Pyhäinpäivä

Viikonloppuna vietetään Pyhäinpäivää.

Kirkkotarhassa
Kirkkotarhassa

Pyhäinpäivä on sulautuma kahdesta juhlasta, kaikkien pyhien päivästä ja vainajien muistopäivästä. Pyhäinpäivänä monien tie vie hautausmaalle muistelemaan kaikkia ennen meitä eläneitä rakkaitamme. Haudat saavat usein havu- tai kanervakoristeet talven ajaksi ja muistokynttilöitä sytytetään haudoille. Kynttilämeret hautausmailla ovat kauniita ja koskettavia näinä kaikkein pimemeimpinä vuoden aikoina.

Vanhempien haudalla
Vanhempien haudalla

Eevert suuntaa tiensä myös hautausmaalle tai Kirkkotarhaan, niinkuin hän sitä kutsuu. Kirkkotarhassa Kappelin kupeessa on muistopaikat kaikille rakkaille, sekä erityinen paikka myös muualle haudatuille läheisille.

Muualle haudattujen muistomerkki
Muualle haudattujen muistomerkki

Ennen kristillistä pyhäinpäivää Suomessa vietettiin kekriä. Silloin juhlistettiin sadonkorjuun päättymistä ja herkuteltiin vastakorjatun sadon tuotteilla. Pöytään katettiin naurista, sian, lehmän tai lampaanlihaa, juustoa ja olutta. Talojen palveluväki saivapaata. 1800-luvulla kekri sulautui kristilliseen pyhäinpäivään. Maanviljelykseen liittyvä juhla sai silloin uusia kristillisiä sävyjä.

Kekriä Eevert viettää keittiössään ja valmistaa viikonlopuksi perinteisiä juureksia ja uunilihaa sisältäviä ruokia. Saattaapa muutama ystävä tulla Eevertin seuraksi niitä maistelemaan.

Muistokynttilä
Muistokynttilä

Hyvää ja rauhaisaa Pyhäinpäivää!

3 thoughts on “Pyhäinpäivä”

  1. Hei Mare, sinulla on todella kaunis ja tunnelmallinen postaus Pyhäinpäiväksi. Usein katselemme kiinnostuneena, mitä Eevertille taas kuuluu.
    Oikein rauhaisaa Pyhäinpäivää sinulle ja perheellesi t. Kati ja tietty mieshekilö.

  2. Kävin kurkkimassa aikaisempia juttuja,joulunvietosta,niin tunnelmallisia ja ihania kuvia!kappeli on myös hieno.Täällä on niin paljon katsottavaa,että täytyy tulla toistekin!mukavaa joulunodotusta!

Vastaa