Kuopio kutsui kokenutta matkaajaa

Eevert matkasi Kuopioon tapaamaan tuttavia ja hoitamaan tärkeitä asioita. Matkallaan hän tutustui myös merkittäviin paikallisiin nähtävyyksiin.

Eevert ja Puijon torni
Eevert poseeraa tornin juurella

.

Puijon Torni sijaitsee keskellä Kuopiota, vain reilun kahden kilometrin päässä Kuopion torista. Nykyinen Puijon torni on kolmas näköalatorni Puijon mäen laella. Tornilla on korkeutta 75 metriä, kohoten 224 metriä Kallaveden ja 306 metriä meren pinnasta. Puijon tornista avautuvat poikkeuksellisen laajat ja kauniit näkymät suomalaiseen järvimaisemaan sekä Kuopion kaupunkiin. Tornin erikoisuutena on pyörivä ravintola. Ravintolassa oli tarjolla maukasta kahvia ja maittava suklaaleivos.

Puijon tornissa
Eevert tyytyväisenä maisemassa

.

Nousin minäkin aekoinaan kahtomaan

Puijon luontoo ja sen maisemaa.

Kahtelin tuonne ja sieltä sinne.

Siinä se olj´

Puijon rinne!

Silmäsin vielä

Mäen molemmat kuppeet

Enkä vastaan pane,

On näkymät uppeet!

Puijo on Puijo muut mäet muita

(Anja Karttunen, maaliskuu 2010, teksti Puijon hissistä)

.

Puijon mäen tuntumassa sijaitsi myös kaunis kirkko. Vuonna 1992 käyttöön vihitty Pyhän Johanneksen kirkko on arkkitehtuurinsa vuoksi kiinnostava kohde Eevertille. Kirkon suunnittelija, arkkitehti Juha Leiviskä sai vuonna 1995 maailman suurimman arkkitehtuuripalkinnon. Siispä oli oikein mielenkiintoista perehtyä kirkon kauniisiin tiloihin.

Pyhän Johanneksen kirkko
Pyhän Johanneksen kirkko

.

Tärkeimmäksi rakennusaineeksi arkkitehti on ajatellut päivänvalon. Ja siinä kirkkosali totisesti kylpi. Herkät ja kauniit sävyt heijastelivat seinille suurista ja korkeista ikkunoista. Eevert arvostaa kaunista arkkitehtuuria.

4 thoughts on “Kuopio kutsui kokenutta matkaajaa”

 1. Jopas on Eevertti päässy arkkitehtuuriin syvälle tutustuun. Mahtoi olla tyytyväinen, Mitähän jäi mielenpohjalle muhimaan :O)

 2. Valon ja varjon vaihtelua mietin kirkkosalissa. Valon käyttäminen näin selkeästi rakennusaineena tuo tilassa jokaisen muodon uudella tavalla esiin.

  Muoto tilassa ilmenee syvennyksinä varjoisina alueina ja ulokkeissa valaistuina, hennosti värittyineinä alueina. Valaistun ja varjoisan rinnakkaiselo luo mahtavan kontrastin.

  Häkellyttävän koskettava kokemus! Rakennus ulkoapäin ei anna kuvaa siitä mitä sen sisälle tässä tapauksessa kätkeytyy.
  Suosittelen matkakohteena jos Kuopioon käy tie.
  Puijon torni sen sijaan koskettaa enemmän muistoilla, jotka vievät lapsuuteen. Kokemus siellä toi vahvasti menneen ajan silmien eteen. Jopa ravintolasalin kalustus henki rakennusaikoja. Ja hyvät oli tarjoilut.

 3. Aika perso olen makealle ja kakuille varsinkin. Puijon emännät osasivat kyllä asiansa, niin makoisaa oli kakku!

Vastaa