Vanha salkku

Eevert tarvitsi aivan erityislaatuista leveää ruuvimeisseliä. Vanhastaan hän tiesi sitä etsiä isoisänaikuisesta nahkaisesta salkusta. Siellä niitä on säilytetty vuositolkulla. Varmaan aluksi muistona edeltävästä sukupolvesta ja kaikinpuolin niin tärkeästä arkipäivän tarvikkeesta.

Salkku on ollut kätkettynä eteisen kaapistoon. Sinne Eevert suuntasi ja ei kauan kulunut kun vanha uskollinen palvelija oli löytynyt. Vähän se repsotti sieltä ja täältä. Monet reunoja kiertävät tikkauksetkin olivat aikaa myöten pettäneet.

Salkku
Salkku

 Koossa se vielä pysyi. Salkku on tehty paksusta nahasta, joten kulumalla sitä ei taida käyttökelvottomaksi saada.  Eevert hymyili katsellessaan vanhaa salkkua. Niin monia muistoja siihen kiertyy. Eikä ne kaikki niin mukaviakaan taida olla. Yhtä kaikki, elämässä olevia asioita.

Salkun lukot
Salkun lukot

 Salkun lukot olivat kiinni. Aikanaan isoisällä oli pieni avain, jota hän piti tarkasti tallessa lompakossaan perstaskussaan – niinkuin siihen aikaan sanottiin. Nykyisin takataskussa ei ainakaan ruuhkaisemmilla paikoilla kannata miestenkään lompakkoaan säilytellä.

Lukot ovat jo aikaa sitten tiirikoitu auki niin että eivät taitaisi enää lukittua, vaikka avain olisikin tallessa.

Työkalut
Työkalut

 Työkalut olivat salkun pohjalla. Monissa niissä oli näkyvillä vuosikausien käyttäjän kuluttamat pinnat. Vanha hiontakivi oli jo keskeltä luokilla kun puukkoja oli töissä hiottu teräviksi. Lämmin lehahdus kävi miehen läpi muistellessaan salkunkantajan aikoja. On niistä jo useampi vuosikymmen vierähtänyt.

Eväät
Eväät

 Työkalujen lisäksi salkussa aikanaan kulki eväsleivät ja maitopullo. Ne syötiin kahvi- ja ruokatauolla hyvällä ruokahalulla. Joskus oli matkassa myös pullollinen kuumaa kahvia. Se käärittiin sanomalehteen ja villasukkaan. Piti hyvin lämpimän. Siihen aikaan ei vielä termospulloja ollut yleisesti käytössä.

Lauantaisin saattoi salkussa kulkea ainakin kotiinpäin vajaa Koskenkorvapullo. Siihen aikaan töitä tehtiin myös lauantaisin puolillepäivin ja moni työmies taisi silloin nauttia viimetöikseen miestä vakevämpiä juomia.  Työaikalain muututtua myös lauantait muuttuivat vapaapäiviksi ja silloin tuo kansallinen tapa sodankäyneiden miesten keskuudessa sai vaimoväeltä nimen perjantaipullo. Niistä pulloista on varmasti vielä monta kertomusta olemassa muistoissa.

Keittiössä
Keittiössä

 Salkku on hieno ja täynnä elämää. Mitäpä jos korjaisin murtuneet tikkaukset ja siirtäisin vanhat työkalut parempiin säilytyspäikkoihin ja ottaisin mustorikkaan salkun käyttööni, pohtii Eevert ja tapansa mukaan ryhtyy samantien kunnostamaan salkkua.

Paistokset
Paistokset

 Ennen salkun etsintöjä Eevert oli jo tehnyt lauantain leipomuksia valmiiksi -mustikkapiirakkaa. Nyt taitaa olla niin että piirakat päätyvät vanhaan työ- ja evässalkkuun ja sitä on lähdettävä kylälle tarjoilemaan kahvit ja piirakat kavereille.

Mies ja salkku
Mies ja salkku

 Taitaa vanha salkku saada uuden elämän. Minne se ystävämme viekään?

Salkusta löytyi työkalujen lisäksi vanhoja päänsärkypulvereita. Teho niistä on varmasti jo aikaa sitten kadonnut, mutta säästöön nekin laitettiin. Salkun keskitaskussa oli lisäksi vanha valokuva. Se on kesämuisto Akkijärveltä, missä isoisän suku oli kotoisin.

Kesällä 1965 tms.
Kerran kesällä

 Kuvassa kravattimies on salkun alkuperäinen haltija. Rinnallaan hänellä kihlattunsa Terttu ja uloimpana sisarensa Maija miehensä kanssa. On varmaan illalla ollut menoja kun on papilijotitkin niin sievästi laitettuna sifonkihuivin alle.

Moni muuten sanoo, että Eevert kovasti muistuttaa tätä isoisän aikuista miestä.

______________________

Ja mistä tämä muisto ja salkku oikein lähti liikkeelle.

Merja kertoi blogissaan matkalaukkujen tekemisestä ja siitä sukeutui pieni keskustelu blogien välissä. Lopulta muutama matkalaukkujen pohjapalanen päätyi haltuuni.

Palikat
Palikat

Kiitos Merja 🙂

7 thoughts on “Vanha salkku”

 1. Voi miten hienon salkun teit Eevertille! Ihana kertomus taas salkun ympärillä ja totta, kyllä Eevert aika lailla muistuttaa kuvan miestä.

  1. Kiitos Sinulle luovasta mahdollisuudesta paikata tämmöinen muisto!
   Itse huomasin Eevert-nuken jossakin vaiheessa muistuttavan etäisesti kasvatti-isääni, joka on kuvassa. Samaa kommenttia sain muilta jotka hänet tunsivat tässä 1:1 elämässä.
   Mallina hän ei ole ollut, näin on vain käynyt 🙂

 2. Aivan ihana kertomus!
  Toit niin lähelle ison kourallisen muistoja villasukassa olleesta maito/kahvi pullosta eväsleipineen ja työkaluineen..
  salkusta <3

 3. Juuri tällaista salkun tarinaa etsin!
  Ostin työkaverilleni yllätyksenä vanhan salkun,
  koska se oli hänen toiveensa.
  Liitin tämän tarinan mukaan1
  Kiitos!

  1. Mukava kuulla, että kertomus on herättänyt sopivia ajatuksia yllätyslahjaan 🙂
   Onnittelut myös työtoverille saamastaan salkusta.

Vastaa