1. Adventti

Niin se on taas vuosi vierähtänyt kun ensimmäinen Adventti on käsillä, tuumailee Eevert tarkastellessaan kalenteriaan. Joulun odottaminen niitä aikoja vuodesta mistä Eevert erityisesti pitää.

Eevert tarkastelee kalenteria
Eevert tarkastelee kalenteria

Eevert on ottanut esille vanhan kynttelikön. Metallisessa vuoassa on neljä paikkaa kynttilöille. Se on äidin vanha joulukalenteri. Lapsena sai monta jännittävää viikkoa  viettää sen kanssa. Aina ei ollut perheellä varaa oikeaan joulukalenteriin, niinpä äiti laittoi oman. Jokaisena Adventtisunnuntaina sytytettiin yksi kynttilä lisää kynttelikköön. Se oli hieno ja mukava joulunlähestymisen traditio. Eevert on sytytellyt vastaavia kynttilöitä joulunaikoina. Tänä vuonna on aika käyttää äidin vanhaa vuokaa. Eevert laittaa vuokaan vihreää sammalta koristeeksi.

Adventtikynttelikkö
Adventtikynttelikkö

Ensimmäinen kynttilä loistaa oikein kauniisti. Tämän vien keittiöön ilahduttamaan aamujani, suunnittelee Eevert.

Pian kuuluu Kappelinmäeltä kellojen soittoa. Tänään on Kappelilla oikein juhlamenot. Eevert lähtee muiden mukana kohti kirkonkellojen sointia.

Ensimmäinen kynttilä
Ensimmäinen kynttilä

Ensimmäistä kynttilää sytytettäessä muistutetaan  kaikkia siitä, että Adventti on odotuksen ja valmistautumisen aikaa.

Odotamme joulua, Jeesuksen syntymää, kertoo ison kirkon pappi johdattaessaan päivän aiheeseen.

Odotus merkitsee ihmisille eri asioita. Joskus se näkyy  joulusiivoamisena, jouluruokien laittamisena, joulukorttien kirjoittamisena ja lahjojen miettimisenä.

Tässä ei ole suinkaan kaikki valmistautumisesta. Adventtina valmistaudutaan myös sisäisesti. Hiljennytään tutkimaan joulun sanomaa ja merkitystä.

Jokainen laskeutuu jouluun omalla tavallaan. Kiireen ja hopun keskellä on kovin tärkeää välillä pysähtyä ja hengähtää. Ihan vain olla. Se on oikein hyvä ajatus, tuumaa Eevert ja nyökyttelee päätään.

Pyhäinpäivän kynttilä
Sytytetty kynttilä

Ensimmäinen kynttilä on myös toivon kynttilä. Toivon merkitys elämässä on tärkeää. Jos toivoa ei ole, voivat asiat muuttua hankaliksi. Siispä tänä Adventtina pidetään huolta siitä, että meillä kaikilla on hyvä olla, samoin kuin toisella siinä vieressä.

Silloin kun olemme kaikki toistemme puolella, syntyy sellaista toivoa, jota vain yhdessä voimme synnyttää. Monet murheet pienenevät jaettaessa ja ilot moninkertaistuvat.

Kyläläiset kuuntelivat tarkkaavaisesti isolta kirkolta tullutta puhujaa.

Kappelin juhlaa
Kappelin juhlaa

Suntio oli tuonut Kappeliin  joulukuusen. Kuusen latvaan on kiinnitetty tähti. Se loistaa läpi joulunajan ja muistuttaa eräästä toisesta tähdestä, joka loisti kauan aikaa sitten. Joulutähti.

Pian kajahti odotettu Hoosianna. Raamatun mukaan Jeesus ratsasti Jerusalemiin pääsiäisjuhlille aasilla ja kaikki kansa teiden vierustoilla huusivat ja lauloivat Hoosiannaa!

Miten sinä vietät ensimmäistä adventtia? Kuuluuko siihen jokin perinne omassa elämässäsi?

Oikein hyvää Adventinaikaa kaikille kävijöille!

______________________________________________________

Kalenterissa on omia askartelujani sekä lukuisa määrä eri nukkekotitaiteilijoiden taidokkaita töitä. En erittele niitä erikseen. Jos ja kun löydät oman teoksesi kuvista, niin jätä siitä viesti yhteiseksi iloksi.

7 thoughts on “1. Adventti”

  1. Kiitos samoin, oikein hyvää Joulun odotuksen ja valmistautumisen aikaa! Ensimmäiseen adventtiini kuuluu, kun päivä hämärtyy illaksi, niin sytytän jouluvalot sisälle ja ulos. Ne palavat ja tuovat valoa pimeään aikaan aina loppiaiseen asti.

  2. Kovasti jo oottelin Eevertin adventtiajan alkua ja on taas niin hienoja asioita ja tarinoita että ihan!
    Adventtikirjossa käytiin Hoosiannat laulamassa ja sen päälle riisipuuro ja torttukahvit marttojen tarjoamina. Vanha traditio tämäkin.

  3. Moikka! Hienolta näyttää taas Eevertin joulun odotus. Yhdessä mennään tänäkin vuonna joulua koht. 🙂 Mukavaa alkavaa viikkoa eeverttilään ja kiitos joulukalenteri viestistä!

  4. Hyvä on tunnelma Eevertin adventin aloituksessa ! Meidän tämän vuoden adventin aloitus sujui lastenlasten kanssa perinteikkäästi: kävimme laulamassa Hoosiannaa adventtikirkossa. Ja yllätykseksemme saimme vielä joulupuuron seurakuntatalossa. Hyvää alkavaa viikkoa!

Vastaa