17.12.

Aamu sujuu Eeverttilässä vanhaan malliin. Kahvia juoden, Jouluradiota kuunnelleen ja lehteä lukien. Kissa ja koira makoilevat tyytyväisinä Eevertin jalkojen juuressa. Tämä päivä on alkanut levollisesti.

Ikkunan takaa
Ikkunan takaa

Keittiössä touhutessaan Eevert löysi pahvilaatikollisen kynttilänpätkiä. Vuoden varrella Eeverillä on tapana kerätä kynttilänpätkiä sieltä täältä ja näyttää niitä nyt olevan melkoinen määrä.

Voisinkin valmistaa niistä tänään uusia käyttöön sopivia kynttilöitä. Vanhat varastot ovat jo ehtyneet. Joulukynttilät näistä ainakin saa hyvin, tuumaa mies.

Kynttilöiden valaminen ja kastaminen on Eevertin perinteisiä joulunaluspuuhia. Tänään näyttää olevan oikein hyvä valantapäivä ja kun tarvikkeet ovat kuin itsestään tulleet käsiin, niin ei muuta kuin töihin.

Kynttilätalkoisiin Eevert valmistautuu huolella. Palopeitteet on paikoillaan ja keskittymisrauha varmistettu. Sula kynttilämassa on herkkää syttymään, siksi työhön on keskityttävä koko olemuksellaan. On tainnut aikaa myöten monessa talossa syttyä tulipalojakin kun valmistajat eivät ole olleet tarkkana polttavan kuuman kynttilämassan kanssa.

Näihin puuhiin pieni Tenho-koirakaan ei osallistu, sillä kuinka mahtaisi käydäkään jos pentu innoisaan häärisi valamispuuhissa.

Kynttilän valaminen
Kynttilän valaminen

Muutaman juhlapöytään tarkoitetun kastetunkin kynttilän Eevert kaikessa rauhassa valmistaa. Kynttilöiden tekeminen on tarkkaa puuhaa. Siinä on oltava vakaa käsi ja tasainen liike kun sydänlankaan hiljaksiin kerros kerrokselta kastetaan sulaan massaan. Vaiva kyllä kannattaa, sillä on se niin mukava joulupöytä varustaa omin käsin tehdyillä valontuojilla.

Kastaminen
Kastaminen

Eevert huomaa innostuvansa kastamiseen ja suhteellisen vilkkaaseen tahtiin kynttiläpino kasvaa.  Eevert lisää keltaista kynttiläväriä massaan ja näin syntyy samalla kertaa useamman juhlan kynttilät.

Pääsiäiskynttilät
Pääsiäiskynttilät

Loput kynttilämassasta Eevert valaa muottiin.

Muotin tulee olla sellainen mistä kynttilän saa pois sitten kun massa on jähmettynyt. Eevert on kerännyt tyhjiä maitopurkkeja tätä tarkoitusta varten.  Hän kiinnittää ensiksi sydänlangan paikoilleen ja pohjaan kiinni maalarinteipillä. Varovasti hän kaataa sulan kynttilämassan purkkiin. Hiljalleen jäähtyessään se jähmettyy ja muodostuu kynttiläksi.

Kynttilöiden tekeminen kynttilänpätkistä on oikein hyvää kierrättämistä. Kappelilla varsinkin kertyy paljon kynttilänpätkiä, jotka Suntio mieluusti tuo Eevertille jatkokäsittelyyn.

Illalla jo Eevert asettaa kynttilän palamaan ja tuomaan tunnelmaa vanhaan taloon.

Kynttilä

Kynttilöistä Eevert pitää. Niiden tuoma valo on pehmeä ja kodikas. Mitä pimeämpää syksyllä on sitä enemmän Eevert etsii valonlähteitä. Kynttilät tuovat luonnollista valoa ja sen elävää liekkiä on yhtä mukavaa katsella kuin takkapuiden palamista.

Kynttilä symbolisoi myös rukousta. Sen kautta voidaan muistaa kaikkia läheisiä tai vaikka tuntemattomiakin, joiden puolesta haluaa rukoilla, muistaa tai joita esityisesti haluaa siunata elämän eri vaiheissa. Monissa kirkoissa on mahdollisuus sytyttää muisto- ja rukouskynttilä. Matkoillaan ja reissuillaan Eevertillä on tapana sytyttää kynttilä kirkkoon tai kappeliin aina kun se vain on mahdollista.

Rukouskynttilöitä

 

Ketä sinä haluaisit tänään erityisesti muistaa? Millaista kierrätystä sinä sinä toteutat arjessasi? Ja kuinka mahtaa Eevert täydentää kynttilävarastonsa uudelleen?____________________________________________________

Kalenterissa on omia askartelujani sekä lukuisa määrä eri nukkekotitaiteilijoiden taidokkaita töitä. En erittele niitä erikseen. Jos ja kun löydät oman teoksesi kuvista, niin jätä siitä viesti yhteiseksi iloksi.

2 thoughts on “17.12.”

  1. Joskus vanhaan aikaan tehtiin mökillä kynttilän jämistä uusia. Ihan kuin Eevertti nyt. Kierrätystä tänään Willassakin; kun kahvinkeitin sanoi sopimuksen irti, toi Aatami tilalle kirpparilta ihan uuden näköisen keittimen. Kelpaa mainiosti!

Vastaa