21.12.

Se on sitten jouluviikko käsillä. Vielä saa nauttia joulun odotuksesta ja siitä kutkuttavasta jännityksestä mitä siihen liittyy.

Niin, yhtä jännittävää se on vielä näin vanhemmallakin iällä, tuumii Eevert. Tavaralahjoja hän ei niinkään joululta odota, mutta suurta lahjaa on yhteinen aika ystävien kesken, kaikki ne maut, tuoksut ja värit, joista voi nauttia kaikilla aisteilla. Ja ne ovat vain esimakua joulun perimmäisen sanoman rinnalla.

Mitä enemmän on elämää nähnyt, niin sitä tärkeämmäksi huolenpito, rakkaus, siunaus ja varjelus on elämässä tullut. Ja siitähän joulussa oikeastaan on kysymys. Äärimmäisestä rakkaudesta.

Eevertin seikkailevat ajatukset pysähtyvät aamulehden ilmoitukseen.

Aamulehti
Aamulehti

Mitä täällä lukeekaan. Ison kirkon kauppahallin sivukoju tuodaan kotikylän torille jouluviikoksi. Voi mahdoton miten mukavaa! huudahtaa Eevert ja lipaisee samalla suupieliään. Tämähän on hyvä uutinen. Nyt ei tarvitse lähteä kaupungin hulinaan, vaan saa juuri ne erityisen tärkeät joulupöydän herkut suoraan omalta torilta.

Kauppahallin koju näyttää avautuvan tänään. Sinnehän sitä on lähdettävä heti paikalla, päättää mies.

Jaa, no jos minä juon tämän aamukahvini ensin.

Kuppi
Kuppi

Kahvittelujen jälkeen rivakat askelet kulkevat kohti kylän keskustaa. Torille päästyään mies huomaa, että niinpä sinne onkin tullut yksi koju lisää.

Melkoisia herkkuja siellä on jo esillä. Makkaroita, aladobeja, maksapasteijoita, juustoja ja mitä kaikkea. Eevertin aika menee ensin katsellessa ja ihastellessa.

Lihakoju
Herkkukoju

Vähitellen Eevert arvaa ryhtyä kaupoille. Ehkä pienen siivun tuosta ja vähän tästä… jos vielä tuota… Ja kauppias toimii toiveiden mukaisesti. Eevertin koriin on päätynyt mukavasti maistiaisia.

Maistiaisia
Maistiaisia

Eevert tilaa vielä joulukinkun kauppiaalta. Sellaisen hän lupaa toimittaa jo vaikka seuraavaksi päiväksi. Joulukinkun paistaminen on tärkeä kohta joulun valmisteluja. Ensin pitää leivinuuni lämmittää oikein hyvin ja levännyt kinkku laitetaan yöksi sinne muhimaan.

Aamulla voi sitten silpaista pienen palasen ja tarkistaa kinkun maku sekä sipaista hieman sinappia kinkun mehevään pintaan.

Kinkku ja sinappi
Eevertin unelma

Eevertille tosin käy usein niin, että tunnin tai puolen päästä pitää maistaa uudelleen, sillä maku tasaantuu ja muuttuu kun kinkku jäähtyy. Vesi herahtaa jo valmiiksi miehen kielelle, ja jo pelkän ajatuksen voimalla hän saa maun suuhunsa. Kyllä keho muistaa, naurahtaa Eevert huomatessaan kuinka autuaan oloisena hän katselee jonnekin kaukaisuuteen kauppiaan edessä kinkun maku suussaan.

Herkkujensa kanssa Eevert suuntaa kotiin. Illalla hän maistelee löytöjään ja on hyvin onnellinen.

Maistiaislautanen
Maistiaislautanen

Mistä joulumausta Eevert taitaa pitää eniten? Mikä on sinun oma jouluherkkusi? Kuuluuko kinkun paistaminen sinun joulupuuhiisi? Ja mitä ilman joulu ei voi edes tulla?

______________________________________________

Kalenterissa on omia askartelujani sekä lukuisa määrä eri nukkekotitaiteilijoiden taidokkaita töitä. En erittele niitä erikseen. Jos ja kun löydät oman teoksesi kuvista, niin jätä siitä viesti yhteiseksi iloksi.

 

One thought on “21.12.”

  1. Taitaapa Eevertti tykätä kinkusta eniten 🙂 Niin meilläkin mies tykkää eniten kinkusta. Siksi se onkin ollut hänen vastuullaan vuosikaudet. Tänä vuonna minä joudun paistohommiin, kun mies on töissä. Saa nähdä onnistuuko …
    Minulla ei ole mitään erityistä jouluherkkua. Joskus on ollut ehdotonta hankkia vihreitä kuulia ja finlandiamarmeladeja, joskus minttusuklaata tai kirsikkakonvehteja. Joskus tärkeimmäksi on muodostunut oikeanlainen maksapasteija. Mandariinit ja omenat on tärkeitä – ja porkkanalaatikko.
    Mukavaa joulun odotusta!

Vastaa