9.12.

Emäntäkissa ja pikkukoira Tenho ovat olleet hereillä jo pitkään.

 

Emäntäkissa ja Tenho
Emäntäkissa ja Tenho

 

Hieman ovat kummissaan kun Eevertiä ei näy missään. Onkohan mies mennyt huomaamatta jo pihalle vai vieläkö nukkuu makuukamarissa. Ihmettelevät eläimet lähtevät ottamaan selvää asioista.

 

Tenho kurkistaa saunaan
Tenho kurkistaa saunaan

 

Ei löydy isäntää eteisestä eikä saunastakaan. Makuukamarin ovi oli auki ja sänky sijaamatta. Eevert tavallisesti kyllä petaa sänkynsä aina herättyään päiväkuntoon. Kissa ja koira katselevat toisiaan kummissaan. Keittiöön ei oltu jätetty sen paremmin kermatilkkaa kuin luunpalastakaan. Hylättynäkö täällä nyt ollaan? Kumpikin päättää loukkaantua oikein sydänjuuriaan myöten Eevertille. Ja loukkaanutuminen on parasta aloittaa kunnon nokosilla. Kissa hyppää Eevertin sänkyyn jalkopäähän ja Tenho rapistelee portaita ylös takan edustalle.

 

Makuukamarin valtaus
Makuukamarin valtaus

 

Vaan missä Eevert on? Osaatko arvata?

Jos oikein tarkkaan kuuntelee niin vanhasta vajasta kuuluu sahaamisen ja naulaamisen ääniä. Kovin on mies työntouhussa kun tuskin huomaa että kurkistelemme sisään. Keskittymistä vaativaa työtä taitaa olla.

Eevert lauleskelee työnsä lomassa: Hoijakkaa, hoijakkkaa, sinne ne poijaat pöyrähtää… Hoijakkaa, hoijakkaa, sinne poijaat pyörähtää.

Työn alla on kelkka. Sellainen millä joskus aikanaan on kuljetettu vettä talvella saunaan ja maitotonkkia navetalta tienvarteen maitolavalle meijeriauton noudettavaksi. Mitä ihmettä Eevert sellaisella kelkalla tekee? Kelkka näyttää valmiilta. Kai mies pian palaa sisälle tervehtimään pikkuystäviään.

 

Verstaalla
Verstaalla

 

Ei näytä työ loppuvan. Eevert hakee liiterin takaa pitkän salkon. Sellaisen Eevert on sinne kesällä tuonut metsätöiden aikaan takametsän suurelta salolta. Mitä hän sillä mahtaa tehdä? Salon Eevert kantaa rantaan ja asettelee sitä tukin päälle joka ainakin metrin verran sojottaa jään läpi pystyssä. Tarkkaa työtä näyttää olevan. Taas tarvitaan työkaluja ja erilaisia osia. Pian on salko kiinnitettynä tukin päälle.

 

Kelkka kiinnitettynä salkoon
Kelkka kiinnitettynä salkoon

 

Liiteristä Eevert noutaa valmistamansa vesikelkan. Kelkka kiinnittyy salkoon varsin näppärästi.

Sitten mies siirtyy salon toiseen päähän ja työntää sitä! Samalla kelka liikkuu eteenpäin vastakkaisella puolella. Eevert on tehnyt napakelkan!

 

Vesikelkka jäällä
Vesikelkka jäällä

 

”Hoijakkaa, hoijakkaa, sinne ne poijaat pyörähtää” lauleskelee Eevert ja palaa viimein sisälle taloon. Kissa ja koira ovat innoissan tervehtimässä tulijaa ja aamullinen suutahtaminen ei tunnu enää oleven ollenkaan mielessä.

Nyt kaakaon keittoon ja kaapista käristemakkaraa mukaan. Tänään on hyvä ulkoilupäivä ja kaikki kylän lapset tulevat rantaan napakelkkailemaan. Eikä aikaakaan kun rannassa jo paloi iloinen nuotio ja kyläläisiä kokoontui talvipäivän viettoon.

Mukavaa kun keksit rakentaa kelkan. Tästä on iloa koko talveksi, riemuitsi kauppiaskin joka oli päässyt piipahtamaan toisten kanssa nuotiokahveille.  Ilon ja riemun ääniä kuului pitkin päivää ja iltaa rannasta.

Kyllä ne ennenvanhaan vain keksivät hauskoja leikkejä talveksi pihalle. Ulkoilu kylmälläkin säällä on tarpeellista ja mikä sen mukavampaa kuin tehdä sitä yhdessä toisten kanssa.

 

Luminen mies
Luminen mies

 

Päivästä muodostuu mukava ulkoilupäivä kaikille. Tenho ja emäntäkissakin uskaltautuvat vinhasti pyörivän napakelkan tuntumaan. Yhteistuumin ne tuntuvat ajattelevan, että on nuo ihmisoliot aika kummallisia. Pää pyörällä jo pelkastä katselemisesta.

 

9 thoughts on “9.12.”

 1. On se Eevertti taitava veistäjä! Kyllä kelpaisi tuollaisessa kelkassa pyöriä. Vaan ei taitaisi pää enää kestää montaa kierrosta.

  Iloista joulunodotusta!

 2. Meilläkin oli lapsena isän tekemä napakelkka joenjäällä ja siinä saikin hurjat vauhdit naapurin lapsien kanssa. Oli kiva tunnelma kun tuli porukkaa ja napakelkka pyöri.

 3. Vau! On tuo Eevert taitava ja kekseliäs!

  Napakelkan kyydissä en ole ollut vaikka sellainen 1:1 kokoinen on ollut useana vuonna tuossa kaupungin omistamassa lähiuimarannassa. Tuskin tänä talvena tulee. kaikessa kun säästetään 🙁

 4. Napakelkka on nykylasten mielestä yhtä kiva kuin muistan sen omassa lapsuudessani olleen. Meillä kyläseura laitta joen jäälle napakelkan joka vuosi laskiaisen aikaan.

 5. Tunnelmallisia kuvia! Muistan että napakelkka oli vähän liiankin hurja kun ei niitä laitoja ole, vaikka vauhdiska lapsena pidinkin!

 6. monet napakelkkakyydit on tullut lapsena otettua. muutama vuosi sitten Aurajoenjäällä näin aikusena, tuntui samalta kuin lapsena

 7. Meilläkin on ollut useanan talvena, jos vain on jäätä ollut Napakelkka tuolla srk-talon rannassa kyläyhdistyksenb tekemänä laskiaisen aikaan. Hienon kelkan Eeverti on tehnyt lapsia ilahduttaakseen. Eevert niin ajattelee kaikkia ja kaikkea :O)

Vastaa