8.12.

Jokohan tänään voisi paistaa ensimmäiset piparit?

Se oli ensimmäinen ajatus mihin Eevert heräsi aamulla. On tainnut mies nähdä unia joissa makoisat piparit ovat olleet suussa sulavina jättämässä mielikuvia aamu-uniin. Melkein vahva kaneli, siirappi ja pippuri maistuvat suussa.

Piparit vilistelivät mielessä vielä aamukahvin aikaan ja lopulta kävi niin että Eevert oli jo kaupan aukaisemisen aikoihin hakemassa jauhoja ja muita tarpeita. Suunnitelmiin varmistui leivontapäivä.

Ostokset
Ostokset

 Hyvän piparitaikinan kun tekee, niin sen pitää antaa levätä rauhassa ennen leipomista, Eevert tietää. Siispä aamusta taikina valmiiksi ja illalla saa jo paistaa.

Taikinan lepäämisen aika on vaikeaa aikaa. Vähän väliä tarvitsee aikuisenkin miehen käydä tarkistamassa että taikinalla kaikki on hyvin ja maku varmasti kohdillaan. Joskus on käynyt niinkin että on tullut tehdyksi aivan liian pieni taikina ja leipomisen ollessa ajankohtaista kipossa on vain rippeet jäljellä.

Taikina syntyy
Taikina syntyy

 Raaka taikina houkuttaa, mutta siitä voi saada vatsanpuruja. Senkin Eevert tietää ja koittaa malttaa maisteluissa – ainakin vähäsen… Olisikohan se pippuri jo noussut pintaan…

Leivontaa
Leivontapäivän tarpeet

 Alkuillasta tulee viimein paistamisen aika. Kaulimet ja muotit ovat valmiina. Muutama pelti sopivasti aseteltuina. Tänä vuonna taikinaa on jäänyt myös leivottavaksi. Eevert hymyilee itsekseen kauliessaan taikinaa.

Pelti toisensa jälkeen käy uunissa ja talo on tulvillaan aromeja ja tuoksuja. Piparit ovat Eevertin mielestä parhaimmillaan juuri uunista tulleina. Vielä hieman pehmeinä, mutta vain hieman.

Taikinan lisäksi katoaa muutama pellillinen leivonnaisia päivälliseksi. Nooh, haitanneeko tuo mitään… joulu on kerran vuodessa vaan… hyräilee mies puuhiensa keskellä.

Välineitä
Leipurin välineitä

 Ei ole Tenhonkaan suu tuohesta, sillä mielellään se osallistuu leivontaan pitämällä lattian puhtaana pudonneista taikinamurusista. Taikinaa tuli tehtyä todellakin riittävästi, sillä Eevertin piparivatsa on jo aikaa sitten täyttynyt ja taikinaa on vielä jäljellä. Mitähän siitä vielä tekisi?

Jauhosuu
Jauhosuu

 Piparitalon!

Pian on seinät ja kattopalat laadittu ja palaset uunissa. Näiden täytyy antaa rauhassa jäähtyä että pysyvät suorina, opastaa Eevert itseään.

Eevert sulattaa paistinpannussa sokeria ja liimaa sillä palaset yhteen. Sokerin kanssa täytyy olla tarkkana sillä sulaessaan se on todella kuumaa. Eevert hätistelee Tenhoakin kauemmaksi että ei vaan vahinkoa tule jos sokeria tipahtaa väärään paikkaan.

Makea talo
Makea talo

 Talo on pian valmis. Hienolta se näyttää pöydällä. Paljon jäi piparkakkuja vierasvaraksi. Eevertin ei enää tee mieli yhtään makeaa. Näin se voi päivän aikana mielihalut muuttua, nauraa mies ja peittelee aikaansaannoksensa liinalla.

10 thoughts on “8.12.”

 1. Ihana piparin tuoksu tuntuu täällä asti. Kyllä pipareita voi tosiaan paistaa ja maistella hvyissä ajoin ennen joulua.

  1. Hei Merja,
   makoisilta ne maistuivatkin. Ei ole vielä suu muuttunut tuoheksi, vaikka monesti joku voi niin luullakin 🙂

 2. Komean talon Eevert leipoi 🙂 Tääläkin tuli pipareita leivottua, ja jotain ihan muuta kuin talo syntyi osista. Huomattua tuli myös -taas- että se sulatettu sokeri on kuumaa..

  1. Hei Qaws,
   kiitos talokehuista. Ja se on sitten kuumaa se sokeri. Jos sormille tai käsille menee niin voi vesikellot tulla palokohtiin. Tarkkana saa tehdä liimaushommia.

 3. Hmmmm….mikä tuoksu! Vesi herahtaa ihan kielelle! Piparit ovat kyllä yksi ehdottomista asioista joulussa! Ja Eevertti on leiponut niitä ennenkin, sillä talosta tuli niin kaunis!

  1. Kiitos Kikka kehuista, ihan tässä punastuu…
   Piparit tuppasivat katoamaan sitä mukaa kun uunista tulivat, mutta talo toivottavasti pysyy pidempään paikoillaan. Täytyy vielä ripotella hieman tomusokeria päälle…

 4. Ihanaa Joulun lähestymisen tuntua tulee piparin tuoksusta. Jokaisella leipurilla on tietysti oma salainen resepti.

  1. Hei AinoS,
   minun reseptini on kulkenut suvun naisten keskuudessa jo pitkään. Ja pippuria siellä on vahvasti mukana.

 5. Hei Lillis,
  vai että sinne saakka tuoksut kiiruhtivat. Olisit poikennut kahville, aina on Eeverttilän ovet avoinna 🙂

Vastaa