16.12.

Hrrrr… onpa yöllä tullut kylmä sisälle saakka, huomaa Eevert herätessään. Paljaat varpaat makuukamarin lattialla tuntuvat jäätyvän hetkessä. Ei muuta kuin villasukkaa jalkaan ja puiden hakuun.

Eevertin talo lämpiää puilla. Talvella pitää joka päivä huolehtia lämmityksestä ja vaikka kuinka huolehtisikin niin aamulla talo on yleensä viileä. Keittiön hella pitää mukavan päivälämmön ja joskus se riittää koko taloon ilman lisälämmitystä.

Puiden pilkkomista
Puiden pilkkomista

Aamukahvin juotuaan mies rientää puuvajalle. Halkoja pitää taas tehdä ja täyttää kaikki uunien vierustat. Jospa tänään lämmittäisi leivinuuninkin. Sen verran oli vilu iskenyt rakenteisiin, että tarvitaan järeämpää lämmittämistä kerralla.

Takkapuita
Takkapuita

Jaa, jos kerran leivinuunin lämmitän, niin samalla voisi leipoa kaikkea tarpeellista jo jouluakin ajatellen. Eihän tässä enää montaa päivää ole tätäkään viikkoa jäljellä.

Puut vain ensin paikoilleen ja sen jälkeen suunnittelemaan leipomuksia.

Leivinuuni
Leivinuuni

Eevert rakastaa kaikenlaista ruuanlaittoa. Kaikkien niiden merillä olovuosien papupurkit ovat jo aikapäivää sitten jääneet taakse ja mies nauttii saadessaan syödä tuoretta ja vastavalmistettua ruokaa. Taidot ovat kovasti kehittyneet kun on saanut itse kokeilla ja toteuttaa.

Iloinen ritinä täyttää talon, kun leivinuunissa on tuli. Sinne tarvitaan paljon isompia halkoja kuin muihin pesiin ja tulta saa pitää useamman tunnin, jotta lämpö on riittävä ruuanlaittamiseen.

Hyvissä ajoin Eevert on ottanut esille tarvikkeita ja tehnyt valmistelut. Tänään syntyy karjalanpiirakoita, muutama kalakukko ja tietenkin vuokaruokia uunissa, jotka jäävät sinne sitten yöksi hautumaan.

Leivonta-aineet
Leivonta-aineet

Huumaava tuoksu leviää taloon ja talon ympäristöön.  Pian on naapurin poika koulun jälkeen kolkuttelemassa ovella, kuinka arvasikin tulla juuri nyt? Pojan toiveissa oli saada kupponen kuumaa kaakaota ja lämpimäisiä. Kovin on tarkkanenäinen, hörähtää Eevert huomatessaan ystävänsä ovella.

Uunin antimia
Uunin antimia

Yhteinen kaakaohetki on aina niin mukava. Vanha mies tuntee nuortuvansa pojanviikarin tasolle. Monet muistot pyrkivät pintaan poikavuosien seikkailuista kun hän kuuntelee päivän tapahtumia. Jotakin pientä koiruutta kuuluu pojan elämään. Jos ei muuta niin kummallisia kokeiluja, joista tuppaa tulemaan aimo hässäkkä.

Kalakukkoa
Kalakukkoa

Eevertin mieliin palaa eräs ruokahetki lapsuudesta tässä samassa keittiössä. Isoäiti oli keittänyt ison padallisen hernekeittoa. Vaari oli sitä sitten ryhtynyt ottamaan ja noussut samalla tuoliltaan seisomaan. Jostakin kumman syystä pikku-Eevert oli keksinyt kiskaista tuolin vaarin alta pois. Vaarin istuutuessa tulikuuma rokkalautanen kädessään alla ei enää ollutkaan tuoli, vaan pelkkää tyhjyyttä. Sinne muksahti vaari (ja soppa) keittiön lattialle pitkin pituuttaan. Joka paikka oli täynnänsä kuumaa keittoa ja vihaisia aikuisia. Arestiahan siitä tietenkin tuli.

Joskus olisi hyvä, niin pienen  kuin isommankin ihmisen, ajatella ensin ennenkuin ryhtyy keppostelemaan.

Vaan eihän sitä aina muista, eikä kerkeä, naurahtaa Eevert jo muistolleen yhdessä pojan kanssa.

Läksyt katsottiin vielä yhdessä ennenkuin poika lähti kotiansa kohti. Taas oli mukava yhteinen hetki vietetty Eevertin keittiössä.

Makuukamari
Makuukamari

Illan tullen talo on mukavan lämmin eikä ruokapuolesta ole huolta muutamaan päivään. Hyvillä mielin ja kiitollisena päivän kulusta hän asettuu vuoteelleen. Pian makuukamarista kuuluu tasainen rohina ja mies nukkuu syvää unta.

Mistähän mies uneksii? Millaisia kepposia sinä olet tehnyt? Entä miten arvelet Eevertin selviytyneen arestista?

_________________________________________

Kalenterissa on omia askartelujani sekä lukuisa määrä eri nukkekotitaiteilijoiden taidokkaita töitä. En erittele niitä erikseen. Jos ja kun löydät oman teoksesi kuvista, niin jätä siitä viesti yhteiseksi iloksi.

3 thoughts on “16.12.”

  1. Hyvin onnistuneita leivonnaisia. Kyllä Eevert puuhaihmisenä selvisi arestistaan ihan mukavasti kuten Eemelikin puu-ukkoja veistellen.

  2. On kiva tietää, että Eevertin sisällä asuu pieni poika kepposineen 😉
    Karjalanpiirakoiden houkutteleva tuoksu tuntuu tänne asti!

Vastaa