Reuhka

Päivät rupeavat viilenemään siihen tahtiin, että on hankittava talvikamppeita käyttöön. 

Nyt ei päätä palella vaikka talvi tulisi heti. 

Reuhka se pitää miehellä olla
Reuhka se pitää miehellä olla

 Moninpaikoin vietetään nyt koulujen syyslomia. Tiesitkö että syyslomat ja karvalakit kuuluvat hienokseltaan yhteen?

”Syysloman juuret lepäävät vahvasti Suomen agraarisessa historiassa, ja maatilojen työt ovat pitäneet myös lapset kiireisinä. 

Aina 1960-luvun loppuun saakka suomalaislasten syyslukukauden katkaisi perunannostoloma. Vapaa otettiin käyttöön maaseutukunnissa yleisesti 1940-luvulla. Kaupunkikouluissakin perunannostoloma tunnettiin, ja vaikkei kaikilla omia viljelyksiä ollutkaan, saattoivat monet perheet suunnata maaseudulle esimerkiksi sukulaisperheiden avuksi. Joskus syysloma voitiin käyttää vaikka sienestämiseen ja marjastamiseenkin. 

Varttuneempien opiskelijoiden keskuudessa syysvapaa tunnettiin milloin milläkin nimellä. Esimerkiksi kuopiolaisopiskelijat nimesivät kylmeneviin ilmoihin sattuneen vapaaviikon karvalakinhakulomaksi, jolloin piipahdettiin kotipuoleen noutamaan lämpimämmät talvivaatteet. ” (Yle.fi)

Voi niitä aikoja! Eevert muistaa monet perunannostolomat kotipuolessa poikasena. Isännät ajoivat perunamaalla traktoreilla ja käänsivät maan. Naiset ja lapset kulkivat perässä ja poimivat mukulat talteen. 

Paljon muistoja liittyykin karvalakkiin ja syksyyn. 

________________________________________________________________

Lakki löytyi Neidon poikaystävän hylätystä hanskasta ja sen keskisormesta. Kiitos. 

One thought on “Reuhka”

Vastaa