jo päivän työt tuntuakin, tuumii Eevert ja päättää viedä viimeiset puut suoraan saunaan. Saunassa puut päätyvät pesään ja pian siellä ritiseekin iloisesti. Työn päälle on hyvä hettäytyä leppoisiin löylyihin saunan lauteille.

 

Sauna
Sauna

 

Tästä sitä ei elämän ilot juuri pääse parantumaan. Hakkuupaikan siivottuaan Eevert huomaa saunan olevan juuri sopivan lämpöinen ja valmis ottamaan mukavasti rasittuneen miehen syleilyynsä.

_________________________________________

Kirves löytyi riisitikusta. Kirveen terä Kappelin harjan ylijäänyttä munakennomössöä. Viimeistely jää seuraavaan kertaan.

Kelottunut puu on pelastettu pihan leikkirakenteista joku vuosi sitten.

 

3 thoughts on “Puiden pilkkomista”

  1. Eevert on ollut ahkerana. Kuivilta näyttävät hänen polttopuunsa.

    Olit ihastellut blogissani joustinpatjaa. Seikkaperäinen ohje löytyy täältä: http://1inchminisbykris.blogspot.fi. Mukailimme tätä ohjetta ja käytimme materiaalina ohutta styroxia. Reunat teippasimme maalarinteipillä ja pohjaan ja päälle ohut kartonki. Reunoja kiertää kankaalla päällystetty kartonki. Tereet teimme virkkauslangasta.

  2. Joka kerta jaksan ihastella tuota Eevertin ihanaa saunaa. Mutta kyllä on halkomapöllikin komea! 🙂

  3. Kyllä on Eevert ollut ahkera…nyt voi nauttia lämpäisestä saunasta… Meillä on tänään tuulinen ja kylmä päivä, mutta ulkoilun jälkeen on sauna lä’mpiämässä…mikäs sen mukavampaa, Eeverttikin sen tietää 🙂

Vastaa